Streamz wint Ha! van Humo

Awards / News

De Streamz-docureeks ‘Het proces dat niemand wou’ heeft de Ha! van Humo gewonnen, de prijs waarmee de redactie van het weekblad het beste en origineelste tv-programma van het afgelopen jaar bekroont. ‘Het proces dat niemand wou’ legt in drie aflevering de maatschappelijke pijnpunten bloot van de zaak rond televisiemaker Bart De Pauw

In ‘Het proces dat niemand wou’ vormen de feiten rond de zaak-Bart De Pauw de grondlaag, maar de documentairereeks gaat veel dieper dan dat. Tess Uytterhoeven, televisiemaakster bij Woenstijnvis, legde bloot wat het is om slachtoffer te zijn. Dat doet ze onder meer door in gesprek te gaan met acht van de dertien vrouwen die zich burgerlijke partij stelden op het proces. De Pauw zelf weigerde medewerking aan de reeks.

Tess Uytterhoeven en haar ploeg namen de Ha! van Humo in ontvangst tijdens de plechtige uitreiking op maandag 12 december in zaal Kavka in Antwerpen. Ze mochten naar huis gaan met een trofee en een cheque ter waarde van 5.000 euro.

“De Ha! van Humo gaat dit jaar naar een programma dat gemaakt móést worden,” luidt het in het juryrapport. “‘Het proces dat niemand wou’ toont een onverkwikkelijk stukje geschiedenis met alleen maar scherpe randen. De reeks is een indringende verkenning van verstikkende machtsrelaties, van pijnlijke grenzeloosheid, van verdriet dat zich niet met een glaasje rood laat bedwingen, én van strijdbaarheid. ‘Het proces dat niemand wou’ was nodig, en wint de Ha! van Humo.”

De overige genomineerden voor de Ha! van Humo 2022 waren ‘Chantal’ (één), ‘De jaren 80 voor tieners’ (één), ‘Een nacht in het museum’ (Canvas), ‘Niets gaat over’ (één), ‘Nonkels’ (Streamz/Play4), ‘Metissen van België’ (Canvas), ‘Roomies’ (VRT MAX), ‘Uncle Martin’ (één) en ‘Viva la feta’ (Play4). 

Vorig jaar viel het Canvas-programma ‘Het Scheldepeloton’ in de prijzen.