Studio Skoop en Superkraft presenteren Darker/Brighter

Communication / News

‘Darker/Brighter’ verwijst naar het schitterende, glorieus oplichtende scherm in de donkere cinemazaal. Studio Skoop en het Gentse creatieve bureau Superkraft presenteren drie muziekdocumentaires die de essentie, de glorie, het gewicht – kortom het licht en de duisternis van het creatieve proces vatten. Vrijheid, verantwoordelijkheid, compromisloos jezelf zijn op elke mogelijke manier, de pijn van het creatieve zijn, de noodzaak om je eigen werk de nek om te wringen en vooral de noodzaak aan en de gevolgen van een compromisloze en nooit aflatende creatieve drive… Het komt allemaal aan bod in deze drie films. Een must voor elke creatief – muzikaal of niet-muzikaal – en voor iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in de mysteries van het creatieve proces.

Little Richard – ‘I am Everything’ (25/10)

Little Richard is een legendarisch artiest en performer. Niet alleen de grondlegger van gender fluidity in Rock & Roll – lang voor David Bowie en Prince, maar de grondlegger van Rock & Roll zélf. Richard was zwart, zeer geloving en gayer than christmas morning. Een niet voor de hand liggende combinatie. Richard heeft dan ook z’n hele leven lang geworsteld om z’n geaardheid te rijmen met z’n geloof. Maar in zijn kunst, in zijn creativiteit was van die struggle niets te merken. Op het podium was voor Little Richard alles helder. 'Little Richard: I am Everything’ gaat over de moed die creativiteit vergt, over compromisloos jezelf zijn, het status quo bevechten en over hoe échte creativiteit ook altijd rebellie is.  

King Crimson – ‘In the Court of the Crimson King’  (22/11)

‘In the Court of the Crimson King’ toont ons de unieke dynamiek van een creatief-productieve omgeving. Een omgeving waarin vrijheid en verantwoordelijkheidbesef voortdurend naar een evenwicht zoeken. Een omgeving die heel bijzondere eisen stelt aan creatieven – in dit geval bandleden. De film toont ons ook hoe creatief en commercieel succes de ultieme beloning maar ook een extra belasting kunnen betekenen. ‘In the Court of the Crimson King’ geeft ons een inkijk in het creatieve hart, de creatieve ziel en in de creatieve ruimte – een wonderlijke en soms ook gevaarlijke plek waar niets onmogelijk is, waar niets zeker is … en waarin ook niets ongeschonden blijft.  

David Bowie – ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ (10/1) 

Op 3 juli 1973, tijdens een concert in Londen’s Hammersmith Odeon, kondigde David Bowie in één zin het definitieve einde van ‘The Spiders from Mars’ aan, waarna hij met perfect getimede theatraliteit het nummer ‘Rock & Roll Suicide inzette’. En zowel publiek als band compleet ontredderd achterliet. Deze pas dit jaar geremasterde documentaire toont ons een creatieve leider op het top van zijn kunnen en hoe compromisloos het creatieve adagium ‘Kill your darlings’ soms moet zijn om nadien – in het geval van Bowie, dan – een nog hogere creatieve vlucht te kunnen nemen.