“Synergie in de mediawereld heeft ook nadelen”

Leeserosie, druk op de advertentiemarkt, vertrouwen in media versus fake news, hogere posttarieven... uitdagingen genoeg voor klassieke nieuwsmedia. Baldwin Van Gorp is hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven en is daar verbonden aan het Instituut voor Mediastudies. Hij probeert met een onbevangen blik naar (de evolutie in) de mediawereld te kijken en dus hadden we enkele vragen voor hem.
Als we naar de essentie van de zaak gaan: hoe relevant zijn klassieke nieuwsmedia nog anno 2024?
Baldwin Van Gorp: “Dat lijkt me inderdaad de grootste kopzorg van media te zijn. Er is in het algemeen een wantrouwen ontstaan tegenover traditionele media en dat is een bijzonder fenomeen. De wetenschap heeft trouwens hetzelfde probleem. We maken onszelf wijs dat we objectief naar de feiten kijken: de media elke dag opnieuw, de wetenschap op een langere termijn. Ik probeer in onderzoek een objectieve, neutrale boodschap te brengen, en weet niet wat de uitkomst van dat onderzoek zal zijn. Welke veranderingen er zijn, die moeten wij niet bepalen, maar vaststellen. Die houding staat onder druk. Media hebben een bijkomende moeilijkheid: zij werken in een commerciële omgeving, met advertenties en betalende lezers. Via hun onlinekanalen zien ze wel beter welke foto’s en verhalen werken. Die verhalen blijven ook op papier verschijnen – maar vaak de dag erna. Het is niet onmogelijk dat ze op een bepaald moment zullen beslissen dat niet meer op papier te gaan drukken. De mensen die ze zo verliezen wegen misschien niet meer op tegen de kosten.”
Veel nieuws komt overdag al naar boven, via meerdere onlinekanalen. Hoe blijf je overeind als ‘nieuwsmerk’?
Baldwin Van Gorp: “Naast de commerciële spelers is er ook VRT NWS, dat in de richting van geschreven nieuws opschuift, en bovendien gratis is. Sommige mensen nemen bovendien genoegen met wat ze via sociale netwerken lezen, of ze zijn ‘op de hoogte’ via titels, die her en der worden gebundeld. Media moeten dus meerwaarde weten te creëren. Bij The New York Times spelen ze hun bekendheid uit, en ze kunnen in de hele wereld worden gelezen. Dat lukt bij ons minder. Ik denk dat groepen als Mediahuis en DPG Media intern meer naar synergie zullen zoeken, ook voor internationale verslaggeving, hoe jammer dat ook is op journalistiek vlak. Die synergie heeft ook nadelen. Waarom zou je nog afzonderlijke abonnementen nemen op twee verschillende titels binnen dezelfde mediagroep? Online is er al overlapping (en vaak kan je nu al met één abonnement andere titels van dezelfde mediagroep online gratis lezen, red.). En om terug te keren naar papier versus online: ik lees in de krant graag dingen die nog niet eerder online stonden: nieuw nieuws, of uitdieping van bepaalde onderwerpen. Dat laatste gebeurt nu al, maar nog te weinig, vind ik. En ik betrap er mezelf op dat ik een krant online niet zo grondig lees als wanneer ik het op papier lees.”
[...]
LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE
PR account manager - Wavemakers
Welkom bij Wavemakers Bij Wavemakers hebben we een passie voor baanbrekende PR en […]
Hoofd Communicatie - UGent
Context Ben jij een ervaren communicatieprofessional met een strategische visie en sterke leiderschapskwaliteiten? […]
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]