Creaticity: "Talent zit overal"

Communication / News

Sint-Niklaas, hoofdplaats van het Land van Waas. Op het eerste gezicht een stad met weinig smoel. Wie goed kijkt, ontdekt veel muzikale en culturele initiatieven, en communicatiebureaus die klanten in heel België en daarbuiten weten te charmeren. En de bureaudirecteurs zijn enthousiaster over deze stad dan we vooraf vermoedden.

100523-levis-002387

(King George voor Levis)

Sint-Niklaas viert dit jaar zijn 800-honderd bestaan. Of beter: de Sint-Niklaasparochie doet dat. Pas begin negentiende eeuw werd Sint-Niklaas een stad genoemd en er zijn (te) weinig echt historische gebouwen. Op de grootste markt van België staan enkele fraaie eeuwenoude panden en de art deco geeft bepaalde straten van de voormalige textielstad een fraai cachet. Cultureel slaat de stad de brug tussen Antwerpen en Gent. Het is de hometown van Alex Callier en Raymond Mommens van Hooverphonic, en van het Goeyvaerts String Trio. Concertzaal De Casino, het cultuurcentrum en de bibliotheek voeden het culturele klimaat en dichters als Anton van Wilderode, Paul Snoek, Dirk van Bastelaere en Frank Pollet woonden en/of werkten hier - en allrounders als Tom Lanoye. Er is literatuur met het boekenweekend Archipel, beeldende kunst met de Salons en het STEM en ook met Warp, bekend van de triënnale Coup de Ville.

Niko, Guylian, Domo, e5, Ellis Gourmet Burger, Standaard Boekhandel, Schoenen Torfs: slechts enkele van de bekende bedrijven die hier zijn gevestigd. “Hier in Sint-Niklaas krijg ik waar voor mijn geld,” zegt Nicolas Block van ‘mad creative agency’ King George. “Je moet niet noodzakelijk op een hippe en daardoor dure plek zitten. De ligging is prima, hier werken ook mensen van Gent, Antwerpen en zelfs de omgeving van Brussel. Sint-Niklaas is minder hip, maar er beweegt wel wat."

Met 22 medewerkers is King George een van de grotere communicatiebureaus van de stad. Andere bureaus zijn onder meer OMCollective (het grootste bureau van de stad), Ikon, Leave Your Marks, The DreamMm, JusBox, VPR Consult en Puls. Of creatieve bedrijven als Project Bang.

Wat Nicolas Block, Joris Verhoeven (Ikon), Ninia Daelman (The DreamMm) en Michel De Baer (OMCollective) over hun stad vertellen, leest u in PUB Magazine 5 van 2017.