Telenet versnelt modernisering mobiel netwerk

Base Telenet (1)

Innovation / Media / News

Base Telenet (1)De grote werken zijn gestart om het mobiele Telenet/Base-netwerk voor de toekomst voor te bereiden. Telenet heeft met ZTE een langetermijnsamenwerking gesloten om alle mobiele sites van de allernieuwste radio zendapparatuur te voorzien. Engie Fabricom en PTM werken hiervoor samen vanuit een operationeel oogpunt.

Op 20 april 2015 onthulde Telenet zijn ambitie op het gebied van mobiele telefonie door 1,3 miljard euro te betalen voor Base. De historische overname kadert in een duidelijke strategie: met een eigen mobiel netwerk kan Telenet zijn infrastructuur vandaag zelf beheren en er naar behoefte in investeren. Vandaag biedt het Base-netwerk al uitstekende kwaliteit zowel voor mobiele spraak als mobiele data. Maar Telenet wil verder gaan. Het bedrijf wil uitgroeien tot dé Belgische referentie voor mobiele telefonie diensten (zoals dat vandaag al het geval is voor internet, televisie en telefonie via het vaste coaxnetwerk) en wil zich positioneren als een sterk merk dat volledig inspeelt op de naar elkaar convergerende mobiele en vaste netwerken.

Als het rekening houdt met een nog sterker toenemend verbruik van mobiele data én met de migratie van meer dan 1 miljoen mobiele klanten naar het Base-netwerk tegen 2018, moet Telenet significant investeren in dat netwerk. Telenet gaf zijn ambitie onlangs een extra duwtje in de rug met de aankondiging dat het de komende jaren 300 miljoen euro wil investeren (bovenop de reeds geplande investeringen), waaronder 250 miljoen euro in het nieuwe mobiele netwerk. Een belangrijke langetermijnsamenwerking met ZTE moet alvast de modernisering van het huidige BASE-netwerk mogelijk maken. Concreet zal in de nabije toekomst de radio-uitrusting op de mobiele sites van BASE integraal worden vervangen door stations van de nieuwste generatie.

De moderniseringsfase van het netwerk startte op 22 augustus 2016 in Limburg en Oost-Vlaanderen, met de update van een honderdtal mobiele sites. De werken zullen duren tot het voorjaar van 2018. Engie Fabricom en PTM werken intensief samen met Telenet en ZTE, door elk respectievelijk hun operationele (plaatsing en fysieke vervanging van zendapparatuur, bekabeling) en administratieve (ontwerp, toegang tot sites, vergunningen) steun te verlenen. In Brussel zal TecICT de volledige dienstverlening uitvoeren voor Telenet.

Telenet network

Naast de modernisering van het netwerk heeft Telenet al aangegeven dat het tegen 2020 zo'n 800 tot 1000 nieuwe mobiele sites wil bouwen. Ook die werken zullen in de komende weken van start gaan.