The Barn wil Antwerpen veroveren

Communication / News / Retail

De overdekte biomarkt The Barn verdubbelde vorige week zijn aantal winkels: van twee naar vier. De eerste vestiging, in 2017 geopend, doet het goed en er zijn nu drie winkels in Brussel, meer bepaald in Etterbeek, Sint-Gillis en nu ook Elsene. Voor de vierde winkel trok men naar Antwerpen, naar de Verlatstraat 10, op het Zuid. Samen goed voor een team van 60 personen.Hoewel de het bezoekersaantal mooi verspreid is over de hele week, zijn  de piekuren op weekdagen vanaf 17.00 uur en de bezoeken in het weekend frequenter. Klanten blijven gemiddeld dertig minuten in de winkel. Voor Julien de Brouwer, een van de twee gezichten van The Barn, werd Antwerpen een prioriteit: "Als Vlaming weet ik heel goed hoe sterk de drang naar een gezonder en duurzamer leven nog gegroeid is bij de Antwerpenaren. Met onze nieuwe Barn, de eerste in Vlaanderen, willen wij samen met hen een mooie toekomstperspectief opbouwen.”

Quentin Labrique & Julien De Brouwer

Elke nieuwe Barn is nauw verbonden met het opzetten van een nieuw project, een nauwe samenwerking met een lokale bio-teler of een boer die werkt op een oppervlakte van maximaal 5 hectare. "Om het assortiment van onze historische leveranciers compleet te maken, is elke nieuwe Barn op zoek naar een lokale boer. Dankzij de volumes die we genereren, kan elke lokale biologische producent met wie we samenwerken, zich ontwikkelen en toch trouw blijven aan zijn principes. Bovendien voorkomt deze stabiliteit van volumes dat ze veel kleine leveringen moeten vermenigvuldigen," zegt Quentin Labrique, de mede-oprichter van The Barn. De producten die je in Antwerpen vindt, zijn dus niet allemaal dezelfde als die in Brussel en omgekeerd. Het concept van de winkel is overal hetzelfde en heeft inderdaad het uitzicht van een (overdekte) biomarkt. Er kwamen de voorbije jaren veel biowinkels bij, maar Julien De Brouwer wil niet over concurrentie spreken, omdat de aandacht voor biologische en lokale producten nog volop in groei is: “De markt is groot genoeg.”

De "Barners"  zijn  ook  zorgvuldig in hun selectie van partners. En de resultaten zijn overtuigend, omdat elk partnerschap tot nu toe heeft geleid tot langdurige samenwerkingsverbanden op basis van wederzijds vertrouwen. Contante betaling, landbouwproductieplannen die gezamenlijk aan het begin van het jaar worden opgesteld, eindejaarsbijeenkomsten over winstgevendheid en de mogelijkheid van voorfinanciering voor degenen die dat willen: niets wordt aan het toeval overgelaten. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de boer zich zonder zorgen op de kwaliteit van zijn werk en producten kan concentreren. Hiervoor moet hij gerust zijn over de hoeveelheid aanvragen en dus over de volumes die hij kan verdelen. Onze huidige partnerships werken heel goed, de producenten waarmee we samenwerken, realiseren een omzet tussen 40.000 en 70.000 euro per jaar voor een oppervlakte van ongeveer een hectare".

Op de overdekte markt van Antwerpen worden seizoensgebonden groenten en fruit van Livinushofen Milagroaangeboden, twee biologische boerderijen beheerd door Pieter-Jan en Maarten Noëin de regio Sint-Margriete en door Dirk ‘s Jongers enErik Krosenbrinkin de zuidelijke groene long van Antwerpen. Beide bedrijven zullen het aanbod van Interbio aanvullen, een gezinsvriendelijk biologisch platform waarmee The Barn sinds het begin in 2017 samenwerkt. Deze nauwe relatie en het wederzijdse vertrouwen dat daar is ontstaan, hebben voor beide projecten een grote groei teweeg gebracht.