The Manifest legt Brussel vol met brol

Crea / News

Net Brussel haalt elke week in het hele Brusselse Gewest meer dan 100 ton sluikstort op. Jawel: elke 6 of 7 dagen gemiddeld 100.000 kilo «brol» van allerlei aard. Dit zijn onaanvaardbare cijfers. Bovendien heeft sluikstorten heel wat negatieve gevolgen: tijdverlies, de inzet van mensen, de achteruitgang van het milieu en van de levenskwaliteit...

Toch lijkt een deel van de bevolking hier niet van wakker te liggen. Zwerfvuil wordt immers vaak aangetroffen in achtergestelde wijken, langs stedelijke invalswegen en in zones waar sluikstort als normaal wordt beschouwd. En waar een oude sofa langs de kant van de weg blijkbaar niemand stoort... Daarom lanceren het Agentschap Net Brussel en Fost Plus een ietwat atypische sensibileringscampagne. Zo werden op enkele bekende toeristische plekken in de stad met opzet wat sluikstort gedumpt, met dank aan The Manifest. Zoals een oude matras in de fontein voor Manneken Pis! En dat met een duidelijke boodschap: als dit u choqueert of stoort op deze plek, waarom zou u het dan elders aanvaarden ? De actie wordt ondersteund met duidelijke boodschappen over mogelijke alternatieven voor dit soort van afvalstortingen: de openingsuren van de Recyparken, de nabijheid van de Recyparken en de mogelijkheid om tot 3m2 grofvuil gratis aan huis te laten ophalen.

De actie vond plaats op donderdag 10 september in de omgeving van Manneken Pis en op vrijdag 11 september op de Kunstberg. De reacties van voorbijgangers werden uitgebreid verspreid via de sociale netwerken van Net Brussel en Fost Plus.

Credits

Stratégie : Eric Vanden Broeck

Création : Laurence Lising, Guillaume Saintmard, Maïa Rodriguez

Project Management : Alexia van der Straten