Think Pink laat vrouwen hun borsten screenen

Crea / News

Momenteel gaat minder dan 10% van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in op de uitnodiging van de overheid voor een gratis screeningsmammografie. Dat cijfer ligt ver onder de Europese aanbevelingen. De nationale borstkankerorganisatie Think Pink lanceert daarom de campagne ‘Wie zorgt voor jouw borsten?’ in Brussel en Wallonië. Het doel: zoveel mogelijk vrouwen tussen 50 en 69 jaar overtuigen om deel te nemen aan de borstkankerscreening van de overheid.

De Mammotest: een gratis borstscreening!

De Mammotest is een gratis tweejaarlijkse screeningsmammografie voor alle Belgische vrouwen tussen 50 en 69 jaar en wordt georganiseerd door de overheid. Woon je in Vlaanderen, dan krijg je een uitnodiging met een voorstel voor een afspraak. Woon je in Brussel of Wallonië, dan krijg je een uitnodigingsbrief om zelf een afspraak te maken in een erkend mammografiecentrum. Elk jaar worden in ons land meer dan 11.000 mensen getroffen door borstkanker. Dankzij de Mammotest kan borstkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, nog voor de eerste symptomen. Een vroege opsporing betekent minder zware behandelingen en grotere overlevingskansen.

Minder dan 1 op 10 vrouwen laat zich screenen

“De lage participatiegraad aan de officiële screeningsprogramma’s in Brussel en Wallonië is al jaren een pijnpunt. Voor 2019 ligt de participatiegraad in Vlaanderen op 54,1%, in Brussel op 9,6% en in Wallonië en de Duitstalige gemeenschap op slechts 5,4 %. Op Europees niveau wordt een participatiegraad van meer dan 75% aangeraden. Vooral in Brussel en Wallonië zijn de cijfers bedroevend laag. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen,” zegt Think Pink-voorzitter Heidi Vansevenant.

Wees borstkanker voor

“In Brussel en Wallonië kiezen vrouwen vaker voor de zogenaamde opportunistische screening, een screening buiten de georganiseerde screeningsprogramma’s van de overheid. Think Pink steunt eerder de overheidsscreening omwille van de kwaliteitsgarantie met dubbele blinde lezing: twee gespecialiseerde radiologen bekijken de beelden onafhankelijk van elkaar. Bij twijfel schakelt men een derde specialist in,” verduidelijkt Heidi Vansevenant. “Bovendien is de deelname aan het screeningsprogramma van de overheid helemaal gratis. Met onze ludieke campagne ‘Wie zorgt voor jouw borsten?’ hopen we meer vrouwen te overtuigen van het belang van de screening. Onze boodschap? Ga in op de uitnodiging, maak een afspraak en laat je screenen.”

De ‘Wie zorgt voor jouw borsten?’-campagne loopt in samenwerking met huisartsen, steden en gemeenten, ziekenhuizen en andere Think Pink-partners.

Meer info op think-pink.be. Lees meer over de Mammotest op ccref.org (Wallonië) en op bruprev.be (Brussel).