Thomas More, BEA en Imec mict UGent krijgen M-Award

Awards / News

Mediawijs, het Vlaamse Kenniscentrum voor digitale en mediawijsheid, keert voor de vijfde keer de M-Awards uit. Ze zetten vijf organisaties in Vlaanderen en Brussel in de bloemetjes die kritisch én creatief omgaan met media en ICT. Op die manier willen ze mediawijze en digitale initiatieven meer erkenning en zichtbaarheid geven. 24 projecten, onder de vorm van onderzoek, lesactiviteiten, educatieve pakketten, campagnes, video's... die een aspect van mediawijsheid in de kijker zetten, werden ook dit jaar weer ingediend. Hieruit nomineerde een onafhankelijk jury 13 finalisten, waarvan vijf initiatieven vandaag een M-Award wonnen. Naast een mooie award winnen ze ook elk een vorming t.w.v. 350 euro. 

De jury hield rekening met de mediawijze inhoud van het project: handelen ze over het actief en creatief, kritisch en bewust aanwenden van media of zetten ze hiertoe aan of faciliteren ze dit?; de maatschappelijke impact; de mate waarin verschillende partners werden betrokken in het project; de duurzaamheid: is dit een blijvend, langdurig initiatief, dat mee kan groeien met z’n tijd? en tot slot het vernieuwend gehalte.

Door Covid-19 gebeurde de uitreiking dit jaar niet fysiek, maar via een online video. Die kan je vinden op de website en Facebookpagina van Mediawijs. Minister van Media Benjamin Dalle benadrukte tijdens de uitreiking nogmaals het belang van mediawijsheid: “Onze jongeren zijn de eerste echte digital natives en groeien op in een steeds meer digitale samenleving. Dat brengt veel kansen met zich mee, maar ook veel gevaren. Om jongeren wendbaar te maken moet mediawijsheid één van de kerncompetenties zijn. De projecten die een M-Awards mogen ontvangen zijn echte ambassadeurs van Mediawijsheid. Ik hoop dat hun voorbeeld inspirerend mag werken!” 

De vijf winnaars: 

1. De M-Award voor Mediawijs Beleid ging naar de Hogeschool Thomas More Mechelen, met hun ‘expertklas Mediawijsheid’ in de educatieve bachelor lager onderwijs. In deze opleiding kunnen de laatstejaars kiezen tussen verschillende expertklassen en ‘Mediawijsheid’ is er daar sinds vorig academiejaar één van. De studenten leren o.a. zich met behulp van media informeren, bronnen en informatie beoordelen en media-inhoud creëren voor zichzelf en anderen. 

“We ontwikkelen didactische materialen, werken sessies uit en geven ze meteen ook in lagere scholen. Daarnaast laten we de studenten zelf creëren en leren we hen bewuster omgaan met media.” - Hogeschool Thomas More Mechelen 

2. Met ‘mobileDNA’ wint de onderzoeksgroep Imec mict UGent de award voor Mediawijs Onderzoek. De app mobileDNA werd ontwikkeld om gebruikers een spiegel voor te houden van hun smartphonegebruik. Als gebruiker blijken we namelijk zeer moeilijk te kunnen inschatten hoeveel tijd we dagelijks aan de smartphone spenderen. Om op een gezondere manier te leren omgaan met deze technologie, is het dan ook belangrijk vat te krijgen op onze werkelijke gebruikscijfers en –patronen. 

“Bij Imec Mict Ugent vinden we het zeer belangrijk om onderzoek een laatste trapje naar doorvertaling in de maatschappij te geven en met dit product willen we dat doen. We zijn dan ook zeer blij dat we die erkenning krijgen.” - Lieven De Marez, Imec Mict UGent.  

3. In de categorie Mediawijs Educatief project gaat ‘AI op school’ van Dwengo VZWmet de trofee lopen. 'AI Op School' biedt een leerlijn aan over artificiële intelligentie (AI). Leerlingen van het eerste t.e.m. het zesde middelbaar krijgen binnen maatschappelijk relevante contexten inzicht in de concepten van AI en kunnen er daardoor bewuster, kritischer en mediawijzer mee omgaan. 

“Leerkrachten die met het gratis lesmateriaal aan de slag gaan in de klas, zorgen ervoor dat hun leerlingen beter hun mannetje kunnen staan in onze digitale maatschappij.” - Dwengo VZW 

4. De M-Award voor Mediawijs Schoolproject ging dit jaar naar Stedelijke Basisschool Beveren-Leie met hun ‘Mediawijs Schoolfeest’. Het doel van dit initiatief is voornamelijk om het schoolteam aan te zetten en te motiveren tot ICT-actie, een nieuw elan te scheppen in het ICT-gebeuren en alle klassen verder te brengen dan enkel ‘oefenen op Bingel’. Ook wilden ze een doorgaande ICT-lijn maken van de peuters tot en met het zesde leerjaar. 

“We organiseerden een mediawijs schoolfeest met als hoogtepunt een digitale ontdekking van de school en haar klassen. Bij aanvang van het project werd het woord ‘ICT’ vermeden en stelden we dat we op het schoolfeest elke klas in de kijker wilden zetten. Vanuit de aangedragen ideeën gingen we dan samen met de leerkrachten op zoek naar een passende en haalbare digitale toepassing.” - SB Beveren-Leie 

5. Speelhetslim/Jouezmalin van de Belgian Entertainment Association ging met de eer lopen in de categorie Mediawijze productie. Speelhetslim.be is een uitgebreid en geactualiseerd informatieplatform over videogames voor (groot)ouders, begeleiders, leerkrachten, opvoeders, kinderen en iedereen met interesse in games. 

“Met behulp van tips en tricks, gamegidsen, parental control tools, artikels, video’s, … willen we met Speelhetslim veilig en verantwoord gamegedrag stimuleren, vooral bij minderjarige kinderen.” - Belgian Entertainment Association (BEA).