Tiany Kiriloff, Yemi Oduwale en Ecover dragen kleren één jaar langer

Crea / News / Retail

De mode-industrie is een groot zorgenkind voor het milieu. We kopen te veel kleren en gooien ze te snel weg. Daarom schakelt Ecover een versnelling hoger in de strijd tegen deze verspilling. Samen met mode-influencer Tiany Kiriloff en acteur Yemi Oduwale doet het een oproep om kleding langer te dragen en zo de ecologische voetafdruk ervan te verlagen.

België staat bovenaan als het aankomt op kledingverspilling. Gemiddeld gooien we maar liefst 15 kg kleding per persoon per jaar weg. Doordat we zoveel kleding weggooien, maar ook door de manier waarop het geproduceerd wordt, is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de totale CO2-uitstoot, meer dan de uitstoot van alle internationale luchtvaart én het transport over zee bij elkaar.

De strijd gaat door

Al 40 jaar zet Ecover zich in voor een clean world revolutie. Na inspanningen om het gebruik van single use plastic te verminderen en de wegwerpindustrie aan te pakken, richt de schoonmaakfabrikant sinds vorig jaar haar pijlen ook op kledingverspilling. Dit blijkt hard nodig want in een gemiddelde kleerkast hangen maar liefst 33 ongedragen kledingstukken.

Ecover wil door middel van een nieuwe campagne iedereen ervan bewust maken dat ze door kleding simpelweg langer te gebruiken hun ecologische steentje al kunnen bijdragen. Want door kleding minstens 1 jaar langer te dragen vermindert de impact op afval, CO2 en water al met 20-30%.

“Veel mensen zijn zich niet bewust van de negatieve impact van hun aankoopgedrag en van kledingverspilling,” zegt Tom Domen, head long term innovation bij Ecover. “Wij willen dit veranderen en echt het verschil maken. Daarom zetten we vanaf deze week een grootschalige bewustmakingscampagne op en roepen we iedereen op om kleding langer te dragen. Want alleen samen kunnen we die afvalberg doen afnemen.”

Changemakers

De oproep en campagne #1Jaarlanger wordt ondersteund door bekende changemakers die de strijd tegen kledingverspilling een warm hart toedragen. Duurzaam mode-influencer Tiany Kiriloff en acteur en ‘Best Dressed man 2020’ Yemi Oduwale leggen uit waarom ze hun stem laten horen en geven extra tips om duurzamer met kledij om te gaan.

“Toen ik kinderen kreeg is het bewustzijn gekomen dat het heel belangrijk is om bezig te zijn met onze wereld. Ik surf ook heel graag, dus ik zit vaak in de zee en daardoor heb je iets meer een band met de oceanen en besef je wat we allemaal aan het doen zijn – dat niet zo goed is,” vertelt Tiana Kiriloff. Ik ga samen met Ecover de strijd aan tegen kledingverspilling want er is ontzettend veel ‘fashion’ die op de afvalberg belandt. We moeten beter nadenken vooraleer we overgaan tot de aankoop van fast fashion. Duurzaam met kledij omgaan is heel eenvoudig. Zoals je kleding minder en op 30 graden wassen, en ze minder in de droogkast stoppen. En tweedehands shoppen, want er zijn ongelofelijk veel mooie dingen gemaakt. Ik ben altijd al een second-hand of vintage-freak geweest.”

Er is heel veel afval. Als we mensen daar bewuster van kunnen maken, is dat heel mooi meegenomen,” zegt Yemi Oduwale. “Ik ga zelf duurzaam om met mijn kledij door minder te kopen en wel eens naar de kringloop te gaan. En met vrienden en familie hebben we een kleding uitwisselingssysteem. Als ik vaker fitness, dan groei ik uit mijn kledij en geef ik dat aan kleinere vrienden zodat zij dat opnieuw kunnen gebruiken. Mijn tip voor mensen om duurzamer te leven is dus om kleren die je beu bent of die te klein zijn niet direct weg te gooien, maar om ze te schenken aan mensen die er plezier van kunnen hebben. En koop ook iets minder.”