Torfs lanceert nieuw winkelconcept (en lonkt naar Wallonië)

News / Retail

Torfs gelooft in sterke binnensteden en wil bewijzen dat stadswinkels nog lang geen verleden tijd zijn. Naast interactieve spelletjes om kinderen meer te betrekken en centraal te stellen, profileert Torfs zich met een sterk staaltje fashion, zoals blijkt uit de nieuwe stadswinkel in Gent. Kinderen worden bij Torfs Gent op een speelse manier meegenomen in een interactief en entertainend koopproces onder begeleiding van de twee nieuwe mascottes van de Torfs Ravot-club voor kinderen: Milo & Mila. Het bezoekje aan de voetenmeetmachine, waarbij kinderen van kop tot teen worden gemeten, wordt gevolgd door een geweldige speurtocht en beloning. Oude schoenen én kledij kunnen de kinderen in een kleurrijke, centrale recyclagebox doneren door op een trapje te klimmen en aan een groot wiel te draaien. Daarnaast legt Torfs de focus meer dan ooit op fashion. Ze wil voor vrouwen een totaalbeleving creëren en hen inspireren met de laatste trends. Naast een uitgebreid schoenenaanbod kan je nu ook bij Torfs voor je volledige outfit terecht. Kortom, Torfs wil kinderen én mama’s inspireren om sterk in hun schoenen te staan.

Sterke binnensteden

Ondanks de moeilijke periode waaruit Torfs komt, investeert het bedrijf sterk in de toekomst. Dit gloednieuw winkelconcept is een primeur in Gent, maar Torfs investeert onmiddellijk in de verdere uitrol van dit concept. Leuven, Merksem en Bree staan nog dit jaar op de planning en meer winkels volgen in 2022. Ondanks dat binnenstad en shopping winkels nog niet op het niveau zitten van pre-corona, gelooft Torfs in het belang van investeren in onze binnensteden. Door inspiratie, beleving en een extreem klantgerichte aanpak te brengen, gelooft Torfs dat ze de harten van klanten kan blijven veroveren, online én offline. En het verhaal gaat gewoon door: in een gesprek met De Tijd gaf topman Wouter Torfs aan ook in Wallonië te willen uitbreiden.

Dobit en Wave of Engagement

Voor de realisatie van het nieuwe winkelconcept werkte Torfs samen met Dobit, specialist in digitale communicatie, en retail innovatie studio Wave of Engagement. Nele Bruers, Instore Experience Specialist bij Dobit: “Dankzij onze jarenlange samenwerking met Schoenen Torfs werden we in een vroege fase betrokken bij het project. Samen met Torfs en Wave of Engagement zijn we gaan nadenken hoe we kinderen en hun ouders meer kunnen betrekken tijdens het koopproces.” Het resultaat is een belevingswinkel waarin kinderen op een leuke en digitale manier schoenen kunnen kiezen, testen en kopen. Het is een speciaal voor hen gecreëerde wereld met een heel eigen identiteit en uitstraling.

Jaarresultaten

Torfs komt uit het moeilijkste jaar van haar geschiedenis. De reden was niet ver te zoeken: corona. De winkels moesten 3 maanden sluiten. Een sterke webshop kon een groot deel van het verlies compenseren, maar Torfs moest 18% omzetverlies incasseren en kon net met een positief resultaat 2020 afsluiten. Ondanks dat corona Torfs ook in 2021 nog in de ban houdt, kan de retailer mooie resultaten voorleggen. De winkels hebben dit jaar, t.e.m. 31 augustus, nog een achterstand van 9,2% t.o.v. 2019. Dit heeft voornamelijk te maken met het verlies in binnensteden en shoppingcentra (respectievelijk -27% en -33%), maar de sterke webshop torfs.be kon dit verlies grotendeels compenseren met een stijging van 35%. Globaal gezien is de omzet tot nu toe met 5% gedaald t.o.v. 2019. De omzet steeg met 17% t.o.v. 2020. Voornamelijk op vlak van eindresultaat zet Torfs een flinke stap voorwaarts met een EBITDA stijging van 3,11% naar 9,21% ofwel 8,7 mio euro tot eind augustus 2021.