U verdient 3.401 euro bruto per maand

Media / News / Research

geld argent moneyDe Belg verdient maandelijks gemiddeld 3.401 euro bruto. Voor starters ligt het gemiddelde brutomaandloon op 2.369 euro. Chemie en farma blijven de hoogste lonen uitkeren. En over alle sectoren heen is de eindejaarspremie het populairste extralegale voordeel. Dat blijkt uit de recentste salarisenquête van vacature.com en KU Leuven.

Het gemiddelde brutomaandloon van een Belgische werknemer is gestegen in vergelijking met 2014, met 4,3% of 140 euro meer. Opmerkelijk: voor 65% van de Belgische werknemers ligt het loon lager dan dit gemiddelde. 10% moet het zelfs stellen met een brutoloon van minder dan 2.050 euro.

Naar goede gewoonte blijft de chemische en farmaceutische industrie de bestbetalende werkgever. Je krijgt er gemiddeld 4.279 euro bruto. Op plaats 2 staat de energie- en milieusector (3.926 euro). Met een brutomaandloon van 3.812 euro sluit de bank- en verzekeringswereld de top 3 af. De horeca blijft de slechtste betaler: je loon bedraagt er gemiddeld 2.676 euro per maand. Dan ben je net iets beter af in de hr-sector waar je 2.892 euro bruto vangt. Ga je voor een carrière in toerisme of sport, dan verdien je maandelijks gemiddeld 2.910 euro.

Wie het tot manager of directielid schopt, verdient een stuk beter dan de rest van de bevolking. Dan krijg je gemiddeld 5.755 euro bruto, of 69,2% hoger dan het nationaal gemiddelde. Onderzoekers (3.937 euro), juridisch personeel (3.853 euro), ingenieurs (3.827 euro) en IT’ers (3.545 euro) vullen de lijst van beroepen aan waarin je het meest verdient.

Wie net zijn loopbaan start, krijgt een brutomaandloon van zo’n 2.369 euro. Daarbij speelt de regio – in Brussel verdien je een pak beter dan in Limburg, bijvoorbeeld – zeker een rol. En hoewel de verschillen bij startlonen minder groot zijn, zijn er toch sectoren die beter betalen. Studeer je af als arts of specialist, dan krijg je het hoogste startloon: 2.912 euro bruto. Ook met een diploma in chemie, farma of een van de STEM-richtingen (wetenschappen, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde) ben je zeker van een mooi loon.

Uit de resultaten blijkt dat de bedrijfswagen niet het meest voorkomende extralegale voordeel is. Het populairst is de eindejaarspremie: 75% van de Belgische werknemers krijgt er een. Ook met maaltijdcheques (72%) en een dertiende maand (67%) zorgen werkgevers voor een interessant loonpakket. De bedrijfswagen staat pas 13e in de rij.