{Interview} Chris Van Roey: "De term 'adverteerder' dekt niet langer de lading"

Communication / News

De grenzen tussen adverteerder, mediabedrijven en dienstverleners vervagen, stelt men vast bij UBA, historisch de Unie van Belgische Adverteerders (al wordt die volledige naam sinds een paar jaar niet meer actief gebruikt). En dus kunnen vanaf 1 januari 2021 ook zogenoemde expertise-partners toetreden tot UBA.

UBA vertegenwoordigt vandaag 347 drijven en 1.050 merken die samen het merendeel van de reclame-investeringen in België voor hun rekening nemen. De UBA-ledencommunity speelt een grote rol in het marketing-ecosysteem: "UBA vervult die leiderschapsrol door de toepassing van vier strategische principes," zegt men bij de UBA: "Inspireren, beïnvloeden, faciliteren en verbinden. Om deze principes nog beter te kunnen invullen, verruimt UBA haar ledenprofiel. Partners met een uitgesproken marketingexpertise zoals mediabedrijven, dienstverlenende bedrijven en start-ups kunnen vanaf 1 januari toetreden tot UBA."  PUB belde met Chris Van Roey, CEO van UBA, voor meer toelichting.  "De term 'adverteerder' dekt niet langer de lading," zegt hij. "We wilden een jaar of acht geleden al het lidmaatschap opentrekken, maar men was er toen nog niet rijp voor; Nu wel. Daar zijn drie redenen voor. De eerste is: de wereld werd veel complexer. Ten tweede is er een kritische evolutie rond commerciële communicatie, met steeds meer regelgeving - en autoregulatie - voor reclame. Denk aan alcohol suiker, reclame voor kinderen enzovoort. En ten derde is het ecosysteem in volle verandering. De rol tussen adverteerders, experts en media vervaagt - zo werden veel adverteerders zelf een 'medium'."

UBA volgt hiermee een internationale trend van organisaties die adverteerders vertegenwoordigen. In Frankrijk werd de UDA (Union des Annonceurs) de UDM (Union des Marques), in Finland wordt de naam Marketing Finland gebruikt en ook andere landen pasten de naam aan, of is men dat van plan. Het DNA, de visie en de missie van UBA verandert echter niet, benadrukt men: "De focus op adverteerders en de maatschappelijke rol voor en door merken blijft centraal." Dus gen workshops over hoe men bureaus moet runnen, om maar iets te noemen. Om de merkenvisie te benadrukken en omdat de term 'adverteerder' in de engste zin van het woord al lang de lading niet meer dekt, verandert de vereniging de invulling van haar naam Unie van Belgische Adverteerders naar United Brands Association, of kortweg... UBA. Op welke bedrijven mikt men? Chris Van Roey: "Met bedrijven als DPG Media, Bisnode, Bpost en Var hebben we nu al partnerships, het zou mooi zijn dat die bedrijven lid worden, waarbij we in onze vzw een onderscheid zullen maken tussen leden en toegetreden leden. We mikken in 2021 op 26 van die toegetreden leden en op termijn zou ongeveer een kwart van het aantal leden toegetreden leden kunnen zijn. Maar voor alle duidelijkheid: we willen geen concurrentie zijn voor organisaties als ACC, UMA enzovoort." Toch kan het zijn dat de BAM (Belgian Association of Marketing) met enige aandacht deze evolutie zal volgen.

Nu neemt UBA vaak duidelijke standpunten in, ook over media (en bijvoorbeeld de wenselijkheid van reclame op de openbare omroep). Zal UBA zichzelf niet tegenkomen wanneer grote mediagroepen zelf lid worden van UBA? Zal UBA nog druk kunnen zetten op media? "Bedrijven als Proximus en telenet zijn nu al lid van UBA," zegt Chris Van Roey. "Voor 95% zijn de belangen dezelfde. En in de resterende 5% kunnen we intern overleggen, om met een meer gefundeerd standpunt naar buiten te komen. Maar we zullen altijd in volle transparantie blijven werken."