UITDAGINGEN VOOR DE PERS?

Media / News

Welke toekomst heeft de pers? Hebben we te veel kranten in België? Wat is er gebeurd met de lezers van tijdschriften? Aan vragen is er geen gebrek als het gaat om de oudste van alle media. 

In 2009 schudde Bernard Poulet, toen hoofdredacteur van L'Expansion, de mediawereld wakker met zijn boek “La fin des journaux et l'avenir de l'information”. In 212 pagina's legde hij de vinger op de zere plek en stelde hij het businessmodel ter discussie. Veel van wat er in zijn boek staat is vandaag nog steeds relevant. De uitdagingen waar de gedrukte media voor staan zijn enorm. "We zitten duidelijk in een overgangsperiode met veel turbulentie. De overgang van papier naar digitaal is over het algemeen goed onderhandeld́ met meer vaardigheid aan de zijde van de dagbladpers. Dat komt natuurlijk door de periodiciteit. En ik moet zeggen dat de laag die de federale overheid heeft gelegd op de distributie via Bpost de zaken niet helpt," analyseert Bernard Cools, chief intelligence officer bij Space. Hij gelooft dat er oplossingen bestaan en haalt het voorbeeld aan van het Quebecse dagblad La Presse. La Presse, opgericht in 1884, is sinds januari 2018 honderd procent digitaal en heeft bijna 4 miljoen lezers. "Het is een mooie overgang die laat zien dat alles mogelijk is." 

De papiervergelijking  

Zal het papieraanbod in de toekomst versneld afnemen? Alles in de dagbladpers wijst daarop en uitgevers zijn zich daar terdege van bewust. "Doordeweekse papieren kranten zullen een uitzondering worden. Alles zal zich concentreren op het weekend. Het zal niet morgen gebeuren, maar waarschijnlijk wel binnen de komende vijf jaar. Mediafin, met De Tijd en L'écho, liep voorop door een digitale formule tijdens de week en een papieren formule in het weekend op de markt te brengen (n.v.d.r.: de online abonnementen van het zakenblad staan op 46 procent, op zijn zachtst gezegd een voorbeeldig resultaat). Ik zie ook een grote diversiteit van dagbladen. Daar mogen we trots op zijn. In Franstalig België hebben we zes titels of krantenfamilies. Terwijl er in Frankrijk, op een vergelijkbaar grondgebied, maar één te vinden is." 

[...] 

Lees het volledige artikel HIER of in PUB MAGAZINE