United Fund for Belgium viert vijftig jaar solidariteit

Communication / News

1972, het jaar van de Olympische Spelen in München, de Watergate, het begin van de oliecrisis en in België de crisis in de staalsector. Maar terzelfder tijd vestigden vele Amerikaanse bedrijven hun hoofdkwartier in Brussel, onder meer aangetrokken door de Europese instellingen. Sommige bedrijven wilden een organisatie oprichten zoals United Way in de US, om via liefdadigheid (charity), de Belgische samenleving te helpen door lokale projecten van non-profits te financieren. Met de hulp van de graaf Boël, de bankiers, de Amerikaanse ambassadeur en de Amerikaanse Kamer van Koophandel (Amcham), richtten zij United Fund for Belgium op. Zo was de vereniging was geboren, met een hand op het hart. 

Gedurende deze 50 jaar hebben vele donors, bedrijven en vrijgevige individuen, hun vertrouwen geschonken aan de organisatie. Hun kracht is immers dat 100% van alle giften verdeeld worden aan Belgische sociale projecten die een directe impact hebben op de infrastructuur van de vzw's en dus op hun begunstigden. Elk geselecteerd project wordt op het terrein bezocht door de leden van het Toewijzingscomité, allen vrijwilligers. In 50 jaar tijd, heeft UFB 27 miljoen euro ingezameld bij haar donors en het volledige bedrag geschonken aan ongeveer 3.000 projecten. Elk jaar financiert de vereniging +/- 80 projecten om sociale integratie in België te bevorderen. Verenigingen zoals Transkript, Vlos, Les Restos du Cœur, De Poel,... hebben kunnen rekenen op de financiële steun van United Fund for Belgium voor projecten zoals minibussen, uitrusting of de inrichting van lokalen.

Dit jaar viert UFB zijn 50-jarige bestaan, en daarom stelt het in 2022 een groots programma voor, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Er zijn de jaarlijkse afspraken, zoals:

  • De 20 km van Brussel op zondag 29 mei, waar bedrijfsteams en individuen lopen voor het goede doel
  • Het jaarlijkse golftoernooi in de Château Golf de la Tournette in Nijvel op 12 september voor de golfliefhebbers
  • De eindejaarsacties: dankzij de jarenlange samenwerking met Belgische producenten zoals La Chocolaterie Galler en La Maison Dandoy, kan u bij UFB uw chocolade & speculaas bestellen (voor uw medewerkers of familie) tegen de gebruikelijke verkoopprijs, of uw wijnen online kopen dankzij partner Vins Pirard.

Maar het hoogtepunt voor dit jubileumjaar wordt het Galadiner op 16 juni in het prachtige Kasteel van Groot-Bijgaarden. Het doel van deze prestigieuze avond is om alle partners en bedrijven die UFB al 50 jaar hun vertrouwen schenken samen te brengen, te informeren over het reilen en zeilen van UFB sinds 50 jaar en hen te bedanken.

Meer info op ufb.be/nl/50-jaar/