Vaginas Untold, startsein voor discussie over moderne taboes

Crea / News

Vijf jaar geleden werd het idee geboren om verhalen van vrouwen tot leven te brengen. Middels poëzie en artistieke representaties met de vagina in de hoofdrol brengen Sandrine Le Goff en Jessica Kersten de verhalen van 33 vrouwen in beeld met hun Vaginas Untold-project. De dames zijn de oprichters van het Amsterdamse creatief bureau Cloudfactory. Deze verhalen worden uitgebracht als een limited edition boek, gelanceerd op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart. Het boek vertelt op een nooit eerder vertoonde manier de verhalen van elke vrouw, met een ode aan het vrouwelijke geslachtsdeel. De makers vragen hiermee aandacht voor hedendaagse, vrouwelijke taboes.

“De vagina wordt vaak in verband gebracht met porno of schaamte, maar daarmee doe je vrouwen echt tekort,” vindt Sandrine Le Goff. “Met dit project hebben we ontzettend veel verhalen ontdekt en geheimen geopenbaard. En er is nog veel meer werk aan de winkel: we moeten veilige ruimtes blijven scheppen waar vrouwen zich durven blootgeven – zowel letterlijk als figuurlijk. We willen vrouwen wereldwijd laten zien dat innerlijke kracht vaak voortkomt uit de moed om je kwetsbaar op te stellen.”

Jessica Kersten vult aan: “Waarom wordt er zo weinig gesproken over seks, bevallen, genot, de overgang en misbruik? Wij vrouwen hebben de neiging om onze meest ingrijpende ervaringen voor onszelf te houden. Terwijl het vaak onderwerpen zijn waar we allemaal mee te maken krijgen. Vaginas Untold heeft de vrouwen die zich voor ons bloot durfden te geven echt kracht gegeven. Met dit boek hopen we deze empowerment verder te verspreiden, een springplank te zijn naar open gesprekken over onderwerpen die nu nog te vaak onbesproken blijven.”

Op Internationale Vrouwendag 2020 maakten de kunstenaars een oproep aan vrouwen over de hele wereld om de hedendaagse taboes met elkaar te bespreken en te doorbreken. Hiermee willen zij een discussie op gang brengen, waarbij vrouwen lastige gesprekken durven aan te gaan met elkaar. Het Vaginas Untold-project is meer dan enkel een kunsttentoonstelling en een boek – het is een wereldwijde oproep om de belevenissen van vrouwen te erkennen en daarmee taboes aan de tand te voelen. De kunstenaars nodigen vrouwen uit om anoniem verhalen te delen op de website en deel te nemen aan de andere komende activiteiten die het project biedt, zoals rondetafeldiscussies, een podcast, een rapport, meer kunstwerken en het starten van vele andere moeilijke gesprekken, waarmee zij aansturen op een grotere verbondenheid, verstandhouding en acceptatie.

Elk concept is tot stand gekomen na diepgaande en intieme gesprekken met de vrouwen. Door deze gesprekken is niet alleen de creatieve beeldvorming bepaald, er kwamen ook diverse taboes aan het licht. Vagina’s Untold staat daarom ook symbool voor het starten van moeilijke gesprekken over veroudering, menopauze, misbruik, bevallen, vrouwelijk genot en zelfacceptatie. Het is een persoonlijk project van Sandrine Le Goff en Jessica Kersten, dat begon als ontdekkingsreis naar hun eigen notie van vrouwzijn en feminisme. Het doel is nu om het resultaat te introduceren in verschillende landen en culturen, als inclusieve weergave op het vrouwelijke lichaam en hun ervaringen.

Er zijn geen modellen gebruikt, enkel vrijwillers die zich hebben aangemeld voor dit intieme portret, waarin zij moedig hun lichaam en verhaal blootgeven. Een vergulde vagina bekeken door een transparant surfboard, een feministische rapunzel die lichaamshaar terugwint en een vrouw die door bloed roeit. Het werk schept een beeld van de realiteit, creatief ingevuld door ongekende ambacht en oog voor detail. Het confronteert en roept om tot nadenken over een eerste reactie. “Als je jouw vagina op een prachtige manier durft te laten fotograferen, dan kan je alles,” besluit Jessica Kersten.

Cloudfactory is een onafhankelijk creatief bureau en gelooft dat collectieve story-doing de wereld kan veranderen. Dat nauwe samenwerkingen en co-creaties met klanten en vakmensen zorgen voor snellere, rijkere en frissere ideeën. Sinds de oprichting in 2010 heeft deze Amsterdamse studio meegewerkt aan internationale en pan-Europese campagnes voor opdrachtgevers als Booking.com, Heineken, Strongbow, KFC, Apple Bandit, Johnson & Johnson en Adidas

Credits
Sandrine Le Goff and Jessica Kersten – artists (photography, poetry, concept
Willemieke Kars – first assistant photographer
Saffron Pape – second assistant photographer, book producer
Saskia den Hollander – producer
Kira Kroegman – make-up artist
Monique – body painter 
Jord Beets – art department 
André Westerveld – retoucher  
Sian Owen – English editor
Natasa Loops and  Rianna Hogeveen – book cover and typography
The Humblebrag – Launch concept, copy & PR
Jessica Hartley & Lucy von Sturmer
Printing by Aero Print