Van de Reyerslaan naar de Wetstraat

Media / News

siegfriedbracke“Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven geweest, maar ik neem ze met veel overtuiging.” Met die woorden kondigde voormalig journalist Siegfried Bracke in mei 2010 zijn overstap naar de politiek aan. De Gentenaar maakte als N-VA’er snel naam en klom op tot voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. En nu? “Er is geen weg terug.”
Wat heeft u ertoe aangezet om het Huis van Vertrouwen in 2010 te verlaten?
Siegfried Bracke: “De aanloop naar de overstap was van lange adem. Ik ben 29 jaar politiek journalist geweest bij de BRT en VRT, zowel op de radio- als op de televisienieuwsdienst. De politieke microbe heeft me altijd gebeten, maar in het voorjaar van 2010 sloeg ze serieus toe. Op dat moment was de regering-Leterme II gevallen en ik dacht: als ik het nu niet doe, moet ik misschien nog vier jaar wachten. De beslissing is toen snel genomen.”
Wetstraatjournalisten kennen het politieke landschap door en door, toch?
Siegfried Bracke: “In Gent zeggen ze: als mijn tante wieltjes had gehad, was ze een karretje. Een waarheid als een koe. Maar vergis je niet, als journalist stond ik weliswaar op de eerste rij, in de praktijk gaat het er in de politieke arena anders aan toe. De vergelijking met een voetbalanalist is hier op haar plaats. Jan Mulder, Imke Courtois en Geert De Vlieger hebben gevoetbald, zij weten perfect hoe het spel wordt gespeeld. Juist daarin zit het verschil tussen een voetbalanalist en een politiek analist.”
Lees het volledige interview in PUB Magazine. Wat leest u nog in dat nummer van PUB Magazine (met een leuke cover van Hungry Minds)? Een greep uit de onderwerpen: silver marketing, de IKEA-experience (hier in België en in het IKEA Museum in het Zweedse Älmhult), een dubbelgesprek tussen Baptiste van Outryve en Fons Van Dyck over duurzaamheid, Mons (Bergen) als Mediacity en veel meer. En o ja, we vroegen aan enkele experts of DAB+ een nieuw businessmodel voor radio inluidt.