VDK Bank vaart al 95 jaar eigen koers

Communication / News

Op 25 november 1926 richtten het christelijke middenveld en een aantal Gentse families Volksspaarwezen op. Dat was een spaarbank voor Gentse arbeiders die niet terecht konden bij een commerciële bank. De naam evolueerde naar Volksdepositokas en later naar VDK Bank - in de communicatie van de bank steevast vdk bank genoemd. Dag op dag 95 jaar later is 'vdk bank' met hoofdzetel in Gent nog steeds springlevend. De werking is verbreed tot een full service bank. De spirit, de onafhankelijkheid en de lokale inbedding is nog steeds dezelfde, zo luidt het. Leen Van den Neste (voorzitter directiecomité): “VDK Bank heeft een unieke plaats in het Belgische banklandschap. We zijn de oudste bank van België. Alle andere banken die toen bestonden, zijn ondertussen gefusioneerd of overgenomen. VDK Bank is al 95 jaar financieel gezond, nog nooit een jaar verlies geleden. Onze beslissingen hebben we altijd zelf genomen. We zijn op dit moment de meest duurzame full service bank in ons land. En we trekken voluit de kaart van het advies. Om die reden plannen we om de komende jaren nieuwe kantoren openen. Ook op dat vlak zijn we dus een buitenbeentje.”

Door de covid-pandemie zijn grote festiviteiten niet echt mogelijk. Maar toch wilde VDK Bank deze verjaardag niet zomaar laten voorbijgaan. Op donderdagochtend 25 november kregen drie klanten in het kantoor van Gent-centrum een bos bloemen aangeboden. Dit als teken van dankbaarheid van de bank aan al haar klanten. Het zijn de klanten die ervoor zorgen dat de bank leeft, evolueert en groeit.

Op 30 november is er in Kunstencentrum Vooruit de eerste editie van ‘VDK Bank inspireert’, over de rol van banken in een duurzame economie. Dit event kan plaatsvinden dankzij verscherpte covid-maatregelen. Onder meer econoom Jan Eeckhout en beleidsverantwoordelijken minister Van Peteghem en eurocommisaris McGuinnes staan op het podium. Leen Van den Neste: “We zijn van dag één een maatschappelijk betrokken bank geweest. We voelen ons verantwoordelijk voor onze klanten én voor de ruimere samenleving. Om die reden blijven we ook het maatschappelijk debat voeden. Vandaag zijn we vooral fier op ons succesverhaal dat nu al 95 jaar voortduurt. Op naar de 100.”

Foto: Gent, de thuisbasis van VDK Bank / Travelfromscratch