Verslag van een geannuleerde studiereis (3)

Communication / News

Omdat hun jaarlijkse studiereis niet kan doorgaan, werken de studenten Visual Design van LUCA School of Arts Gent de hele week lang aan een internationaal project, samen met het Green Design Center Johannesburg (South-Africa). De briefing van ‘Go Viral’? Hoe kan een goed ontworpen object/campagne/idee in tijden van corona helpen om deze wereld veiliger en beter te maken?” Vrijdagavond 24 april om 20u moeten de studenten hun finale werk opladen, een één minuut durende film. Anneke Rombaut, docent beeldende vormgeving aan de hogeschool, houdt elke dag een dagboek bij.

Woensdag 22 april 2020

Overal een gele bol. In Wenen. In Gent. In Johannesburg.

Wenen vandaag: 20°, ozo-wind 13km/u, volle zon.
Dat betekent dat we een zonnebril dragen die bij onze persoonlijkheid past om naar het Leopold Museum gaan.
En om studenten-ogen te beschermen tegen het felle licht na een nachtje clubben.
11:00 to 12:00 am: SR3 guided tour
MuseumsQuartier_Museumsplatz 1_1070 Wien
Rudolf and Elisabeth Leopold created this unique collection over the course of five decades.
With more than 220 works, they established the world’s most comprehensive Egon Schiele collection. Other highlights among the collection include major works by Gustav Klimt, Richard Gerstl, Oskar Kokoschka.
Ik wil de studenten zien terwijl ze voor de werken staan. Dat ze deze beleving voor de rest van hun leven meedragen. Dat ze het moment afbakenen. Ik heb niets te willen.

Thuis vandaag. Vroeg voor iedereen, we merken het aan het late aanmelden. De docenten zijn paraat, de studenten worden via alle mogelijke kanalen opgeroepen.
Wat we fijn vinden: soms komt een student een meeting binnen, ziet dat het niet zijn teamge-
noten zijn, verlaat de review en meldt zich op gepaste tijd. We zijn content voor het respect dat zij opbrengen voor hun timeslot. En voor mekaar.
Melig.

Er zijn vorderingen. We zien evolutie in de concepten. Er is samengewerkt via satelieten en miljoenen sterren. Progressie is zichtbaar tussen gisteren en nu, geen schrik van een opwaartse curve, een plateau is stilstand en te mijden in ons geval.
Er is beeld bijgekomen, wat het geheel inzichtelijker maakt voor ons. Men is overgaan tot een aanzet naar excecutie, het doet ons rechtveren.

Samenwerken met anders opgeleide studenten geeft vele voordelen. De discussies lopen breder uit, ze worden inhoudelijker en er is hoera aandacht voor schoonheid en goede smaak. Het zoeken naar zeggingskracht gaat via een inzicht dat ze verkrijgen door onderzoek te doen. De studenten lezen, een slide in hun presentatie geeft hun desk research weer.

Ze focussen op het verwoorden van een probleem dat er in deze aparte tijd voor hen toe doet. Elk team een ander probleemveld, allemaal dezelfde leeftijd.

De docenten waar ik mee team zien nog iets gebeuren: het is back to basics.
Zowel in concept, vorm als in taal. We vinden het een goeie evolutie. Het kan toegeschreven worden aan het feit dat ze minder faciliteiten hebben nu ze thuis zijn. We vermoeden ook dat het feit (pak eens wereldprobleem aan) een globaler concept en dito message nodig heeft.

We zien een copy-concept. Woorden in waves op uniform gekleurde achtergrond. Zoals vroeger. Voor de ‘Covidiot’.
Het boek is terug: digital information on paper, zegt de student.
Een eenvoudige one button- app wordt gepresenteerd, een revelatie binnen de steeds diepergaande multi big veel functies die gewoonlijk worden aangeboden.

Art-Concepten. Omdat het troost. En humor! 2020. My ass.

De studenten toetsen af bij hun collega’s in South-Africa, wat hen soms dwingt tot een andere aanpak, een andere strategie, zelfs tot het weggooien (in de vuilbak, zonder tranen verdorie) van een reeds uitgewerkte strategie. Guillaume Vanderstichelen zal het graag horen, Mr. André Duval ook, dat die reflex er toch nog is: niet goed genoeg is opnieuw beginnen. Vanmorgen nog een team dat het bevrijdende principe effectief heeft toegepast!
Dan zijn er de teams die verder denken dan de lockdown. De lockdown na de lockdown. Of die spreken van binnen 100 jaar. That’s the spirit, het is zoals BMW spreekt. Het maakt vooruitstreven voelbaar. Interessant: ipv te spreken in jaren, kan gesproken worden in generaties. Top.

We hebben deze keer beslist, of is het nu zo gegroeid, dat de docententeams steeds dezelfde studententeams opvolgen. Het brengt een schoon spanningsveld teweeg, en nieuwsgierigheid. We zullen leren, ook uit zoiets simpel als een aanpak in het reviewen. Ik denk aan wat virologen, micro- biologen, epidemiologen, wat zij momenteel uittesten en bijleren. Van een andere orde.

We leven op, we zijn begeesterd door de studenten.
Dat de vandaag aangekondigde gefaseerde opstart voor het onderwijs ook voor ons van toepassing mag zijn.
Dat we onze studenten in levende lijve opnieuw mogen ontmoeten, hun humor en zotte toeren weer in het echt mogen beleven.
Maar ons opleidingshoofd had reeds vòòr de paasvakantie aangekondigd dat Visual Design opstart op 18 mei. LUCA kan gerust zijn, deze richtlijn zal met vreugdevol vooruitzicht opgevolgd worden. Milk crumble lemon. Ik eet nog een paasei dat gisteren per courier het huis bereikte.

Afzender : Luca School of Arts