Employer Branding is een hot topic in de bedrijfswereld. Bedrijven krijgen hun vacatures niet meer ingevuld, de lijst met knelpuntberoepen wordt almaar langer. Onderzoekers van AP Hogeschool onderzochten in samenwerking met iVOX en VBO welke rol video kan spelen om (potentiële) sollicitanten te overtuigen. Daaruit blijkt dat video vooral informatieve, nuttige realiteitsgetrouwe informatie moet bevatten, die authentiek gebracht is.
De onderzoekers vroegen aan 373 Belgen die in de voorbije vijf jaar een job zochten of van plan zijn om in de komende vijf jaar te solliciteren, of ze zich informeren over de job en/of het bedrijf via videomateriaal. Hoewel slechts één derde van de respondenten actief op zoek gaat naar employer-brandingvideo’s, vindt 69% van de respondenten deze video’s een aangename manier om zicht te verwerven in de troeven van een bedrijf of organisatie. Belgen staan wel kritisch ten opzichte van deze video’s, voor 51% komen ze niet geloofwaardig over.
Figuur 1: Duid aan in welke mate u akkoord gaat met onderstaande stellingen (n=373)
Een rekruteringsvideo is geen verkooppraatje, maar moet een realistisch en correct beeld weergeven. De gulden middenweg vinden in de toon is daarbij cruciaal: kijkers knappen af op zowel "te afgelikte" en "overdreven enthousiaste" video's als op saaie en monotone. Ze storen zich daarnaast ook aan technische tekortkomingen (qua geluid, beeld of montage) of aan slordig taalgebruik.
TikTok vooral bij Brusselaars
Naast vacatures op jobwebsites is de bedrijfswebsite het belangrijkste kanaal waarop (potentiële) sollicitanten informatie zoeken. Voor de rest zijn interpersoonlijke kanalen (via vrienden en familie) en HR-kantoren belangrijke bronnen. Sociale media staan pas op de vijfde plaats. Vrouwen vinden ze belangrijker dan mannen, Franstaligen belangrijker dan Nederlandstaligen. Figuur 3: Hoe belangrijk zijn onderstaande kanalen voor jou in de zoektocht naar een job? (n=373)
Respondenten vinden zelf overigens Facebook (32%) en LinkedIn (29%) het meest geschikt. LinkedIn is een professioneel netwerk dat het meest gericht is op werk zoeken en werk aanbieden. Het sociale medium heeft voor de respondenten dan ook meer geloofwaardigheid. Toch haalt Facebook de hoogste score. Het medium heeft een groot bereik en respondenten geven aan dat ze er zelf ook actief op zijn. Ook heel wat bedrijven zitten op Facebook. Instagram werd slechts door 15% van de respondenten als meest geschikte kanaal opgegeven maar scoorde wel beter bij jongeren (21%), iets wat ook andere respondenten zo inschatten. Instagram wordt op zijn beurt als volwassener gezien dan TikTok. TikTok kwam weinig aan bod bij Vlamingen (3%) en Walen (6%) maar opvallend veel bij de Brusselaars (21%).
Sfeer en bedrijfscultuur
Met welke thema's kunnen bedrijven via employer-brandingvideo's (potentiële) sollicitanten overtuigen? Voor een derde van de respondenten moet een video informatie bevatten over de job, de daarmee verbonden voordelen en voorwaarden (34%). Daarnaast gaf 30% van de respondenten spontaan aan graag te zien hoe de sfeer is op een toekomstige werkplek en wat de werkgever daar zoal voor doet of organiseert. Ook de bedrijfscultuur via video in beeld brengen, is voor veel respondenten (26%) een belangrijke trigger. Een vierde van de respondenten wil in de video graag informatie over het loon en de daarmee verbonden (extralegale) voordelen. Wat opvalt, is dat 15% van de respondenten expliciet work-life balance als belangrijk thema aanhaalt. De video moet tonen dat er een evenwicht is tussen het professionele en familiale leven en dat de werkgever belang hecht aan het welzijn van zijn werknemers.
Video Experience Day
Meer weten over het belang van video in rekruteringscommunicatie? Dit jaar organiseren AP Hogeschool Antwerpen en Kanaal Z de 24e Video Experience Day. Dat is het enige nationale evenement over corporate video, met in deze editie employer branding als centraal thema. Op 6 juni worden in Kinepolis Brussel de beste bedrijfsfilms van het afgelopen jaar bekroond.
Tickets en info via www.videoexperienceday.be.