Video First Conference 2020: wat te doen voor succesvolle videocontent

Marketing / Media / News

Op donderdag 20 februari verwelkomde StoryMe zo’n 400 professionals voor zijn derde Video First Conference, een dag volledig gewijd aan videostrategie. Inspirerende internationale sprekers en video marketing experts deelden er hun kennis over het stimuleren van bedrijfsgroei en het versterken van inhoud met video. Wij delen met u alvast enkele key takeways van deze derde editie, gedeeld door StoryMe en hier aangevuld met de impressies van onze journalist ter plaatse. 

  1. Uw brand identity moet crystal clear zijn 

Wie succesvolle videocontent wil maken, kan er maar beter voor zorgen dat zijn merkidentiteit helemaal op scherp staat. Want hoe kunnen consumenten een mening vormen over uw merk als u er zelf nog niet helemaal aan uit bent? Daarom is het van uiterst belang om te kiezen voor een duidelijke  tone of voice en deze op een consistente manier te gebruiken in uw video’s. Bol.com bewees tijdens de conferentie dat zij het goed doen: ze kiezen steeds voor lokale content (hieronder voor de Gentse Feesten) met een vleugje humor.

2. Authenticiteit is altijd key 

Het belang van authenticiteit werd door bijna elke spreker op de VFC 2020 benadrukt, en terecht! Nu het publiek bijna verblind wordt door alle merkboodschappen die ze dagelijks ontvangen is authenticiteit meer dan ooit van belang. Jens Nyström, oprichter van het YouTube-kanaal Stomp It Tutorials, verklaarde dat authenticiteit het belangrijkste element was in zijn strategie. Door zijn kijkers meer van hemzelf te laten zien en soms ook zijn mislukkingen in beeld te brengen, werd hij het meest bekeken YouTube-kanaal voor skiërs ter wereld.

Heel wat dichter bij huis is authenticiteit ook een van de geheimen van het succes achter Studio Brussel. De afgelopen jaren hebben zij zich gericht op content die echte gesprekken laat zien in plaats van gescripte gesprekken, zoals u kan zien in de meest recente afleveringen van Flowjob en Singles for Singles“Content en tone of voice zijn hierin super belangrijk,” zei Brecht Vaes, head of digital bij Studio Brussel. “Wil je praten over seks, dan moet je nadenken over hoe je dat gaat doen: met een biologieles of aan de hand van échte conversaties? Laat de mensen vertellen over de dingen waar ze ook écht interesse in hebben. Dat begon al met het kiezen van de juiste host.”

3. Alles draait om de juiste data

Wil u resultaat bereiken met video, dan draait alles om het gebruik van de juiste data. Het probleem is echter dat we vaak niet weten wélke data we moeten gebruiken. Thomas da Luz Duque, head of performance bij StoryMe, had het over de data die u als merk kan en zou moeten gebruiken: gegevens uit marktonderzoeken, gegevens uit eigen ervaring (voorgaande campagnes en ervaringen, “jij weet beter dan wie dan ook wat er gebeurt in je eigen sector”) en publieke gegevens of third party data. Hij benadrukte ook de noodzaak voor merken om deze data te gebruiken: “pas wanneer je de juiste data hebt kan je pas beslissen wie je écht wil targeten en one-to-one communicatie creëren met je publiek.” 

4. Test, test en nog eens test

Een ‘holy bible’ die bij iedereen zal zorgen voor succes? Bestaat natuurlijk niet. “Elke industrie is anders,” benadrukt de head of performance van StoryMe nog. “Daarom is het belangrijk om A/B-tests te doen met verschillende elementen in je video, zoals de call to action. Test video A versus video B en onderzoek wat het beste resultaat oplevert. Dat zal u in staat stellen om video’s te optimaliseren en zo tot de best presenterende video’s voor elk platform te komen.” 

5. Probeer nieuwe formaten uit

Matt Gielen van Little Monster Media gaf dan weer de tip om verschillende formaten uit te testen. Hij deelde acht mogelijke videoformats op YouTube die u kunnen inspireren: van de bekende explainer video’s of interviews tot de steeds populairder wordende lijstjes (bijvoorbeeld best of compilations) of challenge video’s. Dit soort formaten wordt meestal door YouTubers gebruikt, maar waarom zouden merken er niet mee beginnen experimenteren?

Naast Bol.com, Stomp It Tutorials, Studio Brussel en Little Monster Media waren onder meer ook Vice, Monday.com en Grower aanwezig. Een uitgebreider verslag vindt u op de website van StoryMe.