Video spoelt fast forward

Vertaalde artikels

Nieuwe formaten, meer consumptie en de opkomst van extra spelers... Online video is booming en die trend lijkt voorlopig niet te keren! - Frédéric Vandecasserie

Om te begrijpen wat er precies aan het gebeuren is in videoland kijken we eens naar de weg die operators hebben afgelegd. Moovizz bijvoorbeeld! Aan de basis leverde die alleen videocontent voor Sudpresse, enkele jaren later werd het de officiële video-operator voor de hele Rossel-groep. “Redactioneel gaat het om het illustereren van een artikel aan de hand van video-opnames. De journalist is verantwoordelijk is voor de content, wij voor de opname,” legt Cédric Renwa, executive manager Moovizz, uit. Hij ziet niet alleen een toename in vraag en consumptie, maar vooral een verandering in lees- en productiemethoden. “En we worden ook steeds vaker gevraagd om streaming- en multicamerasessies uit te voeren, zowel door mediagroepen als door andere bedrijven. “Communiceren naar je personeel met behulp van video helpt het interne communicatiebudget te verlagen met behoud van kwalitatieve content.”

En die content is natuurlijk steeds kwalitatiever, maar wordt ook vaker bekeken op mobiel, wat met zijn gecompromiteerde beeld niet altijd recht doet aan een goede productie. Philippe Logie, head of programs acquisitions & coproductions bij Betv, vertelt: “Het stoort een deel van het jonge publiek alvast niet meer om via de telefoon naar films te kijken die geproduceerd zijn voor cinema.” Of het feit dat we vandaag content kunnen bekijken wanneer we dat willen het einde van lineaire televisie zal betekenen? Philippe Logie denkt van niet. “De enorme hoeveelheid beschikbare videocontent heeft ook aangetoond dat het nodig is om het publiek te sturen. Dat is ook een reden waarom die linaire televisie nog steeds erg handig is. Wij zien dat onze content voor een derde lineair wordt geconsumeerd, voor een ander derde op aanvraag en voor een laatste derde is dat een mix.” Bovendien, en dat kan nog een bewijs zijn van het nut van lineaire televisie, wagen ook andere providers de sprong naar lineair. Dat is het geval bij Proximus, dat op 29 april Pickx+ lanceerde. Netflix test dan weer verschillende gelijkaardige modellen in Frankrijk.

Bij BrutX, een betalend aanbod dat nog maar net gelanceerd is in België, bekijken ze het begeleiden van de consument uit een andere invalshoek: “Editorialisatie! Wij zetten niet in op algoritmes,” klinkt het bij Claire Basini, die zich ontfermt over de kersverse activiteit van de groep Brut. “We stellen een soort ‘engaged entertainment’ voor, waarmee we onze abonnees begeleiden met een zeer nauwkeurige selectie. We nemen hen letterlijk bij de hand. BrutX duikt in onderwerpen die Brut behandelt door middel van langere formaten, zoals (eigen) documentaires of fictie, maar dan altijd gekozen op basis van hun positionering. Zo zenden we de serie ‘Veneno’ uit, die gaat over een transgerder die het uithangbord wordt van de LGTB+-strijd in haar land.”

En wat met reclame?

Het is alleszins duidelijk: of het nu lineair, on demand, met een connected device of een kleiner toestel is… video is booming business. En dat is ook de advertentiemarkt niet ontgaan. Jean-Baptiste Moggio, head of marketing bij RTL Ad Connect, getuigt: “Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Tubular zag van februari tot eind september 2020 een stijging van bijna 60% in het aantal bekeken minuten op Youtube, Facebook en Instagram.” En waar kijken we dan precies naar? “Oorspronkelijk was dat voornamelijk ‘user generated’ content, maar nu is 40% van de bekeken minuten goed voor mediacontent, hetzij afkomstig van televisiezenders of pers of native media zoals ‘Brut’. En het is heel complementair met televisie, omdat dit over een jonger publiek gaat dat je niet per se op televisie terugvindt. De lockdown heeft onze consumptiegewoontes veranderd, en ik denk dat die gevolgen zullen aanhouden. Mensen zullen vooral blijven kijken naar kwalitatieve videocontent op onder andere Netflix en Disney+.” En de advertentiedruk, die zal in evenwicht gehouden moeten worden. “Skippable advertieformaten op platforms zoals bijvoorbeeld YouTube zijn er om de druk te beperken en het publiek geboeid te houden.”

En de creativiteit? “Die is aanwezig,” zegt Antoine Ducrocq, head of marketing & communication Frankrijk en België bij Teads, het platform dat beweert elke maand meer dan 9 op de 10 internetgebruikers in België te bereiken via DPG Media, IPM of IP Belgium. “Vooral dankzij ons InRead-formaat, waarmee video’s ingesloten kunnen worden in artikels. Vincent Legros, head of Teads Studio Frankrijk en België, legt uit: “Dit formaat heeft een onmiskenbaar voordeel. Aangezien het de gebruiker zelf is die besluit de video te bekijken wordt de impact vermenigvuldigd. Soms moeten we de spots van bureaus wel aanpassen, omdat we weten dat videoreclame soms zeer kort bekeken wordt. Daarom moet het packshot bijvoorbeeld heel vroeg verschijnen. Advertenties en video, het is een eeuwig evenwicht.”