"Vier dit jaar feest zonder gemarteld beest"

Crea / News

Met een opvallende eindejaarscampagne doorprikt GAIA deze maand het fonkelende straatbeeld in verschillende centrumsteden tijdens de kerstperiode. Ook dit jaar staat de strijd tegen "het martelen van eenden voor de productie van foie gras" hoog op de agenda van de dierenrechtenorganisatie. Via statement windows, gemaakt door illustratrice Elisa Guarraci, wil GAIA alle kerstshoppers wakker schudden. De raamillustraties grijpen de aandacht en tonen op het eerste gezicht een idyllisch kersttafereel. Wie even blijft kijken, ziet dat eigenlijk het gruwelijke lot van eenden en ganzen wordt aangeklaagd. “In Vlaanderen gaat het verbod op dwangvoederen van eenden voor foie gras van kracht in 2023, maar in Wallonië gaat de wreedheid onverminderd voort. Dat moet stoppen,” onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Met de slogan ‘een gemarteld beest is geen feest’, zeggen we luidkeels ‘nee’ tegen een gefolterd dier op je bord.”

De campagne werd ontwikkeld door Native Nation, de PR is het werk van King George.

Ook al wierpen GAIA’s campagnes van de voorbije jaren hun vruchten af, toch blijft foie gras nog op veel menu’s staan. Foie gras in de rekken laten liggen of bannen van het kerstdiner dat je zelf organiseert, is één ding, maar het weigeren als het je wordt aangeboden bij vrienden en familie, is nog iets anders. “Van mensen zonder uitgesproken mening wordt verwacht dat ze onverschillig en neutraal reageren wanneer ze de folterpaté op hun bord geserveerd krijgen”, legt Vandenbosch uit. “GAIA wil net die mensen motiveren om foie gras te weigeren wanneer ze het voorgeschoteld krijgen, als een duidelijk maatschappelijk signaal.”

Ook al is België een van de weinige Europese landen die nog foie gras produceren, toch wist GAIA na jarenlang actievoeren al een kentering op gang te brengen. In Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd een verbod op dwangvoederen voor de productie van foie gras goedgekeurd. In Vlaanderen is het ten laatste op 1 december 2023 afgelopen met het dwangvoederen van eenden en ganzen. Vooral in Wallonië blijft het schoentje wringen. “Dat valt te verklaren door het gelijklopende eet- en kooppatroon van Walen en Fransen”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “In Frankrijk, de grootste producent van foie gras ter wereld, ondergaan jaarlijks nog zo’n 37 miljoen eenden deze intensieve mishandeling. En in Wallonië wordt tijdens de feestperiode meer foie gras geserveerd dan in Vlaanderen, dus ook daar willen we zeker verandering teweegbrengen.”