Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag lanceert campagne ‘Misschien’

Crea / News

Grensoverschrijdend gedrag komt in alle sectoren voor. Om het bewustzijn errond te vergroten en om de weg te wijzen naar het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag, lanceert dat meldpunt de campagne ‘Misschien’. Die campagne helpt grensoverschrijdend gedrag herkennen en richt zich tot sectoren waar het meldpunt voor bevoegd is, zoals cultuur, media en jeugd.

Grensoverschrijdend gedrag neemt veel vormen aan zoals pesten, aanranding, agressie of machtsmisbruik. Het maakt niet uit of zoiets offline of online gebeurt. Het is elk gedrag dat een onveilig gevoel geeft, of dat nu fysiek of psychologisch is.  Kortom, grensoverschrijdend gedrag kan nooit door de beugel. Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag biedt hulp en een luisterend oor. En dat zonder oordeel en in alle vertrouwen.

Campagne ‘Misschien’

Om grensoverschrijdend gedrag te (h)erkennen en personen die hiermee in aanraking zijn gekomen de weg te wijzen naar het Meldpunt, werd de ‘Misschien’-campagne gelanceerd. De campagne wordt gericht verspreid in de sectoren waar het Meldpunt voor bevoegd is, namelijk in onder andere de sport-, cultuur-, media-, jeugd- en onderwijssector.

De campagnebeelden belichten welke vormen grensoverschrijdend gedrag kan aannemen. De slogans “Misschien blijft het bij die ene keer, misschien is het wel normaal, misschien was het per ongeluk...” onderlijnen de taboes, onzekerheden en angst die getroffenen als drempel ervaren om de stap te zetten naar hulp.

De campagne geeft een tweeledige boodschap: (h)erken grensoverschrijdend gedrag én meld het. Want bij het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag zijn er geen ‘misschiens’. Elke melding wordt ernstig genomen.

Samen tegen grensoverschrijdend gedrag

In elke (Vlaamse) organisatie of sector kan grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Het Meldpunt roept elke organisatie, vereniging, leraar, trainer, directeur, begeleider, monitor,... en bij uitbreiding iedereen op om zich mee achter de campagne te scharen en de campagne te verspreiden. 

Een digitale toolkit bevat allerlei materiaal dat je eenvoudig kan integreren en verspreiden via je eigen communicatiekanalen (website, nieuwsbrief, sociale media, mailing, magazine,...). Download de bestanden die je wenst te gebruiken. Hulp of extra inspiratie nodig om met de toolkit aan de slag te gaan? Deze handleiding helpt je op weg.