Vlaamse creatives bouwen virtueel Pollinator Park

Innovation / Media / News

Albert Einstein zou ooit gesteld hebben dat de mensheid zonder insecten hooguit vier jaar kan overleven. Dat klinkt dramatisch, maar is helaas niet onrealistisch. De kleine diersoorten, van bijen over hommels tot zweefvliegen- spelen namelijk een grote rol in het voortbestaan van levensnoodzakelijke ecosystemen én de mensheid.

Een Duitse studie signaleerde in 2017 een verlies aan vliegende insecten van maar liefst 75% op 27 jaar tijd. Een letterlijk levensbedreigende crisis, want ook wij mensen danken zowat ⅓ van ons dagelijkse voedsel rechtstreeks aan het (onbewuste) werk van bestuivende insecten. Een boodschap die – alle wetenschappelijke publicaties ten spijt – nog onvoldoende bekend is en leeft bij het grote publiek. En die creatieve partners Cousteau en Poppins & Wayne daarom vertaalden naar een creatief communicatieconcept, dat maximaal inzet op storytelling en nieuwe technologieën: Pollinator Park is sinds kort geheel Covid-proof te bezoeken in je browser of in virtual reality.

een fictief verhaal over een reëel toekomstscenario

Pollinator Park vertelt het verhaal van Dr. Beatrice Kukac, die de biodiversiteitsbui tijdig (anno 2021) zag hangen en de weide die ooit het decor van haar jeugd vormde proactief beschermde met een biodome. Haar zelfverklaarde “Pollinator Ark” zou in de volgende jaren verder uitgroeien tot een groots Pollinator Park om uiteindelijk, in 2050, de deuren te openen voor bezoekers als “ultieme wake-upcall”.

Met Pollinator Park kleurt de Europese Commissie zowel qua technologie als esthetiek en verhaallijn lichtjes buiten de lijnen van haar klassieke communicatie. “Ons concept flirtte met de comfortzone-grenzen van DG Environment, maar het interne projectteam heeft zich met veel enthousiasme en lef mee op deze verfrissende piste gesmeten. Dat zijn de mooiste samenwerkingen, als een opdrachtgever die ‘out of the box’-aanpak echt omarmt en constructief mee vormgeeft,” zegt Yasmin Van de Werf, creative director van Poppins & Wayne

een hybride interactieve ervaring, voor web én VR

Om de gevraagde doelstellingen – emotioneel engagement én een breed doelgroepbereik – te realiseren, zette het productieteam strategisch in op twee paarden: virtual reality voor maximale immersie én een laagdrempelige in-browser experience, die vormelijk en inhoudelijk 1-op-1 hetzelfde verhaal vertellen.

Je kan Pollinator Park dus bezoeken op je computer (Chrome, Edge en Firefox) of in virtual reality (Oculus), via het nieuwe App Lab. Voorlopig is Pollinator Park enkel in het Engels beschikbaar. De Europese Commissies plant wel nog voor de zomer ook een Franse, Spaanse, Duitse en Nederlandse versie te lanceren.

het resultaat van expertise- en (letterlijk) grensoverschrijdende samenwerking

“Bij grote, langlopende projecten zoals Pollinator Park voor de EU Commissie staat de kwaliteit recht evenredig ten opzichte van de samenwerking. De grootste troef was dan ook de collaboratie tussen een team van toptalenten, die samen hun krachten bundelden om een unieke digitale ervaring op poten te zetten,” zegt Kevin Alderweireldt, founder van Cousteau Studio.

Voor de realisatie van Pollinator Park stelden Poppins & Wayne en Cousteau een getalenteerd team op maat samen, met onder andere concept artist Bart Lommelen (Fixion Design), componist Stijn Cole (Earbug) en 3D artist Pepijn Reijnders (Sakari Games). De Franse sterarchitect Vincent Callebaut tekende voor de “archibiotectuur” van de parksite, en meteen ook voor een unieke crossover tussen fysieke architectuur en digitale technologie.

Voor de wetenschappelijke onderbouwing kon de creatieve constellatie dan weer rekenen op de inbreng van museumpartners Royal Belgian Institute of Natural Sciences (BE), Naturalis Biodiversity Center (NL) en Museum of Natural Sciences of Barcelona (ES).

Een belangrijke stap richting verandering, zowel op individueel als op politiek niveau

Als onderdeel van het EU Pollinators Initiative zet Pollinator Park in op bewustwording, community engagement en samenwerkingen rond de problematiek van wilde bestuivers. Het project ondersteunt de European Green Deal inspanningen in het op de kaart zetten van de bestuivers- en andere ecologische crisissen en wil ook draagvlak creëren voor een ambitieus natuurakkoord tijdens de Convention on Biological Diversity (CoP 15) later dit jaar.