Vlaming kan in buitenland weer vier jaar Vlaamse tv kijken

BVN_logo

Media / News

BVN_logoOp voorstel van Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering een nieuwe beheersovereenkomst met BVN-TV goedgekeurd. Vlamingen en Nederlanders kunnen daardoor de komende vier jaar in het buitenland weer gerust op BVN-TV (“het Beste van Vlaanderen en Nederland”) afstemmen en naar een selectie kijken uit het aanbod van Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen.

De huidige beheersovereenkomst loopt af op 31 december. BVN zendt per dag 12 uren lang via de satelliet Vlaamse en Nederlandse programma’s uit en herhaalt alle programma’s nog eens. BVN-TV is zo goed als wereldwijd te ontvangen. Van die 12 uur levert de VRT elke dag vier uur. Dat is meer dan het Vlaamse aandeel (circa 26%) in de financiering van de zender. Voor 2017 is dat aandeel vastgelegd op maximaal € 1,161 miljoen. Ongeveer de helft van de Vlaamse zendtijd gaat naar actualiteitsuitzendingen als Het Journaal, De Zevende Dag, De Afspraak of Van Gils en Gasten. Maar ook fictie en ontspannende programma’s als Thuis, Blokken, Iedereen Beroemd, Dagelijkse Kost of Loslopend Wild zijn in het buitenland te volgen.

"Ongeveer zes op tien Vlamingen weten dat het in het buitenland mogelijk is via BVN naar Nederlandstalige tv-programma’s en journaals te kunnen kijken," zegt mediaminister Sven Gatz. "Van de Vlaamse mediagebruikers kijkt zestien procent regelmatig BVN wanneer ze in het buitenland verblijven. De kijkers waarderen die uitzendingen ook. Vooral het VRT-nieuws wordt in het buitenland gretig via BVN bekeken."

Gatz is zelf ook een fan van dit initiatief waarbij Vlaanderen en Nederland voorbeeldig samenwerken. "We stimuleren ook verder de mogelijkheid van live stream en online-programma’s via tablet en smartphone’, legt de minister uit, ‘al is dit nog niet overal in het buitenland een alternatief voor de satelliet.’"