VOO en Air gaan strijd aan met cyberpesten

Téléphone de Louise

Crea / News

Téléphone de Louise

Cyberpesten is een ernstig probleem dat de laatste jaren de kop opstak, samen met de opkomst van sociale netwerken en nieuwe mobiele berichtsystemen. De gevolgen voor jongeren zijn vaak dramatisch. Dat was onder meer het geval met Louise, het 16-jarige tienermeisje dat zich in 2014 van het leven beroofde nadat ze het slachtoffer werd van pesten op het internet. Internetprovider VOO en reclamebureau van dienst Air stellen alles in het werk te stellen om dit probleem te bestrijden. Zo werd in samenwerking met de Federale Politie een interactieve beleving gecreëerd rond de telefoon van Louise.

Op letelephonedelouise.com kunnen bezoekers een installatie verkennen met 600 ballonnen waarop haatboodschappen staan. Deze ballonnen symboliseren de typische boodschapballonnetjes - via SMS, Whatsapp, Facebook en dies meer - en tonen hoeveel boodschappen een slachtoffer van cyberpesten vijf dagen lang ontvangt. Tijdens de beleving wordt de bezoeker geleid door de stem van Louise’s vader, die het verhaal van zijn dochter vertelt. Het traject eindigt in het midden van de installatie, waar zich de telefoon van Louise bevindt.

De omvang van de installatie geeft ons een idee van de impact die deze boodschappen in het echte leven hebben op de slachtoffers. Door de installatie te doorlopen en door de confrontatie met de honderden boodschappen, kunnen mensen zich een beeld vormen van de hel waardoor gepeste jongeren gaan. De bezoekers kunnen zich vervolgens engageren tegen cyberpesten, door te ondertekenen en een manifest te delen dat de basisregels bevat voor respect voor anderen op de sociale netwerksites. De namen van de ondertekenaars verschijnen direct op de muur van de installatie. Bovendien vinden slachtoffers of getuigen van cyberpesten op deze site alle hulp om beter het hoofd te kunnen bieden aan cyberpesten.

Credits

Agency : Air Brussels

ECD : Eric Hollander

CD : Dieter De Ridder

CD : Joeri Van Den Broeck

Creation : Ramin Afshar

Digital Producer: Greg Pin

Digital Producer: Maxime Van Santen

Copywriting: Louise Cornet

Account Director : Caroline Charles

Account Manager: Daphne De Le Vigne

Agency Producer : Bérengère Lurquin

Website: Dog Studio

Scenography: Studio Unfold

Director : Gunter Blokken

Film Production Company : Czar