Vrouwen aan de macht bij Havas

Communication / News

Havas heeft een eigen tech-afdeling. No big news, hoor ik u denken. Maar wat als we u zeggen dat dat team vandaag enkel door vrouwen wordt aangestuurd? Who run the (data)world? Girls! En in dit geval specifieker: Daphne Limberopoulos, data ops lead, Paméla Ngoma Kambu, data/business analyst en Soumeya Ghilani, head of data management.

Hoe hebben jullie, vrouwen zijnde, jullie parcours in de tech-wereld ervaren?

Paméla: “Het gaat natuurlijk niet alleen over geslacht. Er zijn zoveel andere dingen die je parcours kunnen beïnvloeden. Maar toegegeven, de tech-wereld is een wereld die niet altijd even toegankelijk is geweest voor vrouwen. Vanwege sociaal-ecologische beperkingen (geen toegang tot studies), familiale beperkingen (het moederschap)… Ik ben op dat vlak altijd bevoorrecht geweest. Ik groeide op in een gezin dat me altijd pushte om te doen wat ik wilde doen.”

Daphne: “We zijn er ons van bewust dat het een veeleer mannelijk milieu is. Net daarom moeten we onze plek als vrouw innemen, want we zijn net zo bekwaam. Net als Paméla hebben ze ook mij altijd gepusht om te gaan voor mijn droomjob. Wat dat betreft heb ik evenveel geluk gehad.”

Soumeya: “Ik ben een rasechte feministe. Niet omdat het ik het als een problematiek zie, maar omdat het een onderwerp is dat me bijzonder na aan het hart ligt. Het zou overdreven zijn om te zeggen dat het als vrouw heel natuurlijk aanvoelt om in de tech-wereld te werken en dat je nooit valkuilen tegenkomt, maar ook mijn schooltijd is alvast niet bepaald door het feit dat ik een vrouw ben.”

Zijn er soms klanten die moeilijk doen over het feit dat jullie een vrouwelijk team zijn?

Soumeya: “Alle klanten die ik gekend heb zijn altijd heel respectvol geweest. Ik heb nog nooit iemand weten twijfelen om ons om raad te vragen. De meeste klanten heb ik ontmoet via Julien, iemand die de persoon naast hem altijd in de schijnwerpers zet. Dus eerlijk gezegd verloopt alles goed.”

Daphne: “De klanten zagen natuurlijk ook het resultaat van ons werk. Dat boezemt vertrouwen in.”

Soumeya: “En niet alleen bij klanten, ook bij onze managers. Mathias zal tijdens een vergadering altijd om bevestiging vragen of wat hij zegt correct is en of ik nog iets toe te voegen heb. Het is heel duidelijk dat we gewaardeerd en gerespecteerd worden.” 

Vier op de tien Fransen denkt dat vrouwen minder geschikt zijn voor technische jobs. Hoe staan jullie daar tegenover?

Daphne: Vrouwen worden spijtig genoeg nog vaak gediscrimineerd in ons vak. Bij Havas is die mentaliteit gelukkig helemaal anders, dat bewijst ook het feit dat we met drie vrouwen aan het hoofd staan van deze afdeling. De CEO van Havas beweert zelfs dat er sinds onze leiding nog nooit zo weinig ontevreden klanten gehad hebben. Die stelling klopt dus niet.

Paméla: “Het is heel gemakkelijk om in een rondvraag te zeggen dat vrouwen minder competent zijn terwijl we ook gewoon met veel minder zijn in de sector. De technische sector is voor vrouwen ook niet altijd de eerste carrièrekeuze, soms gaat het om een heroriëntatie, zoals bij mij het geval was. Daardoor voel ik me soms iets minder bekwaam, maar ik denk wel dat je veel vaardigheden kan leren, bijvoorbeeld via interne coaching.”

Wordt er nog steeds gediscrimineerd bij aanwerving?

Paméla: Ja, dat denk ik wel. Discriminatie gebeurt in elke sector, en niet alleen in de tech-wereld. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je als vrouw tegenover een man komt te staan die vanaf het begin van zijn studies voor technologie heeft gekozen. Dan wordt er zeker gediscrimeerd. Maar nogmaals: je moet de dingen in hun context zien. We zijn niet minder bekwaam. Het is ook een kwestie van mentaliteitsverandering, een verandering die binnen Havas gelukkig al heel lang gestimuleerd wordt aan de hand van verschillende initiatieven.”

Soumeya: “Er wordt inderdaad overal gediscrimineerd, maar misschien net dat tikkeltje meer in de tech-sector. Ga maar naar eens naar winkel waar ze technologie verkopen, je zal zien dat klanten daar vaker naar mannelijke verkopers neigen. Hoe we die discriminatie de wereld uit kunnen helpen? Er zullen meer vrouwen hoge functies moeten krijgen in sectoren waarin ze momenteel nog onvoldoende vertegenwoordigd zijn.”

Welke ambities hebben jullie nog binnen Havas?

Soumeya: “Ik waardeer die feministische kant van Havas enorm en zou dit nog verder open willen trekken.”

Paméla: “Ik ben pas in januari begonnen bij Havas, mijn eerste amibities liggen dus in het versterken van mijn afdeling en het verder ontwikkelen van de verschillende tools die we voorstellen aan onze klanten. Daarna zien we wel weer verder.”

Daphne: “Voor mij was dit mijn eerste job. Ik heb hier dus veel bijgeleerd en kansen gekregen om elke dag mee te groeien. Momenteel ben ik aan een eigen project aan het werken en daar steunt Havas me ten volle in. Dat boezemt me zelfvertrouwen in.

Op de foto, van links naar rechts: Soumeya, Daphne en Paméla.