VRT bezoekt de Boekenbeurs

Media / News

banner-vierkantVorige week werden de LangZullenWeLezen-trofeeën uitgereikt. Tijdens de Boekenbeurs zet de VRT de tien winnaars in de kijker op de LangZullenWeLezen-stand. Maar de openbare omroep besteedt de volgende weken nog veel meer aandacht aan boeken en de Boekenbeurs. Diverse netten en merken van de VRT doen dat ieder op hun eigen manier en voor hun eigen specifieke publiek. Met informatie en verslaggeving, aangepaste programma’s of live-uitzendingen vanop de Boekenbeurs. De Boekenbeurs vindt dit jaar plaats van zondag 28 oktober tot zondag 4 november, en van donderdag 8 tot zondag 11 november.

Tijdens de Boekenbeurs zet de VRTdus  de 10 winnaars van de LangZullenWeLezen-trofeeën in de kijker op de LangZullenWeLezen-stand. De bezoekers van de Boekenbeurs worden uitgenodigd om even op adem te komen in deze als ”slow reading zone” ingerichte ruimte met knusse leeshoeken, en om te neuzen in de 100 boeken van de longlist van LangZullenWeLezen. De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn publieksprijzen waarmee de VRT en haar partners de grote diversiteit en rijkdom van het Nederlandstalig boekenaanbod in de verf willen zetten. Daarom werden maar liefst 10 trofeeën uitgereikt in 10 categorieën of genres:

  • Mens & maatschappij:  Asem va Leen Dendievel
  • Strip & graphic novel: De kronieken van Amoras. De zaak Krimsonvan Willy Vandersteen, Charel Cambré, Marc Legendre
  • Geschiedenis:  De Zonnekoning van Johan Op de Beeck
  • Poëzie: Voor jou, van jou van Nachoem M. Wijnberg
  • Actualiteit:  Stiff upper lips van Harry De Paepe & Flip Feyten
  • Jeugd & young adult: Niemands meisje van Lydia Rood
  • Fictie: De heilige Rita van Tommy Wieringa
  • Kunst en cultuur: Hugo Claus, con amore  van Suzanne Holtzer, Bernard Dewulf, Kurt De Boodt, Marc Didden
  • Prenten- en kinderboek: De prinses die alles had van Mario De Koninck en Nikola Hendrickx
  • Thriller en detective: De jongen in het graf van Toni Coppers


En een overzicht van alle programma's:

Radio 1 op de Boekenbeurs

Vrijdag 2 november – Culture Club (18 – 20 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs met Annelies Moons.
Bart Vanneste ofte Freddy De Vadder geeft cultuurtips. Pieter Embrechts bracht al een ode aan Borgerhout in het theater. Nu is er ook een fotoboek mét cd. Paul Michiels las de autobiografie van Tina Turner en heeft daar nog wat persoonlijke aanvullingen bij. Wende Snijders maakt intieme pakkende nummers, vaak met teksten van straffe auteurs, zoals Dimitri Verhulst en Joost Zwagerman.
Zondag 4 november - Touché (11 – 13 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
Friedl’ Lesage praat met de succesvolle Nederlands-Vlaamse auteur Joke Van Leeuwen. Ze is kinderboekenschrijfster en –illustrator, maar won ook verschillende prijzen met romans en poëzie voor volwassenen. Ze viert dit jaar veertig jaar schrijverschap. Voor de muziek zorgt de West-Vlaamse rapper Brihang, nog zo’n taaltovenaar.

Radio 2

Dinsdag 30 oktober – De Madammen (10 - 12 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
De Madammen Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Britt Van Marsenille verwelkomen diverse auteurs, onder wie maar liefst drie winnaars van een LangZullenWeLezen-trofee.
Leen Dendievel won met Asem de trofee in de categorie Mens & maatschappij. Zij is de vliegende boekenreporter van De Madammen.
Mario De Koninck won samen met Nikola Hendrickx de trofee in de categorie Prenten- & kinderboek met De prinses die alles had.
Charel Cambré won met De Zaak Krimson de trofee in de categorie Strip & graphic novel.
Daarnaast komt Bart Moeyaert praten over Tegenwoordig heet iedereen sorry en filosoof Ludo Abicht over Mijn strijd.
Dinsdag 30 oktober – Middagpost Antwerpen (12 - 13 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs

Klara

Maandag 29 oktober – Pompidou (17 – 18 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
Nicky Aerts praat met filosofe Alicja Gescinska over haar essay Thuis in muzieken met de Nederlandse schrijver Jaap Robben over zijn roman Zomervacht. Christophe Vekeman brengt de verhalen van de Zwitserse schrijver Friedrich Dürrenmatt mee.
Dinsdag 30 oktober – Pompidou (17 – 18 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
Nicky Aerts heeft het met Jan Antonissen over De onfatsoenlijken, zijn zoektocht naar de wortels van het populisme in Europa. Jeugdboekenschrijfster Lydia Rood sleepte de LangZullenWeLezen-trofee in de categorie Jeugd & young adult in de wacht. Heleen Debruyne brengt Asymmetrie van de Amerikaanse schrijfster Lisa Halliday mee.
Woensdag 31 oktober – Pompidou (17 – 18 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
Chantal Pattyn praat met historica Sophie De Schaepdrijver over haar boek Gabrielle Petit. Dood en leven van een Belgische spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Zaterdag 3 november – De liefhebber (10 – 12 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van Bart Moeyaert.
Zaterdag 10 november – De liefhebber (10 – 12 uur)
Live-uitzending vanop de Boekenbeurs
Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van Peter Verhelst.

Eén

Op donderdag 25 oktober stond Van Gils & gasten helemaal in het teken van boeken. De uitzending is ook te bekijken op VRT NU.  Van maandag 22 tot donderdag 25 oktober werden de winnaars van de LZWL-trofeeënbekendgemaakt in het programma.
In de week van 5 november zorgt Iedereen beroemd dagelijks voor humor op de Boekenbeurs. In de rubriek ‘Droge humor’ probeert deze keer Marc Reynebeau elke dag twee bezoekers aan het lachen te brengen door voor te lezen uit diverse moppenboeken.
Op 2 en 10 november presenteert Eén Van scherm tot boek in Boek-o-drôme op de Boekenbeurs (Hal 4, stand 41). Tom De Cock en Gina Peeters ontvangen er Eén-gezichten die vertellen over hun programma en bijhorende boek. Eén voor één straffe verhalen die we dit jaar hebben gevolgd op het scherm en nu verder kunnen ontdekken in een boek.
Op vrijdag 2 november (10.30 – 12.30) vertelt Saartje Vandendriessche over haar boek Tough mind strong body, een spin-off van het Eén-programma Op de man af. Leander Verdievel praat over het boek na de reeks Gevoel voor tumor.
Op zaterdag 10 november (10.30 – 12.30) praat Lieve Blancquaert over Last Days, het programma én het boek over de manier waar diverse culturen omgaan met de dood.  Wouter Deboot en Steven Claerhout komen vertellen over Dwars door Amerika: na een gesmaakte rubriek in Iedereen beroemd nu ook een boek.

Canvas

Samen met de Boekenbeurs en het winteruur begint op Canvas een nieuw seizoen van het gelijknamige laatavondprogramma. In Winteruur vraagt Wim Helsen zijn gasten een korte tekst mee te brengen die hen heeft geraakt of geïnspireerd. In de eerste week zijn de gasten Alex Callier van Hooverphonic, journaliste Fatma Taspinar, schrijver Marnix Peeters en Radio 2-Madam en LangZullenWeLezen-ambassadeur Cathérine Vandoorne. Later volgen onder meer Abdelkader Benali, Paula Semer, Guy Cassiers, Sven Gatz en Theo Maassen.
Sofie Lemaire, leesambassadeur van Canvas, blikt op canvas.be terug op de boeken die ze de afgelopen maanden las voor LangZullenWeLezen.

Ketnet

Voor Ketnet gaan Karrewiet en de wrappers op zoek naar leuke verhalen over boeken en jonge boekenfans. Wrapper Thomas, zelf niet echt een grote lezer, gaat op de Boekenbeurs op zoek naar een boek dat hem op het lijf geschreven is. Hij vraagt daarbij hulp aan kinderen, auteurs en andere mensen die hij ontmoet. Kunnen zij hem warm maken voor boeken?

VRT NWS

Op de Nacht van de Kennis op de Boekenbeurs op donderdag 8 november mag VRT NWS niet ontbreken. Die avond staat non-fictie in de schijnwerpers. Informatie doorgeven met een kritische blik sluit naadloos aan bij het dagelijks werk van de journalisten van VRT NWS. Tim Pauwels, ombudsman van VRT NWS, en politiek journalist Ivan De Vadder brengen er hun verhaal en gaan nadien graag met het publiek in interactie. En uiteraard besteden ook de Journaals op radio en tv, en vrtnws.be aandacht aan de Boekenbeurs.