VRT etaleert knaldrang

Media / News

Knaldrang is er bij jong én oud. Daarom pakt VRT deze zomer uit met heel wat evenementen, radio, programma's, podcasts, sport én zes weken lang Zomerhit aan de Belgische kust. Wie zomer zegt, zegt muziek, sfeer en veel optredens. Zomerhit is al jarenlang een hoogtepunt dat toont wat onze Vlaamse artiesten allemaal in hun mars hebben. En dit jaar is het muziekfeest groter dan ooit, want Radio 2 en Eén slaan de handen in elkaar voor zes weken lang plezier, van maandag 11 juli tot en met zaterdag 20 augustus. Zowel op radio en televisie als online.  

Radio 2 is elke dag van de partij, met veel muziek, zomerse verhalen en een kijkje achter de schermen van de televisie-uitzendingen. Ann Reymen, Caren Meynen en Daan Masset dompelen je helemaal onder in zomerse sferen. Dit jaar worden twintig artiesten van bij ons genomineerd voor de Zomerhit-trofee. Die komen allemaal langs bij Radio 2 en treden ook op.

Eén maakt zes televisie-uitzendingen, met de twintig genomineerden. Op het einde van de zesde show weten we wie de grote winnaar is. Maar er is nog veel meer dan dat. Zomerhit-winnaars van vroeger komen hun grote successen nog eens zingen. Er zijn verrassende duetten en er komen ook internationale kleppers langs om de Belgische kust in de fik te steken. Siska Schoeters en Niels Destadsbader zijn de presentatoren van dienst (zie foto boven, © VRT)

Radio 2 maakt de twintig genomineerden bekend vanaf maandag 4 juli. Daarna is het aan de luisteraars van Radio 2 en kijkers van Eén. Door te stemmen bepalen zij wie er op zaterdag 20 augustus met de trofee naar huis gaat.

Van maandag 11 tot en met zaterdag 23 juli komt Zomerhit naar De Panne, van maandag 25 juli tot en met zaterdag 6 augustus naar Bredene en van maandag 8 augustus tot en met zaterdag 20 augustus naar Blankenberge. Iedere dag kun je tussen 10 en 20 uur een kijkje nemen aan de Radio 2-studio. Je favoriete radiopresentatoren zijn erbij, samen met een hele reeks bekende gasten. Wanneer de televisieshows worden opgenomen, is het ook ’s avonds feest. Op dinsdag 12 en woensdag 13 juli is dat zo in De Panne, op woensdag 27 en donderdag 28 juli in Bredene en op donderdag 11 en zaterdag 20 augustus in Blankenberge, telkens rond 20.30 uur. De opnames zijn gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Je bent van harte welkom, want geen zomer zonder Zomerhit.

 • Zomerhit | uitzendingen op zaterdag 16, 23, 30 juli, 6, 13 en 20 augustus, telkens rond 20.45 uur | op Eén en VRT NU

11 juli: feesten is zingen

11 juli, de Vlaamse feestdag, wordt bij Eén traditiegetrouw een avond vol Vlaamse muziek en topartiesten van hier met Vlaanderen feest. De muziekshow wordt vanaf 19 uur live vanop de Grote Markt in Antwerpen gepresenteerd door Peter Van de Veire. Iedereen is welkom. Thuis kun je de show volgen op Eén en VRT NU vanaf 20.25 uur. Onder andere Clouseau, Pommelien Thijs, Willy Sommers, Regi & Emma Heesters, K3, Metejoor & Snelle, en Camille zorgen voor een feestelijke avond met heel wat muzikale verrassingen.

 • Vlaanderen feest | maandag 11 juli om 20.25 uur | op Eén en VRT NU

Ook Radio 2 viert mee. Op Radio 2 Bene Bene op DAB+ kom je vanaf 9 uur 's ochtends te weten hoe Vlaanderen feest of zich voorbereidt op de festiviteiten. Tussen 12 en 13 uur volgt Kim Debrie alles mee vanop de zeedijk in De Panne. En vanaf 13 uur hoor je er de Radio 2 Bene Bene 100, de honderd favoriete songs uit Vlaanderen, live vanop de Grote Markt in Brussel. Met tussen 18 en 20 uur een héél bijzondere finale: Radio 2 Bene Bene vanop de Grote Markt in Brussel én Radio 2 vanuit De Panne, samen live in één programma, zowel te beluisteren op Radio 2 als op Radio 2 Bene Bene. Tussen 20u en 22u gaat het feest nog door op Radio 2 met Brussel Danst!, een programma over de festiviteiten in Brussel, opnieuw live vanop de Grote Markt. ​

 • Vlaanderen feest | Radio 2 Bene Bene 100 | maandag 11 juli, vanaf 9 uur | op Radio 2 Bene Bene, te beluisteren op DAB+ en via de Radio 2-app
 • Radio 2 Bene Bene 100, de finale | Brussel Danst! | maandag 11 juli, vanaf 18 uur | op Radio 2 en via de Radio 2-app

En ook dit jaar liet Radio 2 een Vlaanderen Feestlied maken. Deze keer wordt het gezongen door Jérémie Vrielynck en Sali Haidara, die in #LikeMe de rol van Maria Hernandez speelt. Het nummer Als De Zon Schijnt gaat op woensdag 22 juni in première in De Madammen.

Opsporingsbericht van Eén: De stoel is weer zoek!

Ook deze zomer gaat Vlaanderen opnieuw op zoek naar De stoel, al voor het vijftiende jaar op rij. Wie De stoel op televisie spot en de plek herkent, mag zich ernaartoe reppen met het juiste voorwerp. De eerste die in de stoel zit, wint een mooie prijs. Elke dag is er alvast een eerste luistertip te horen in Radio 2 aan zee op Radio 2, tussen 10 en 12 uur. De eerste uitzending van De stoel is op maandag 27 juni te zien, maar de eerste opgave is al vrijdagavond 24 juni te ontdekken op Eén.

 • De stoel | vanaf maandag 27 juni, elke weekdag om 19.45 uur | op Eén en VRT NU

Nog vanaf maandag 27 juni is Switch er weer. Fien Germijns presenteert het zevende seizoen van de quiz zonder punten. Aan de geslaagde formule wordt niet geraakt: vijf kandidaten strijden een hele week lang voor de hoogste plaats. De volgorde van de kandidaten geeft de tussenstand weer. Door juiste antwoorden te geven, strijden de kandidaten om op de eerste plaats te raken. Want bij een juist antwoord 'switchen' ze van plaats met een tegenkandidaat in een hogere positie. Wie aan het einde van de aflevering op nummer één staat, maakt in de finale kans op 1000 euro. Of meer zelfs, als de finale van de dag voordien niet gewonnen werd.

 • Switch | vanaf maandag 27 juni, elke weekdag om 20.45 uur | op Eén en VRT NU

De wei op en de put in met Canvas

Na twee uitgestelde edities maakt het Brabantse dorpje Werchter zich eindelijk opnieuw klaar voor Rock Werchter. Op maandag 27 juni blikt Canvas vooruit naar het festival in Festivalkoorts: Rock Werchter 2022. Vier artiesten laten hun licht schijnen over de affiche van deze editie: singer-songwriter Meskerem Mees, rapper en producer Yong Yello, Ilayda Cicek, die met haar band de Slope mag openen, en Thibault Christiaensen van Equal Idiots. Wat is hun band met Rock Werchter? Hoe is het om op het festival te mogen spelen? En welke andere namen op de affiche doen hun hart sneller kloppen?

Wie er zelf niet kan bij zijn in Werchter, hoeft niet te wanhopen. Op zondag 3 juli zendt Canvas acht uur lang live uit vanop de festivalwei in Werchter. Michèle Cuvelier blikt terug op vier dagen vol straffe muziek. Er is rock, indie, pop, soul, hiphip en nog veel meer. Gevestigde waarden en veel nieuw talent. Michèle dompelt je onder in de bruisende festivalsfeer, artiesten komen langs voor een babbel in de studio en je krijgt vooral veel muziek.

Natuurlijk is er ook voor docu's en fictie altijd plaats op Canvas. Vanaf zondag 24 juli duikt Canvas de ‘put’ in met de docureeks De koolputters, over de geschiedenis van de Limburgse mijnwerkers. Augustus is filmmaand met elke avond een klassieker van grote namen als Francis Ford Coppola, David Lynch en Rainer Werner Fassbinder.

 • Festivalkoorts: Rock Werchter 2022 | maandag 27 juni, om 22 uur | op Canvas en VRT NU
 • Rock Werchter Live | zondag 3 juli, van 16 tot 24 uur | op Canvas en VRT NU
 • De koolputters | vanaf 24 juli, elke zondag om 21 uur, vijf weken lang | op Canvas en VRT NU
 • Cinema Canvas met filmklassiekers | de hele maand augustus | op Canvas en VRT NU

Verveel je geen seconde met Ketnet

De Ketnetters kunnen opnieuw een zomer lang genieten van de Ketnet Zomertour. Hét gratis zomerfestival vol spetterende optredens van onder andere #LikeMe, Nachtwacht en De KetnetBand en tal van leuke ontmoetingen. De zomertour strijkt neer in Sint-Niklaas, Zeebrugge, Tienen, Wenduine, Deinze en Roeselare. Naast de zomertour komt Ketnet deze zomer ook naar je toe met heel wat events. Ontdek #LikeMe @Sea en stap deze zomer binnen in de muzikale leefwereld van #LikeMe met deze gloednieuwe belevingsexpo in Blankenberge. De Ketnet-ateliers in Bokrijk zorgen voor een creatieve activiteit voor jong en oud(ers). Ga tenslotte op Schijtluizen-schattenjacht in Durbuy. Meer info over alle events via Ketnetvoorouders.be.

Ketnet zorgt deze zomer voor straffe fictie van eigen bodem. De tweede reeks van 3Hz wordt vanaf 1 juli in primeur aangeboden via Ketnet.be, VRT NU en in de Ketnet-app. Zo kunnen de Ketnetters deze zomer alvast genieten van het spannende vervolg van deze fictiereeks. Vanaf september wordt de reeks uitgezonden op Ketnet. Ook de spannendste wedstrijd komt terug: Trefbal Royale. Ontdek welke bekende gezichten het beste team vormen en welk team zich tot kampioen mag kronen.

Ook voor de allerkleinsten heeft Ketnet Junior twee nieuwe programma's in de aanbieding. Mironins is een avontuurlijke animatiereeks gebaseerd op de schilderijen van de ​ Spaanse kunstenaar Joan Miró. Monty & Co is een animatiereeks die kleuters meeneemt naar een wereld vol muziek, warmte, plezier en vriendschap.

 • Trefbal Royale en 3Hz | vanaf vrijdag 1 juli | op Ketnet.be, VRT NU en in de Ketnet-app
 • Mironins en Monty & Co | vanaf vrijdag 1 juli | op VRT NU en in de Ketnet Junior-app

Duik urenlang in VRT NU

Ook in juli en augustus brengt VRT NU een exclusief aanbod dat enkel te zien is via de app op website. Tijdens het WK 3X3 basketbal kampeert Linde Merckpoel een week lang op de Groenplaats en brengt dagelijks verslag uit. Als Tour de France Femmes gereden wordt, gaat Linde dan weer een week mee met Vive le vélo. Ze gaat op schok met Paul Herijgers en de tafelgasten en volgt het programma ook achter de schermen.

Wil je je tijdens de lange zomeravonden helemaal onderdompelen in topfictie? Dan kun je bij VRT NU terecht. Alle seizoenen van Vera, Millennium en Wallanderzijn integraal te bekijken op VRT NU, tot eind augustus. De zomer is natuurlijk ook de ideale periode om lekker languit van boeiende podcasts te genieten. VRT NU zorgt voor een spannende, leerrijke en muzikale selectie. Naast het bestaande aanbod, zijn er enkele nieuwe producties te beluisteren.

 • In de derde reeks van Lotte Gaat Diep praat MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael over seks en relaties met bekende Vlamingen, onder andere Sam Gooris en Kelly Pfaff, Thibau Nys en Margriet Hermans.
 • Stijn Van de Voorde laat elke week zijn licht schijnen over de muziekactualiteit in Popcast van de Week zomerspecial.
 • In de Dikke Delvaux neemt Jan Delvaux één muzikaal item vast. De hele zomer lang verschijnt er dagelijks een nieuwe episode op VRT NU.
 • Ook voor de Ketnetters is er vanaf augustus een nagelnieuwe podcast in de aanbieding: de tweede reeks van de succesvolle Nachtwacht Luisterverhalen.

radiozenders van VRT

Radio 2

Radio 2 maakt deze zomer zes weken lang liveradio aan de kust in De Panne, Bredene en Blankenberge. Van maandag 11 juli tot en met zaterdag 20 augustus. Kom gerust langs, ontmoet Vlaamse artiesten én ga samen met Radio 2 op zoek naar dé Zomerhit van 2022.

In Radio 2 aan zee, van maandag tot vrijdag tussen 10 en 12 uur, geven Ann Reymen en ladybikers Margaux Bogaert en Katleen Craenhals tips en tricks om alles uit je vakantie te halen.

Van 13 tot 16 uur is er dan Radio 2 Zomerhit, met Caren Meynen of Daan Masset. Zij vertellen je alles over de genomineerden en nemen je mee backstage tijdens de televisieopnames. De artiesten komen ook langs en dagelijks zijn er intieme liveoptredens aan de radiostudio. Alles wat er rond Zomerhit gebeurt, hoor je eerst op Radio 2.

Kim Debrie is er 's avonds van 18 tot 20 uur met Radio 2 Bene Bene, op Radio 2. Daarin geniet je van liveoptredens, met artiesten van bij ons. Kim hoor je ook elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2 Bene Bene op DAB+, ook te beluisteren via de Radio 2-app.

En een primeur, vanaf 9 juli: op zaterdagochtend tussen 8 en 10 uur presenteren Siska Schoeters en Niels Destadsbader voor het eerst samen op Radio 2. In Radio 2 Zomertoppers maakt het duo je plezant wakker, samen met hun bekende gasten en vrolijke muziek.

Ook nieuw vanaf 9 juli, elke zaterdag van 18 tot 20 uur: De Radio 2 Album 200. Daarin gaat Margaux Bogaert op zoek naar de mooiste albums die Vlaanderen de afgelopen week heeft gekocht. Ze ontdekt hits van vroeger en nu en geeft tips voor je muzieklijsten.

Op zondag presenteert Peter Verhulst in de zomer Radio 2 80, 90 & Nillies, met de grootste hits uit drie decennia. Vanaf 3 juli tussen 10 en 13 uur.

Karolien Debecker of Lars De Groote sluiten het weekend af met een muzikale gast die vakantieherinneringen vasthangt aan de mooiste muziek in The Way to your Heart. Op zondagavond tussen 18 en 20 uur kun je volop wegdromen in vakantiestijl.

Radio 2 gaat deze zomer ook regionaal en lokaal weer op zoek naar de verhalen achter enkele Mysteries in Vlaanderen. Wie heeft bijvoorbeeld de rijkswachtkepie, die verdween op een illegaal concert van AC/DC in Kontich? Ontdek het deze zomer op Radio 2 en als podcast op VRT NU, Radio2.be en in de Radio 2-app.

MNM

MNM trekt deze zomer naar zee! Kom MNM live bezoeken in Blankenberge, en duik samen met de MNM-dj’s het water in. Elk weekend kun je kennismaken met de leukste watersporten: kitesurfen, suppen, windsurfen, … Heb je het nog nooit gedaan, en wil je het graag eens beleven? Het kan deze zomer, samen met MNM.

Voor het twaalfde jaar op rij gaat MNM op zoek naar de strafste jonge dj van het moment tijdens MNM Start To DJ. Wie treedt in de voetsporen van onder andere 5NAPBACK, Manuals en Voltage? De hele zomer lang hoor je elke dag een Start To DJ-kandidaat op de radio. Tijdens de finale op het strand van Blankenberge gaan we op zoek naar de winnaar die komend jaar de titel van MNM Start To DJ-winnaar mag dragen.

MNM stuurt deze zomer een bende jonge reporters het land in. De MNM Summer Squad gaat naar de luisteraars toe en doet verslag over jouw zomer. De leukste festivals en concerten, maar ook zomerbars en alle andere plekken waar de MNM-luisteraar de zomer beleeft. Wanne Synnave presenteert in juli en augustus de Ochtendshow op MNM. Hij krijgt elke ochtend het gezelschap van een bekende gast.

Radio 1

Voor het eerst loopt Culture Club door tijdens de zomermaanden, als Culture Club Zomer. Geniet vanaf 2 juli, elke zaterdag tussen 11 en 13 uur, van een live-uitzending vanop een cultureel evenement in Vlaanderen. Bent Van Looy en Annelies Moons nemen je mee in de wereld van kunst en cultuur met schrijvers, kunstenaars en theater- en filmmakers.

Nieuw op Radio 1, elke weekdag tussen 12 en 13 uur: Expo 22. Samen met Radio 1-luisteraars stelt Korneel Declerq een museum samen met honderd onvergetelijke voorwerpen uit de populaire cultuur. Verdient de parafix van Merlina daarin een plaats? En hoe zat dat alweer met de verschrikkelijke milieubox van Theo Kelchtermans? Wie heeft nog een kartonnen doos op zolder staan waarmee hij of zij op CM-kamp vertrok? Wie verslikte ​ zich ooit nog in een flippo, mooi verzameld uit chipszakjes?

Nog nieuw: De Laatste Queen, vanaf 3 juli elke zondag tussen 12 en 13 uur. Een podcast met wekelijks een nieuwe aflevering op antenne. Al zeventig jaar zit de Britse koningin op de troon. Zij is de langst regerende monarch aller tijden, een icoon van standvastigheid. Lieven Vandenhaute praat met Jo De Poorter en andere koningshuiskenners over de vrouw onder de kroon en over de figuren die haar omringen.

Naast de nieuwe zomerprogramma's en een drukke sportzomer met Sporza Tour, kun je als Radio 1-luisteraar ook genieten van de vertrouwdezomerformats, zoals De zomer van, elke weekdag van 9 tot 12 uur, met Evert Venema of Ayco Duyster.

Studio Brussel

De zomer van 2022 is dé zomer van de vrijheid bij Studio Brussel en de planning loopt nu al over! Daarom doet Studio Brussel op 21 juni de deuren van de studio in Brussel dicht en vertrekt met Bus Belgica voor 69 dagen lang live-uitzendingen vanop de beste festivals en evenementen. De zomer van Studio Brussel staat na enkele coronajaren dus weer vollédig in het teken van festivals: Rock Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop, noem maar op. Studio Brussel stuurt daarvoor ook zijn festivalreporters op pad naar meer dan veertig festivals en grote concerten, met heel wat nieuw jong geweld zoals Stéphan Tanganagba en Marie Neefs. Geniet van een hele zomer lang livemuziek op je radio.

Klara

Klara pakt vanaf eind juni uit met slechts één programma: De Zomer van Klara. De presentatoren gidsen je door de zomer met prachtige muziek en vele verhalen, van de vrouwen van Benjamin Britten en het bonte leven van Molière. Eric Rinckhout vertelt de geschiedenis van de Riviera (ook als podcast beschikbaar op VRT NU en in de Klara-app). Eminente jazzcats laten je in de serie Unforgettable kennismaken met hun favoriete liveconcerten. Klassieke musici delen vertellingen van overal ter wereld. Liesbet Vereertbruggen laat cultuurhistorische verhalen over de zwaan horen. Sara Debroey nam in bossen en velden vogelgeluiden op met ornithologe Barbara De Coninck.

En dankzij Klara zit je ook deze zomer op de eerste rij van de grootste festivals van de klassieke muziek en de jazz, zoals MA, Laus Polyphoniae en Jazz Middelheim. Klara's paradepaardje van de zomermaanden is het Walden Festival, op 16 en 17 juli in Brussel. Klassiek, hedendaags, jazz, niet-westers en new classical vormen de ingrediënten van een avontuurlijk zomerfestival voor jong en oud, een initiatief van de makers van het Klarafestival. Het concept? Genieten van muziek in al haar verscheidenheid, op verschillende podia in en rond het unieke Brusselse Leopoldpark. Een strijkkwartet, oedspelers, flamencogitaristen, virtuoze jazzmusici en mysterieuze soundscapes … op het Walden Festival maak je het allemaal mee. Met een strooien hoedje op.

De Zomer van Klara: dat is een zomer lang genieten van de heerlijkste muziek en straffe verhalen.

Sportzomer

Tot slot: alles over het uitgebreide sportaanbod van VRT vind je hier.