VRT geeft startsein van De Nationale Expo, editie Ensor

Media / News

Op donderdagavond 27 juni werd het startsein gegeven voor De Nationale Expo, editie Ensor, een tentoonstelling van VRT, museumPASSmusées en KBR. De werken in de expo zijn allemaal gemaakt door amateurkunstenaars, verkozen uit bijna 3.000 inzendingen. Tijdens de vernissage lieten 40 kunstenaars hun werk veilen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat bracht in totaal maar liefst 23.780 euro op.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker, vertelt: “We zijn ontzettend blij dat zoveel artiesten hun werk wilden veilen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat er dan ook nog eens zoveel mensen geboden hebben, was al helemaal hartverwarmend. Dit betekent een grote steun in onze dagelijkse strijd tegen de vreselijke ziekte.”

De Nationale Expo, editie Ensor, is een wedstrijd en tentoonstelling van VRT, museumPASSmusées en KBR. Iedereen die bezig is met beeldende kunsten kon een werk inzenden, zowel volwassenen als kinderen. De enige vereiste? Het kunstwerk moest geïnspireerd zijn op het œuvre van James Ensor, in het kader van het Ensorjaar 2024. 

Karen Donders, directeur publieke opdracht, talent & organisatie VRT, vult aan: “Super dat zoveel mensen de Ensor in zichzelf hebben ontdekt! Blij dat we dit jaar in KBR met museumPASSmusées opnieuw de schouders zetten onder De Nationale Expo en met cultuur mensen verbinden, net als twee jaar geleden in het KMSKA. Met als kers op de taart, een duwtje in de rug van het goede doel Kom op tegen Kanker. Tijdens dit Ensorjaar besteden we als VRT volop aandacht aan het werk van de grote Belgische artiest, zowel in ons aanbod op VRT MAX als met dit project dat heel wat creatievelingen in beweging bracht!”

De wedstrijd kon op veel enthousiasme rekenen. Bijna 3.000 amateurkunstenaars waagden hun kans. Een jury en het publiek kozen 70 favorieten die je nu kan bewonderen in KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in hartje Brussel. De tentoonstelling is volledig gratis en loopt nog tot en met 31 juli.