VRT mag geen reclame meer tonen net voor livestreams

Media / News

De VRT mag niet langer reclameboodschappen tonen voor livestreams op zijn digitale kanalen. Dat heeft de Raad van State beslist, nadat de openbare ­omroep geprobeerd had een ­beslissing van de mediawaakhond VRM nietig te laten ver­klaren.

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de VRT de afgelopen jaren meerdere keren berispt omdat de omroep zowel op het streamingplatform VRT MAX als op de website van Sporza reclame toonde voordat kijkers toegang kregen tot een livestream van een sportwedstrijd. Volgens de VRM moet een dergelijke livestream worden beschouwd als een lineaire uitzending, waarbij het tonen van reclame volgens het Mediadecreet niet is toegestaan.

De VRT beschouwt een digitale stream niet als een lineaire uitzending en probeerde daarom de zienswijze van de VRM aan te vechten bij de Raad van State. Deze oordeelde echter in verschillende arresten volledig in het voordeel van de regulator.

In een reactie laat de VRT weten dat zij tijdens de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst wil praten over de mogelijkheden voor digitale reclame aan de Reyerslaan.