VRT zegt 'Amai zeg wauw' (nu nog de kijker), Canvas wordt VRT CANVAS

Media / News

Op 22 augustus presenteerde VRT zijn najaarsaanbod. naar goede gewoonte een mix van vertrouwde namen en programma's en enkele verrassende nieuwigheden. Niet alles kan lukken, wellicht, maar VRT geeft geregeld kansen aan nieuwe namen en nieuwe dingen - iets wat, het moet gezegd, alle Vlaamse zenders toch wel een beetje onderscheidt van flink wat tegenhangers in andere televisieregio's. Met Amai zeg wauw!, is er een nieuwe laatavondshow met Otto-Jan Ham op VRT 1. Opvallend is ook de nieuwe huisstijl van het tot VRT CANVAS, herdoopte Canvas, net als enkele fictieprogramma's en  podcasts. En zie ook ons artikel over de commerciële werking van VRT en Var.

 

VRT 1

Op zaterdag 2 september geeft VRT 1 het startschot voor het gloednieuwe tv-seizoen. VRT 1 bouwt voort op vaste waarden afgewisseld met een flinke injectie humor, ontspanning en creativiteit. De gloednieuwe komische fictiereeks Boomer, Philippe Geubels met zijn nieuwe quiz Ik heb het u letterlijk juist gezegd en Steven Van Herreweghe met De jaren 90 voor tieners zorgen voor ontspanning. Het begrip talkshow een heel nieuwe interpretatie in Amai zeg wauw!, de nieuwe laatavondshow van Otto-Jan Ham. Arnout Hauben brengt het Belgische koningshuis in een onverwachte vertelvorm tot leven in Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis, waarbij Vlaamse acteurs de koningen "op majestueuze wijze" tot leven wekken in combinatie met duidende reportages.

Story image

 

Daarnaast leeft de kijker dit najaar mee met het nieuwe seizoen van Kinderziekenhuis 24/7De repair shop en het ontroerende Het laatste portret van Lieve Blancquaert. Beklijvende fictie van eigen bodem is er met De club, waarin drie koppels bevriend raken in de wachtzaal van de dienst fertiliteit. Op zondagavond is er de nieuwe reeks van De twaalf. Wat gebeurt er nu met Marianne in Thuis? Ook het gloednieuwe Geld gezocht met Kamal Kharmach en Kristel Verbeke kan voor gespreksstof zorgen thuis of aan de koffiemachine. En dan zijn er ook nog Factcheckers en #weetikveel.

VRT CANVAS

Canvas wordt VRT CANVAS - al zal bijna iedereen het wel gewoon over VRT Canvas of gewoon Canvas hebben, vermoeden we. Elisabeth Roelandt, marketingmanager VRT, legt uit: “VRT CANVAS positioneren we als een ‘challenger’. Kritisch, prikkelend, maar altijd relevant. Door de merknaam te veranderen, versterken we de band met het moedermerk VRT, zodat we elke doelgroep de juiste content kunnen blijven aanbieden.” De rebranding van VRT CANVAS kwam tot stand door een samenwerking tussen VRT - met onder meer marketingmanager Elisabeth Roelandt, brandmanager Saartje Vanderstukken en marketingproducer Rebecca Van de Voorde - en het externe bureau Saffron & Gédéon. De vernieuwde huisstijl verwijst naar de rijke geschiedenis van het merk, maar heeft ook openheid, kleur en variatie in petto, zo luidt de toelichting bij de naamsverandering: "Zwart-wit maakt plaats voor kleur en laat de content spreken met krachtige beelden uit de programma's." De vernieuwing sluit aan bij de strategische beweging die VRT MAX en VRT 1 al maakten en waarbij VRT wil uitgroeien tot een centraal digitale mediaorganisatie.

De zender krijgt een nieuwe huisstijl en logo, maar wil "compromisloze topkwaliteit" blijven aanbieden: "We blijven inzetten op verdiepende actuaprogramma’s, eigen en internationale topdocumentaires, de beste buitenlandse fictie en cultuur in zijn breedste vorm. En we voegen dit najaar nog een fikse portie humor toe."

Story image

 

VRT MAX

Eind augustus bestaat VRT MAX exact één jaar. De digitale hotspot van VRT is blij met zijn eerste levensjaar en bouwt dit najaar voort op zijn recept: "het allerbeste van VRT, met een onevenaarbaar digitaal audioaanbod én nieuwe (ont)spannende verhalen voor jong en oud." Dat doet men onder meer met muziek, podcasts, live radio en exclusieve videoreeksen.

VRT Radio

Radio 1

In de laatste week van augustus ontvangt Evert Venema in De zomer van de Lage Landen elke dag een gast die een thema kiest dat te maken heeft met De Radio 1 Lage Landenlijst. Op zaterdag 2 september presenteert Evert met Xavier Taveirne die lijst met de 100 beste Nederlandstalige liedjes gekozen door de Radio 1-luisteraars.

Vanaf 4 september hoor je feiten en achtergrond bij drie nieuwsverhalen van de dag die je raken en ertoe doen, telkens na het nieuws van 18 uur in Het kwartier

Kobe Ilsen en Babette Moonen antwoorden dan weer op vragen van luisteraars bij de grote en kleine verhalen in de actualiteit. Ze doen dat vanaf vrijdag 8 september, tussen 10 en 12 uur, in Zijn er nog vragen? Wat levert zo’n dik betaalde voetballer zijn club eigenlijk op? Of waarom is seks zo ingewikkeld? Je wekelijkse dosis verwondering bij de actualiteit.

Radio2

Radio2 sluit de zomer af in schoonheid met de allerbeste zomerse nummers tijdens Radio2 Zomer100. Op donderdag 31 augustus, de laatste dag van de zomervakantie, bereidt De inspecteur Sven Pichal de luisteraars voor op het nieuwe schooljaar met een heuse schoolspecial.

Vanaf 1 september hoor je al je vertrouwde programma’s weer op Radio2, met onder meer Peter, Kim en Margaux die je dag op gang trekken met Goeiemorgen Morgen! Bij Radio2 Benebene via DAB+ kan je zoals vanouds terecht voor Nederlandstalige muziek.

MNM

Vanaf maandag 4 september hoor je een nieuwe stem op MNM. Maureen Vanherberghen gidst van maandag tot en met donderdag de luisteraar door de namiddag van 13 tot 16 uur. Ze neemt de fakkel over van Astrid Demeure, die voortaan elke weekdag tussen 12 en 13 uur te horen is. Bovendien keert bekende stem Julie Van den Steen tijdelijk terug, met een programma op vrijdag tussen 16 en 19 uur.   

Na een zomer lang de MNM-luisteraar wakker gemaakt te hebben, presenteren Manu Van Acker en Charlotte Sieben dit najaar De MNM weekendploeg. Elke zaterdag en zondag is het duo te horen van 12 tot 16 uur. 

MNM gaat ook voor de dertiende keer op zoek naar De Strafste School van Vlaanderen en Brussel. Al meer dan 120 scholen en 50 000 leerlingen lieten zich van hun origineelste en talentvolste kant zien om hun school in de kijker te zetten. De strafste school wint een onvergetelijk feest op de speelplaats. De inschrijvingen starten op 1 september.

Studio Brussel

Bij Studio Brussel waait er dit najaar een nieuwe wind door het weekend. Vanaf 2 september hoor je elke zaterdag tussen 10 en 12 uur De afrekening met Olga Leyers. Het concept blijft verder onaangeroerd: de Studio Brussel-luisteraar stemt elke week op z’n favoriete nummers van het moment, Olga draait de dertig populairste op een rij.

In de VRT MAX-reeks Los het op lost Linde Merckpoel vanaf dit najaar kleine en grote problemen van de Vlaming op. En dat doet ze vanaf 1 september ook op Studio Brussel, elke vrijdag tussen 16 en 18 uur.

Nog nieuw: wanneer Fien Germijns weekend heeft staat de Studio Brussel-luisteraar op met Gunther Desamblanx. Elke zaterdag en zondag tussen 07 en 10 uur. De weekendnamiddagen zijn dan weer voor nieuw talent: Mourad Baaiz en Sali Haidara presenteren respectievelijk op zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur.

Klara

Klara zorgt voor een mix van vertrouwde en nieuwe programma's. In juni werd al bekend dat Heleen Debruyne voortaan de vragen stelt op zondagochtend, in De jaren. In Brugge is Iedereen klassiek dit jaar toe aan de tiende editie. Het grote muziekfeest is weer gratis en voor iedereen, van kenner over liefhebber tot wie klassiek wil leren kennen. Tijdens het Film fest Gent is ook The original soundtrack terug en je favoriete werken hoor je eind november in de Klara top 100.

Verder pakt Klara dit najaar uit met drie podcasts, waaronder Eerste hulp bij klassiek. Ben je nog niet thuis in klassieke muziek, maar sta je te popelen om er alles over te ontdekken? Dan ben je in goede handen bij Clara De Decker en Sander De Keere.