VTM, Qmusic, HLN en Belfius zeggen ja tegen JEZ!

Media / News

Woensdag 5 oktober 2022. Vandaag ontmoet minister van Jeugd Benjamin Dalle een afvaardiging van het jongerencollectief JEZ!. Op tafel ligt het idee om een Vlaamse Dag van de Jongeren uit te roepen. Het jongerencollectief wil op deze dag jongeren verbinden en heel Vlaanderen laten kennismaken met alle kwaliteiten en talenten die de jeugd van tegenwoordig te bieden heeft. 

Vanochtend riepen enkele jongeren van het collectief JEZ! de minister van Jeugd, Benjamin Dalle, op om hen te ontvangen (lees hier de open brief). Want, zo redeneerden de jongeren in een open brief, als minister van Jeugd neemt minister Dalle elke dag beslissingen die jongeren beïnvloeden. En dus is het maar logisch dat de minister naar de jongeren luistert vooraleer hij belangrijke beslissingen neemt. Als collectief streeft JEZ! ernaar om jongeren terug in het hart van de samenleving te plaatsen, hen te verbinden en hen een stem en gezicht te geven. En daarbij rekenen ze op de steun van de minister.

We merken dat heel wat volwassenen soms wel heel negatieve dingen over jongeren denken. Dat we te veel bezig zijn met social media bijvoorbeeld. Of dat we ons raar kleden. Wij willen laten zien dat we een creatieve generatie zijn die echt goesting heeft om dingen positief te veranderen,” zegt Jessica Bouhez, jongere van JEZ!. Tijdens een gesprek onder jongeren kwamen we tot de vaststelling dat er nog geen dag van de jongeren is, en dat vinden we echt wel vreemd. Er bestaat immers een moederdag, vaderdag, dikketruiendag, dag van de hond, en zelfs een dag van de cinnamon bun! Dus een Dag van de Jongeren lijkt ons meer dan relevant. Geen verlofdag, dat willen we wel heel duidelijk stellen, maar een dag waarop jongeren centraal staan en er extra aandacht is voor wat hen bezighoudt.”

Na het verschijnen van de open brief nodigde minister Dalle een delegatie van JEZ! uit voor verder overleg. “Als minister heb ik het altijd belangrijk gevonden om de stem van elke jongere te kunnen horen en te begrijpen,” vertelt Benjamin Dalle. “Ik wil dat jongeren kunnen wegen op de beslissingen die ik neem en bij uitbreiding de beslissingen die we als Vlaamse regering nemen. Of een Vlaamse Dag van de Jongeren een goed initiatief is om jongeren te verbinden wil ik zeker bespreken. Maar ik heb zeker en vast nog veel meer vragen voor hen. Want als ik het goed begrepen heb, wil het jongerencollectief JEZ! in de toekomst veel meer gaan doen voor onze jeugd. Ik kijk ernaar uit om hen te ontmoeten en hen in contact te brengen met enkele jongerenorganisaties waarmee we vandaag al goede banden hebben!”

JEZ! is een gloednieuw jongerencollectief dat kan rekenen op de steun van VTM, Qmusic, HLN en Belfius. Deze vier partners besloten onlangs afscheid te nemen van Rode Neuzen Dag maar kondigden toen een nieuw, innovatief concept aan waarbij jongeren centraal staan. Dat concept ziet nu het daglicht, heet JEZ! en richt zich tot iedereen die Jong en Zot is maar ook Jong en Zelfzeker, Jong en Zorgzaam. Jong en Zoveel meer dus!

Na zes succesvolle Rode Neuzen Dag jaren wilden we een nieuwe wind laten waaien in ons engagement dat we opnemen voor de jongeren in Vlaanderen,” aldus Kris Vervaet, CEO van DPG Media België. Daarbij willen we vertrekken vanuit ons geloof dat we hebben in alle jongeren. Wij geloven immers dat gemotiveerde, geëngageerde en goed ondersteunde jongeren de kracht bezitten om de toekomst vorm te geven en de moeilijkste problemen in hun eigen omgeving en in de wereld op te lossen. Via JEZ! willen we samen met Belfius jongeren weer in het hart van de samenleving plaatsen en hen verbinden vanuit een positieve, optimistische ingesteldheid.”

Het jongerencollectief JEZ! zal samen met VTM, Qmusic, HLN en met de steun van Belfius in de toekomst jongerenthema's aankaarten, content maken en events organiseren met als doel de spotlight weer volop op jongeren te zetten. Jongeren en kinderen van vandaag bezitten immers de kracht om een positief verschil te maken in de wereld van morgen. Het collectief is in volle ontwikkeling en zal vanaf 2023 operationeel zijn.