Waar kijken we deze week naar uit?

Communication / News

Scroptorij circulatieOp 3 april 2017 treedt in Gent het Circulatieplan in werking, zo brengt het Gentse bureau Scriptorij (copywriting & training) ons in herinnering. Het maakt deel uit het van het overkoepelende Mobiliteitsplan van het huidige Gentse stadbestuur. Wat vooral veel stof doet opwaaien, is dat de binnenstad wordt ingedeeld in zes sectoren waarbij je niet meer met de wagen rechtstreeks van de ene sector naar de andere kan rijden. Je kan enkel via de binnenring naar andere sectoren rijden.

Deze week kijken we dus nog niet uit naar dat Circulatieplan, wél naar de manier waarop politici en burgers over dat plan de komende week (en de weken erna) praten. Bavo Van Landegem van Scriptorij analyseerde in een blog de door voor- en tegenstanders gebruikte taal: welke woorden, welke begrippen en, vooral, impliceren die woorden een positieve of een negatieve beoordeling. Want zolang het Circulatieplan niet is ingevoerd, bestaat het vooral in woorden van de believers (stadsbestuur) versus die van de nonbelievers (IntelliGent Mobiel en N-VA). "Allebei kiezen ze hun eigen woorden," zegt Bavo Van Landghem. "Op het eerste gezicht onschuldig, maar weldoordacht. Omdat we sneller dan we denken ons laten beïnvloeden door wat de ander zegt – en ons in de luren laten leggen – bekijken we de Taal van het Circulatieplan."

ls het tot een referendum komt, dan maakt de Gentenaar een keuze tussen voor of tegen het Circulatieplan. Maar het maakt vooral een keuze …

tussen een belastingsplan of een gezondheidsplan

tussen een rigide doctrine of leefbaarheid

tussen IntelliGent Mobiel of het stadsbestuur

tussen lobben en sectoren

tussen paaltjes en luchtwegen

De volledige analyse is te vinden op de website van Scriptorij.