Waar was PUB in 1976?

Media / News

PUB is 45 jaar. De komende 45 werkdagen leest u in PUBNews en op pub.be een kleine greep uit de vele gebeurtenissen tussen 1976 en 2021. Eén ding is zeker: zonder PUB – dat begon als Pub – zou dit vak er helemaal anders hebben uitgezien. Eigen lof stinkt (een beetje), maar het is wat het is: dit magazine stond (mee) aan de basis van de Creative Belgium Awards, de Effie Awards, de Advertiser Personality of the Year, de Topspots en Orbit, om maar enkele dingen te noemen. Empathie (voor het vak en de mensen die dit vak bevolken), zin voor initiatief en een onverdroten enthousiasme hebben PUB – wat sinds 2010 staat voor People Unified Around Brands – gemaakt tot wat het is: uw gezel in goede en kwade dagen.

Vandaag: het jaar 1976! 

Joséphine Overeem weet begin 1976 nog niet dat in de zomer van 1976 een hittegolf het land zal treffen en begint op 26 april aan een groot avontuur: Pub is geboren! Het avontuur begint in het eerste redactiekantoor van het magazine, met als adres Voorzittersstraat 55 in Elsene. Het magazine kost 10 frank (€0,25), voor zes pagina’s in het Nederlands, het Frans en het Engels, in zwart en wit. Op de foto (© Luc Hilderson) hieronder: Joséphine Overeem in 2016. In haar handen: het allereerste nummer van Pub.

In Cannes winnen de Belgen slechts één Bronze Lion (een filmpje van Benton & Bowles voor Vitelma), dat kan beter.

Eind 1976 zijn er de allereerste Pub Awards, de voorlopers van de CCB Awards, nu de Creative Belgium Awards. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in een zaal van de Bank Brussel Lambert in Brussel.

Nog in 1976 is Luc De Leersnyder co-topman geworden van Young & Rubicam (of Y&R). We vinden hem later terug bij o.m. VTM, Publicis en ACC. Een voorloper van de ACC, de CACP (Chambre des agences conseil en publicité) of KRAB (Kamer voor Reclame-adviesbureaus) heeft in 1976 leden en zelfs een directeur... maar lang niet alle bureaus zijn aangesloten en dat is een probleem.


(Intussen zijn we in 2021. Bent u al lid van de PUB Community? Neen? Klik dan hier of neem contact op Onze Man in het Veld  voor een abonnement op maat.)