Waar was PUB in 1987?

Media / News

PUB is 45 en duikt in de geschiedenis van het reclamevak in ons land. Vandaag: 1987!

Vijf bureaus komen samen om een gemeenschappelijke media-entiteit op te richten: Space, dat Leo Burnett, J. Walter Thompson, Publicis, Grey en Impact FCB samenbrengt. Het doel van dit initatief is om een documentatiecentrum te creëren. Noot: anno 2021 is Space het grootste mediabureau van België en is het in handen van WPP, MediaCom Belgium en Publicis Groupe Belgium.

UBA, Stichting Marketing en Pub zetten zich samen om de Effie Awards in België te lanceren. Bij LVH wordt Jan Van den Bergh algemeen directeur, Eugène Van Hoije schuift door naar de post van voorzitter. Later dit jaar wordt Jos Clijsters (Generale Bank) voorzitter van Stichting Marketing.

Nog meer nieuws over Pub zelf: het magazine wordt in februari opgekocht door Wolters-Samsom (later Wolters Kluwer).

De Vlaamse Raad keurt het kabeldecreet goed. De oprichting van VTM (in 1989, zal later blijken) is wel een stapje dichterbij... al zitten ook niet-commerciële spotjes op de openbare zender in de pijplijn. Nog meer medianieuws: Flair krijgt een Franse versie en Le Soir viert feestelijk zijn honderdste verjaardag. RTL krijgt een vergunning om reclame uit te zenden (dat deed het al, nu mag het ook) en wordt een Belgische zender onder de naam RTL-TVi.

En de CCB Awards van dit jaar? Een spot van Garbarski RSCG gaat aan de haal met de Diamond Award 1987. Het bureau koos voor konijntjes in de hoofdrol van zijn Durex-spot (zie foto hierboven).


(Intussen zijn we in 2021. Bent u al lid van de PUB Community? Neen? Klik dan hier of neem contact op Onze Man in het Veld  voor een abonnement op maat.)