"Waarom Publicis Groupe Media Agency of the Year diende te worden" (Sascha Van der Borght, Chief Marketing Officer)

Media / News

* PARTNER CONTENT * 

Het was spannend maar het was wel heel duidelijk: Publicis Groupe moest Media Agency van het jaar worden en dat omwille van enkele duidelijke redenen, vindt Sascha Van der Borght, Chief Marketing Officer:

1. People Obsessed, de unieke propositie op de markt

Mensen bereiken is geen probleem. Nog nooit consumeerden we zoveel media als nu. Goed nieuws. Maar het is de kwaliteit, de snelheid en de aandacht die een probleem kunnen zijn. Mediaconsumptie wordt steeds meer gefragmenteerd, waardoor het commerciële bereik afneemt. Daarnaast is er een algemeen wantrouwen in technologie. Privacy gevoeligheid blijft een hot topic. Zeker in Europa en in ons land. En binnen dit alles, is de aandacht van mensen vasthouden dat onder druk staat. Daar draait het uiteindelijk allemaal om: de evolutie van de aandacht te trekken naar aandacht te verdienen. Logisch toch met zoveel snelle stimuli. De algemene regels van marketing blijven overeind, maar de rol van CMO’s wordt belangrijker en complexer. Publicis Groupe begeleidt hun klanten en prospecten in het verdienen van die aandacht en doet dit via de People-Obsessed propositie.

Het People-Obsessed principe is het resultaat van een strategie gebaseerd op 3 pijlers:

A. Business Obsessed als een business model: een van de initiatieven in dit kader is de versterking van het aanbod van klassieke media services zoals strategie, planning, aankoop, met 4 nieuwe suites: (1) de content suite (content strategie, productie, community management enz.) De succesvolle AMMA Awards voor Zimmo en Pearle zijn hier deels aan gelinkt. (2) de effects suite (share of search, MMM, Effects Framework, Attention, ...) (3) de commerce suite (social commerce, Epsilon DMS, CRM/lead generation flows, ...(4) de dynamic suite (dynamic targeting, ...) . Daarnaast maken we vergaand gebruik van data science en merkgroei strategie waarmee we people obsessed concreet maken voor onze klanten, nl wat het hen oplevert in marktaandeel, omzet enz.

B. Business Obssesed als een katalysator voor innovatie : Het creëren van oa de suites heeft onze interne structuur en ons product logischer gemaakt en makkelijker te activeren voor klanten en collega's. De meeste van onze klanten komen binnen via een pitch of pro-actief. Op dat moment presenteren we ons bureaumodel en bekijken we hoe de suites toegevoegde waarde kunnen leveren om de adverteerder te doen groeien. Tools zijn hierin belangrijk. We hebben grote internationale tools uitgerold en vooral werkbaar gemaakt voor een kleinere maar complexe markt als Belgie. De uitrol hiervan werd een sterke basis voor new bizz en organische groei via onze bestaande klanten. Voorbeeld hiervan is de locale focus op commerce en retail media via oa Epsilon Citrusads.

C. Business Obsessed als cultuur: Het businessmodel en daaraan gekoppelde innovaties kunnen alleen werken met DE allerbelangrijkste troef: mensen. 2022 was het jaar van een enorme groei van getalenteerde FTE's: +30%! Om onze talenten aan te trekken en te behouden, hebben we veel tijd en geld geïnvesteerd in intern training, gericht op zowel hard skills als soft skills. Hard skills komen aan bod in cursussen zoals Media Consultancy, Digital Excellence, Commerce en andere. Even belangrijk zijn de “zachte” vaardigheden die onze mensen helpen onze waarden verder te ontwikkelen. Het gaat om respect, nieuwsgierigheid, genereus zijn en het onmogelijke mogelijk maken. People Obsessed op de taart: we zijn voor de tweede keer Great Place to Work gecertificeerd.

Sascha Van der Borght

2. People Obsessed, een missie die onze business accelereert als nooit tevoren.

2022 was het beste new business jaar in de geschiedenis van Publicis Groupe Belgium. De bedrijfsgroei kwam van internationale pitches met lokale relevantie maar de overgrote meerderheid waren lokale succesverhalen. Enkele voorbeelden: Clarins, Showroomprivé.com, Poltronesofà, Panos, Pearle, Douglas, NCOI Learning, Cardoen,... De media billing steeg met +51% in 2022 vs. 2021 (bron: UMA). Publicis Groupe heeft hiermee de grootste omzetstijging in de branche en springt van plek 7 naar plek 4 tov vorig jaar en van plaats 9 tot plaats 4 sinds 2 jaar. In marktaandeel groeit Publicis Groupe van 6,1% naar 9,3%. Daarnaast kennen we een uitzonderlijke klanten trouw.

3. People Obsessed, een wezenlijke bijdrage aan de sector:

A. Onze aanpak om te komen tot een meer duurzame en diverse/inclusieve werkruimte.

Duurzaamheid heeft altijd deel uitgemaakt van ons DNA. We gebruiken 7 key metrics en creëren initiatieven die ervoor zorgen dat we onze Net-Zero-doelstelling voor België bereiken. Daarnaast worden al onze DEI-initiatieven mogelijk gemaakt dankzij onze DEI-taskforce. De taken zijn onder meer het schrijven van inclusieve vacatureteksten, mensen bewust maken van vooringenomen gedrag via trainingen, het opstellen van onze vuistregels en het helpen van onze mensen, klanten en partners om op integere wijze bij te dragen aan een diverse en inclusieve wereld.

B. Onze bijdrage aan de ontwikkeling van de sector

Publicis Groupe draagt bij aan de sector op een breed niveau middels actief onze verantwoordelijkheid te nemen in allerhande sector organisaties en nauw samen te werken met vele scholen. Een paar sprekende voorbeelden: Compasss: Matthias Langenaeker, Strategic Intelligence Lead is bestuurslid van Compass en leidt vaak enkele Compass Sessions. BAM: PG is een van de hoofdsponsors van BAM en ondersteunt hen met content en sprekers voor het BAM Congres en het Studentencongres. Karel Vinck, onze co-CEO, is een actief bestuurslid en ons strategisch team levert content voor de BAM-website. We hebben ook mensen die actief deelnemen aan de verschillende Denktanks voor Duurzaamheid, Diversiteit en Inclusie; namelijk Davy Caluwaerts (Chief Client Officer); Sascha Van der Borght (Chief Marketing Officer) maakt deel uit van de redactieraad. UBA:  Toen Luc Suykens, CEO van UBA, aan zijn nieuwe functie begon, waren we een van de eerste bureaus waarmee hij sprak om een rol te spelen in de verjongde UBA. Als UBA-lid zetten we ook onze experts in om hun leden op te leiden (bv. mediatraining, media & creativiteit, enz.). UMA: Karine Ysebrant is bestuurslid van UMA. Zowel Eva Devos, onze andere co-CEO als Karine zijn ook trotse leden van de Media Madammen. CLUB 33: Dieter Vits, Marketing Intelligence Strategist, is bestuurslid van Club33 en helpt de jongere professionals van onze sector te inspireren. Verschillende scholen mensen van het mediateam zijn actief betrokken via cursussen, trainingen, jobdays etc. Enkele voorbeelden: HoWest, IHECS, Pub Jobday etc.

C. Externe communicatie: Het delen van thought leadership, meningen en inspirerende cases maakt deel uit van onze waardevolle bijdrage. De betrokkenheidsbarometer van het WK, het delen van campagnes en de lancering van Lionwise zijn daar goede voorbeelden van.