Wanneer de bloemen en de bijtjes één worden

Vertaalde artikels

Er is ieder jaar meer dan 30% bijensterfte. Onze biodiversiteit, bestrijdingsmiddelen, het weer, een gebrek aan kennis…. De oorzaken zijn legio. Maar het goede nieuws is: in België zijn we meer en meer bezig met de bloemen en de bijtjes. En dat zijn we ook bij PUB. - Marine Dehossay

De coronacrisis heeft ons veel geleerd. Lokale spelers zagen hun belang weer groeien, het reizen werd voor even ingeperkt… Onze ambities zagen we hernieuwd. PUB zet zich al sinds 2015 in voor het milieu door zijn magazine te drukken op gecertificeerd duurzaam papier. En in 2018 lanceerden we Orbit by PUB, een evenement rond duurzame communicatie dat mensen en bedrijven samenbrengt die onze sector echt willen veranderen. Maar er is meer: in 2021 werd PUB peter (lees: sponsor) van maar liefst 40.000 bijtjes. Samen met Alterapi zetten we zo alweer een stap richting meer duurzaamheid.

De beste therapie

Alterapi is een bvba die bijen kweekt voor andere bedrijven. De bvba werd in 2013 gelanceerd vanuit de volgende constatering: België, en dit geval meer specifiek Wallonië, moeten zich economisch blijven ontwikkelen. Landbouwgrond zal industriegrond worden, wat op zijn beurt voor een verlies aan biodiversiteit zal zorgen. Om die biodiversiteit te waarborgen, bedachten Jean-François Potelle en zijn twee partners, imkers Cédric Sermeus en Frédéric Lefèvre, een oplossing: “We proberen bedrijven te overtuigen om te investeren in een stukje grond, waarop we vervolgens een bijenkorf installeren. Daarnaast proberen we ook de samenleving te sensibileren over het probleem rond biodiversiteit en de sterfte van bijen. Het sponsoren van de bijenkorven is slechts een eerste stap, daarna worden de bedrijven ook aangemoedigd om zelf bijvoorbeeld bloemrijke weiden aan te leggen of fruitbomen te planten.”

Bedrijven die sponsoren krijgen als bedankje een vijftigtal potten honging (250g) per jaar. Er worden ook etiketten voorzien met hun eigen logo erop. “Een bijenkorf produceert tussen de 30 en de 60 kilo honing per jaar, maar we geven niet alle honing terug aan de sponsors. Dat komt omdat we een systeem van solidariteit hebben opgesteld: wanneer een andere sponsor zijn bijenkorf dreigt te verliezen, omdat die bijvoorbeeld in een niet-gunstig gebied staat, dan zijn het de andere bijenkorven die het gebrek zullen compenseren,” legt Jean-François Potelle uit. “Vandaag hebben we een veertigtal sponsors. Deze zijn zorgvuldig geselecteerd. Chemiebedrijven weigeren we systematisch, om greenwashing tegen te gaan.”

Alterapi telt vandaag vijf locaties met bijenkorven, goed voor 38 bijenkorven in totaal. U vindt ze in Cerfontaine, Louvain-La-Neuve, Chaumont-Gistoux, Villers-Le-Gambon en Spy. Wist u trouwens dat bijen kleuren en vormen kunnen herkennen? Om te voorkomen dat ze naar de verkeerde bijenkasten vliegen, maar ook om ze te beschermen bij slechte weersomstandigheden, kleuren veel imkers hun bijenkasten of tekenen ze er vormen op. Op een van de kasten in Chaumont-Gistoux is dat dus het logo van PUB.

“Over het algemeen zijn er maar heel weinig professionele imkers in België, vooral vanwege het klimaat hier,” vertelt Cédric Sermeus. “In België hebben we de zwarte bij, een lokale bij, maar die is moeilijker en moeilijker te vinden door het steeds hogere sterftecijfers. Imkers moeten daarom ook vaak buitenlandse rassen kopen. Bij Alterapi weigeren we dat en willen we onze bijenkasten enkel vullen met de zwarte, lokale, Belgische bij. Dat ligt ons na aan het hart, zowel voor ons als voor de biodiversiteit.”

Je bzz-geluk cultiveren

Een imker is van 15 maart tot 15 september bezig met z’n bijtjes, na die datum overwinteren ze. In de winter maakt de imker zijn uitrusting klaar voor het volgende jaar en leest hij zijn aantekeningen na om te bekijken in welke staat de kolonies verkeren. “In België zijn er twee oogsten : de lente- en de zomeroogst. De eerste vindt plaats in de tweede helft van mei, de zomeroogst vindt plaats rond 21 juli,” gaat Cédric Sermeus voort. “Ons beroep is essentieel, omdat de bij een essentiële functie heeft. Op het internet circuleert een voor-en-na-foto van een groenten- en fruitafdeling in de winkel, eentje met de tussenkomst van bijen en eentje zonder. Op de na-foto zie je dat 3/4de van het groenten en fruit mist. Zonder bijen zou de natuur niet hetzelfde zijn.”

Vond u dit een interessant artikel? Dan hebben we goed nieuws, want ook u kan uw steentje bijdragen. Hoe? “Iedereen kan het behoud van onze bijen beschermen. Kies voor lokale plantensoorten en maai niet uw volledige gazon, maar laat ook een stukje wildgroei staan. Dat is perfect voor insecten en vogels. Bovendien zul je hierdoor meer vlinders en hommels zien verschijnen. Dieren die prettig zijn om naar te kijken en waarmee het prettig samenleven is.”