Wat heeft u het voorbije jaar gesnoept?

News / Research / Retail

Mondelēz International lanceert voor tweede jaar op rij het State of Snacking-rapport, waaruit blijkt dat snacken en eten tussen de maaltijden door een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen in het leven van consumenten wereldwijd. Tijdens de Covid-19-pandemie werd snacking beschouwd als een bron van comfort, verbinding en een gemeenschapsgevoel in eenzame dagen. Uit de studie, uitgevoerd in samenwerking met The Harris Poll bij duizenden consumenten in twaalf landen, blijkt ook dat de consument een sterke focus legt op bewust omgaan met snacks zowel wat betreft gezondheid, voedingswaarde en emotioneel welzijn.
De bevindingen van het rapport geven inzicht in de behoeften van de consument. Dit beter begrip stelt Mondelēz International in staat om de toekomst van snacking verder vorm te geven en consumenten de snacks aan te bieden die ze willen (waar, wanneer en hoe ze deze snacks willen), zo luidt het. Het volledige rapport vindt u hieronder.
 
De Belgische markt maakte geen deel uit van de studie, bij het Benelux-team van Mondelēz International valt wel bijkomende lokale inzichten in consumentengedrag bij ons te rapen. Men deed hiervoor een beroep op Nielsen Data.
  • Nieuwe eetgewoonten & veranderde winkeltrends:
    • Een snack creëert een me-time momentje voor thuiswerkende Belgen – de kleine traktaties worden belangrijker nu vele mensen van thuis moeten werken (JOMO – the Joy Of Missing Out)
    • Out of home locaties waren tijdelijk gesloten en bezoekjes aan de supermarkt worden beperkt tot een minimum, wat maakt dat er minder interactie met bepaalde merken is en er terugval merkbaar is in verkoop van kauwgum en individuele repen (bijv. Trident of Toblerone)
    • Consumenten herontdekyen koken en bakken, wat gepaard gaat met stijging in verkoop van koekjes die mee worden verwerkt in gebakjes (bijv. Oreo of Philadelphia cream cheese voor het bakken van cheesecakes, Bastogne of Côte d’Or)
    • Online shoppen wordt stilaan populairder bij de Belgische consument, maar blijft in internationale vergelijking eerder beperkt. Het betreft hier eerder geplande shopping, dan impulsaankopen.
  • Veranderend consumentengedrag - er zijn grosso modo twee types te onderscheiden:  
    1. Belgische consumenten zoeken naar merken die ze vertrouwen.
      • Bewuste consumtie: In deze onzekere tijden gaan ze op zoek naar kwaliteit, gezondheid & veiligheid. De focus komt meer te liggen op kwaliteit, minder op kwantiteit. Ook kiest de consument vaker voor gekende merken.
      • Sterke interesse in bio-producten, lokale producten en gezonde snackvarianten (minder suiker, natuurlijke ingrediënten, geen additieven)
      • Zoektocht naar vertrouwen vertaalt zich ook in nostalgisch shoppen: consumenten gaan op zoek naar snacks die goede herinneringen oproepen of snacks uit de kindertijd.
      • Na afloop van de eerste lockdown, bij het heropenen van de scholen en bedrijven, keerden Belgische consumenten terug naar hun oude gewoontes, maar ze gingen wel bewuster om met snacking. 60% van de respondenten gaf ook aan dat ze opnieuw meer de focus zouden leggen op prijs (tijdens de hamsterperiode en de eerste lockdown, waarin promoties verboden waren, was deze gevoeligheid weg bij deze groep consumenten)
    2. Prijsbewuste consumenten
      • Op zoek naar “value for money”, veel minder geneigd om extra te betalen voor meer duurzame producten en steeds gevoelig voor promoties.

State of Snacking 2020 Report_FINAL 11092020