Wat met communicatiebureaus in Oekra├»ne? ­čç║­čçŽ

Communication / News

De wereld werd een dorp en dat betekent dat er tussen landen handel wordt gedreven. Veel handel. Internationale bedrijven, met daarbij ook de meeste grote communicatiegroepen zijn op die manier aanwezig in Oekra├»ne ├ęn soms ook in Rusland. Sinds 24 februari heeft Rusland eenzijdig de oorlog verklaard aan Oekra├»ne. De ambities van Vladimir Poetin worden verwezenlijkt ten koste van een bevolking die verliefd is op Europa en de vrede. Terwijl de ogen van de wereld op dit conflict zijn gericht, zijn sommigen er meer bij betrokken dan anderen. Concreet zijn veel communicatiegroepen nauw bij deze crisis betrokken. Dit is het geval voor bedrijven als WPP, Publicis, Havas, Serviceplan... Hetzelfde geldt voor mediabedrijven zoals JCDecaux, dat zowel in Oekra├»ne als in Rusland aanwezig is.
Een kleine rondvraag leert ons dat niet voor elke grote communicatiegroep de situatie dezelfde is. Soms gaat het in die landen om eigen netwerken, soms gaat het om geaffilieerde communicatiebureaus. Wel duidelijk is dat op diverse manieren collega's in Oekra├»ne worden geholpen. Bij WPP schoot men de dag na de inval al in actie, vertelt Gio Canini, country manager WPP Belgium. En elke drie dagen wordt de situatie opnieuw ge├źvalueerd. In Oekra├»ne werken ongeveer 200 mensen voor WPP. Helpen deed men door loon te blijven uitbetalen, door opvang te voorzien voor wie het land wist te ontvluchten - vaak via collega's in naburige landen als Polen, Roemeni├ź, Hongarije, Tsjechi├ź en Slovakije etc. Vanuit die landen, bijvoorbeeld in Polen en Roemeni├ź, werden ook al meteen jobs aangeboden aan Oekra├»ense collega's. WPP heeft wereldwijd trouwens een Employee Assistance Programme, waarbij elke medewerkers waar dan ook op individuele basis hulp en advies kan krijgen. En er gingen al meteen donaties naar┬áUNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie.

Voor Christian de la Villehuchet, global chief integration officer van Havas Group, gaat het erom de mensen te helpen die in de aangesloten bedrijven werken: "Wij hebben 250 mensen in Oekra├»ne. Zij zijn verspreid over drie bureaus die bij de groep zijn aangesloten. Wij steunen hen financieel omdat de meeste van hun betalingswijzen niet meer werken. Bovendien helpen wij hen via de grenslanden - Polen, de Tsjechische Republiek, enz. - om te verhuizen, zowel professioneel als priv├ę. Dat wil zeggen: om een thuis voor ze te vinden. Wij werken hard en ook in Belgi├ź om idee├źn te vinden om hen te helpen. We willen krachtig en snel optreden." Hij stuurde via Linkedin deze boodschap aan de Havas-teams in Oekra├»ne: "Veerkracht, moed en leiderschap Wij zijn allemaal Oekra├»ners ­čç║­čçŽ en steunen jullie volk tegen deze ongekende en onaanvaardbare agressie. Aan al mijn vrienden van Havas Village Oekra├»ne aan Nataliya Morozova en @yuriy kogutiak en hun fantastische team met Havas Group en Alberto Canteli Suarez wij zullen jullie op elke mogelijke manier steunen!"

Arthur Sadoun, global CEO van Publicis Group, sprak op zijn beurt ook via Linkedin: ­čç║­čçŽ "Onze eerste prioriteit in deze moeilijke tijden is de veiligheid en gezondheid van onze mensen en hun gezinnen. Wij passen ons aan de snel veranderende situatie aan en versterken de initiatieven die wij reeds hebben gelanceerd".

De oorlogssituatie in Oekra├»ne heeft natuurlijk een impact op de Belgische bedrijven en hun hr-beleid. Heel wat bedrijven hebben Oekra├»ners of Belgen met familie in Oekra├»ne in dienst. Hoe kunnen werkgevers hen in deze moeilijke tijden ondersteunen? Hr-dienstverlener Acerta krijgt door de situatie in Oekra├»ne net als al hun collega's erg veel vragen over (internationale) tewerkstelling en zetten enkele vragen op een rij. Vragen waarop hr-dienstverleners en antwoord proberen te geven. Wat als een Oekra├»ense werknemer, in dienst in Belgi├ź, zijn familie uit Oekra├»ne wil helpen? Of wat als een werknemer te veel van slag is om te kunnen werken? Hoe kan een werkgever hen ondersteunen? Kan de werknemer een bepaalde vorm van tijdelijke werkloosheid of verlof aanvragen of gebruik maken van psychosociale ondersteuning? Wat als een Oekra├»ense werknemer, in dienst in Belgi├ź, door het Oekra├»ense leger is opgeroepen? Hoe zit het dan met zijn arbeidsovereenkomst in Belgi├ź? Wat als een Belgische werknemer gedetacheerd is naar een filiaal in Oekra├»ne en daar gewond is geraakt, op de vlucht is of vastzit?
  • Wat als een Belgische werknemer niet terug kan keren omdat hij vastzit in Oekra├»ne of Rusland?┬áWat als een Oekra├»ense vluchteling wil komen werken in Belgi├ź. Kan dit zomaar?
  • Wat als een bedrijf in moeilijkheden komt door de oorlogssituatie in Oekra├»ne, en daardoor niet al zijn medewerkers aan het werk kan houden?