Wat met communicatiebureaus in Oekraïne? 🇺🇦

Communication / News

De wereld werd een dorp en dat betekent dat er tussen landen handel wordt gedreven. Veel handel. Internationale bedrijven, met daarbij ook de meeste grote communicatiegroepen zijn op die manier aanwezig in Oekraïne én soms ook in Rusland. Sinds 24 februari heeft Rusland eenzijdig de oorlog verklaard aan Oekraïne. De ambities van Vladimir Poetin worden verwezenlijkt ten koste van een bevolking die verliefd is op Europa en de vrede. Terwijl de ogen van de wereld op dit conflict zijn gericht, zijn sommigen er meer bij betrokken dan anderen. Concreet zijn veel communicatiegroepen nauw bij deze crisis betrokken. Dit is het geval voor bedrijven als WPP, Publicis, Havas, Serviceplan... Hetzelfde geldt voor mediabedrijven zoals JCDecaux, dat zowel in Oekraïne als in Rusland aanwezig is.
Een kleine rondvraag leert ons dat niet voor elke grote communicatiegroep de situatie dezelfde is. Soms gaat het in die landen om eigen netwerken, soms gaat het om geaffilieerde communicatiebureaus. Wel duidelijk is dat op diverse manieren collega's in Oekraïne worden geholpen. Bij WPP schoot men de dag na de inval al in actie, vertelt Gio Canini, country manager WPP Belgium. En elke drie dagen wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. In Oekraïne werken ongeveer 200 mensen voor WPP. Helpen deed men door loon te blijven uitbetalen, door opvang te voorzien voor wie het land wist te ontvluchten - vaak via collega's in naburige landen als Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië en Slovakije etc. Vanuit die landen, bijvoorbeeld in Polen en Roemenië, werden ook al meteen jobs aangeboden aan Oekraïense collega's. WPP heeft wereldwijd trouwens een Employee Assistance Programme, waarbij elke medewerkers waar dan ook op individuele basis hulp en advies kan krijgen. En er gingen al meteen donaties naar UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie.

Voor Christian de la Villehuchet, global chief integration officer van Havas Group, gaat het erom de mensen te helpen die in de aangesloten bedrijven werken: "Wij hebben 250 mensen in Oekraïne. Zij zijn verspreid over drie bureaus die bij de groep zijn aangesloten. Wij steunen hen financieel omdat de meeste van hun betalingswijzen niet meer werken. Bovendien helpen wij hen via de grenslanden - Polen, de Tsjechische Republiek, enz. - om te verhuizen, zowel professioneel als privé. Dat wil zeggen: om een thuis voor ze te vinden. Wij werken hard en ook in België om ideeën te vinden om hen te helpen. We willen krachtig en snel optreden." Hij stuurde via Linkedin deze boodschap aan de Havas-teams in Oekraïne: "Veerkracht, moed en leiderschap Wij zijn allemaal Oekraïners 🇺🇦 en steunen jullie volk tegen deze ongekende en onaanvaardbare agressie. Aan al mijn vrienden van Havas Village Oekraïne aan Nataliya Morozova en @yuriy kogutiak en hun fantastische team met Havas Group en Alberto Canteli Suarez wij zullen jullie op elke mogelijke manier steunen!"

Arthur Sadoun, global CEO van Publicis Group, sprak op zijn beurt ook via Linkedin: 🇺🇦 "Onze eerste prioriteit in deze moeilijke tijden is de veiligheid en gezondheid van onze mensen en hun gezinnen. Wij passen ons aan de snel veranderende situatie aan en versterken de initiatieven die wij reeds hebben gelanceerd".

De oorlogssituatie in Oekraïne heeft natuurlijk een impact op de Belgische bedrijven en hun hr-beleid. Heel wat bedrijven hebben Oekraïners of Belgen met familie in Oekraïne in dienst. Hoe kunnen werkgevers hen in deze moeilijke tijden ondersteunen? Hr-dienstverlener Acerta krijgt door de situatie in Oekraïne net als al hun collega's erg veel vragen over (internationale) tewerkstelling en zetten enkele vragen op een rij. Vragen waarop hr-dienstverleners en antwoord proberen te geven. Wat als een Oekraïense werknemer, in dienst in België, zijn familie uit Oekraïne wil helpen? Of wat als een werknemer te veel van slag is om te kunnen werken? Hoe kan een werkgever hen ondersteunen? Kan de werknemer een bepaalde vorm van tijdelijke werkloosheid of verlof aanvragen of gebruik maken van psychosociale ondersteuning? Wat als een Oekraïense werknemer, in dienst in België, door het Oekraïense leger is opgeroepen? Hoe zit het dan met zijn arbeidsovereenkomst in België? Wat als een Belgische werknemer gedetacheerd is naar een filiaal in Oekraïne en daar gewond is geraakt, op de vlucht is of vastzit?
  • Wat als een Belgische werknemer niet terug kan keren omdat hij vastzit in Oekraïne of Rusland? Wat als een Oekraïense vluchteling wil komen werken in België. Kan dit zomaar?
  • Wat als een bedrijf in moeilijkheden komt door de oorlogssituatie in Oekraïne, en daardoor niet al zijn medewerkers aan het werk kan houden?