WATT onder hoogspanning

Communication / News

Er hangt opnieuw elektriciteit in de lucht van de Antwerpse Harmoniebuurt. Dit dankzij de WATT-partners. WATT verenigt tal van startups, jonge bedrijven en gevestigde waarden in de voormalige toren van Electrabel aan de Mechelsesteenweg, ter hoogte van het Albertpark. De bedrijven stelden het project donderdag 19 oktober officieel voor. WATT wil als vernieuwde Antwerpse landmark hét toonbeeld worden van ‘verticaal samenwerken’: open, transparant, duurzaam én inspirerend.

WATT staat voor ‘Working Apart, Thinking Together’. De WATT-toren brengt creatieve ondernemers uit verschillende sectoren samen onder één dak. Het is een rijke mix van startups, jonge bedrijven en heel wat gevestigde namen uit de reclame-, productie-, digitale-, audiovisuele-, uitgevers, verzekerings- en architectuursector: Ethias, Fosbury & Sons, Coffeelabs, Post & Co, Stramien, Kan Design, Panenka, Metis Advocaten, BBSC Architects, Notaris Holvoet, Digital Donkey, Brands & Butter, The Oval Office, Pelckmans Uitgeverij, Watson Creative en Osar Architecten. Binnen Fosbury & Sons zijn trouwens een aantal kleinere bedrijven en start-ups actief, zoals Native Nation en Sherlock.
In de toren zetten de bewoners nadrukkelijk in op verticale samenwerking waarbij wederzijdse verrijking en ondersteuning door kruisbestuiving centraal staan. Het is een eerste stap, een experiment zo u wil, in de WATT-filosofie. Waarbij alle partners – hoe verschillend ook - onder een gezamenlijk WATT-logo als één identiteit naar buiten treden. Daarbij reiken ze als nieuwe buur wat graag de hand richting de stilaan erg bruisende wijk rond brouwerij De Koninck, het Groen Kwartier en veilinghuis Campo.WATT logo

De bedrijven in WATT gaan voor co-creatie op drie schaalniveaus: de stad, de buurt en de toren zelf.
Door interactie op deze drie niveaus tracht WATT een meerwaarde te zijn voor de ruime omgeving. In de toekomst - voor een stuk ontplooit zich dat nu reeds - gaan de zogeheten WATT-residents naast de interne verticale samenwerkingen ook nieuwe initiatieven en samenwerkingen met de lokale kleinhandel, de naburige bedrijven en de verenigingen in de buurt aan; een ‘surplus’ tot ver voorbij de kantoorgevel. WATT wil tevens een uithangbord zijn voor het ‘nieuwe werken’. Zowat elke verdieping biedt onderdak aan open en transparante werkplekken, waarin individueel werken én werken in flexibele projectgroepen wordt aangemoedigd binnen een inspirerend werkklimaat. Mooi voorbeeld daarvan zijn de comfortabele en aantrekkelijke co-workingspaces en meetingrooms in de sokkel van het gebouw waarvan zowel interne als externe bedrijven gebruik kunnen maken.

De WATT-residents zijn er rotsvast van overtuigd dat wonen, ontspannen en werken in de stad harmonieus samengaan en dat deze uitgesproken stedelijke mix een oplossing biedt voor tal van almaar toenemende kritieke ruimtelijke, economische en maatschappelijke problemen. Het spreekt verder voor zich dat WATT ook staat voor klimaatadaptief ondernemen. De toren ligt erg strategisch langs één van de belangrijkste invalswegen naar Antwerpen. Het complex is dus prima bereikbaar met trein, tram, bus en de deelfiets. Voor het gemotoriseerd personeelsvervoer moedigt WATT autodelen aan.

De WATT-toren - in 1959 voltooid in opdracht van elektriciteitsmaatschappij E.B.E.S. (later Electrabel)- is een modernistische toren naar een ontwerp van de bekende architecten Leon Stynen en Hugo van Kuyck in samenwerking met Paul De Meyer. Het gebouw behoort met zijn twaalf verdiepingen tot één van dé landmarks in de Antwerpse skyline. De recente ingebruikname van de toren herwaardeert na een jarenlange ontwikkeling een stuk lokale kantoorgeschiedenis en is een economische katalysator voor de 19de-eeuwse stadsrand. Het typerende gebouw met robuust silhouet en daarin vele glazen gevels maakt deel uit van de Harmoniebuurt, een stadsdeel in volle transitie. Een zeer uitgesproken en kleurrijke inkomhal moet de ‘corporate WATT-identity’ uitspelen. Deze is van de hand van het gerenommeerde Nederlandse kunst- en designcollectief Studio Job, bekend van onder meer de nauwe samenwerking met restaurant The Jane gevestigd in het naburige Groen Kwartier.