Wie mag Grote Prijs Jan Wauters winnen?

Awards / Media / News

U kunt nog heel even stemmen voor de Grote Prijs Jan Wauters. Op donderdag 10 oktober reikt de VRT voor de achtste keer de Grote Prijs Jan Wauters uit, de VRT-taalprijs voor creatief en uitmuntend taalgebruik. Dit jaar gaat de prijs naar iemand die bovendien een moeilijke boodschap helder en toegankelijk kan uitleggen. Er wordt ook een Publieksprijs uitgereikt.

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. Uit tien genomineerden kiest de jury de winnaar voor 2019. Op www.groteprijsjanwauters.be kan worden gestemd voor de Publieksprijs. De stemming wordt afgesloten op dinsdag 8 oktober om 12.00 uur. De winnaars van de Grote Prijs en de Publieksprijsworden bekendgemaakt op donderdag 10 oktober tijdens Taaldag 11, in deSingel in Antwerpen. U kunt u nog altijd gratis inschrijven.

Genomineerden 2019

 • Cara Van der Auwera
  Presentatrice bij Klara. Spring-in-'t-veld bij Ketnet, Donna en Eén, en nu een frisse, naturelle stem op de klassieke zender.
 • Chaima Saysay
  De nieuwsstem van MNM, die met grote accuraatheid en doeltreffendheid het nieuws brengt en duidt voor de jonge, diverse luisteraars.
 • Charlotte Crul
  Een vertrouwde nieuwsstem op Radio 2 (en op Radio 1 en Klara). Zij maakt het nieuws bevattelijk voor de brede, diverse groep van Radio 2-luisteraars.
 • Frank Deboosere
  De weerman die als geen ander zijn stijl en register aanpast aan het net waarvoor hij het weer voorspelt en uitlegt.
 • Gilles De Coster
  Journalist, commentaarstem, presentator van De Mol en sportanker bij VIER en soms Radio 1. En zijn taal is altijd even goed en toegankelijk.
 • Lode Roels
  Journalist en presentator bij Radio 1. Door vele luisteraars geprezen om zijn heldere, aangename stem.
 • Marc Van de Looverbosch
  Journalist bij VRT. Gepokt en gemazeld in de Wetstraat. Helder en toegankelijk in zijn uitleg, met een kwinkslag om het af te ronden.
 • Phara de Aguirre
  De scherpste interviewster van VRT NWS, die met een paar rake woorden alles en iedereen fileert.
 • Stef Wauters
  De vaste waarde van het VTM-journaal, met een fijn gevoel voor heldere en directe zegging.
 • Thomas Vanderveken
  Presenteren zit hem in het bloed, als jongeman op jongerenzender Jim, later op Klara, Eén en Canvas.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (voormalig directeur deBuren), Jan Hautekiet (voormalig radiopresentator VRT), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).