Wie online koopt die stuurt terug

News / Research

e-commerceWe zijn met z’n allen verkocht aan e-commerce. Dat blijkt uit de grootschalige e-commerce studie van Comeos, de federatie voor handel en diensten. We bestellen steeds vaker online maar we hebben er ook geen probleem mee om de artikelen terug te sturen. Driekwart van de surfende Belgen heeft het afgelopen jaar een of meerdere artikelen gekocht op het internet. Uit het onderzoek blijkt dat voor de allereerste keer de prijs niet langer de belangrijkste drijfveer is om online te shoppen. Wat wel een rol speelt, is de tijdswinst en daarnaast het feit dat de surfers 24 uur per dag online kunnen shoppen en dat alles netjes aan de deur geleverd wordt. Eén consument op twee verwacht trouwens dat de levering gratis gebeurt.

Fashion blijft op de top staan van de online aankopen. Op de tweede plaats staan reizen en elektronica vervolledigt de top drie. Voeding staat pas op de twaalfde plaats maar voeding staat wel op nummer 1 als de vraag gesteld wordt wat de consumenten regelmatig online aankopen, 1 op vier doet dit al maandelijks.

Opmerkelijk: we hebben alvast geen probleem met artikelen terug te sturen. 70% doet dat. In een geval op drie gaat het om fashion-artikelen. We bestellen soms meerdere artikelen om er één te houden. In 5% van de gevallen bestellen we zelfs zonder de intentie ze ook te houden. Het aantal consumenten dat regelmatig online aankoopt is de voorbije zes jaar met maar liefst 147% gestegen. Als de vraag gesteld wordt of ze zich ook nog een wereld kunnen voorstellen zonder e-commerce, antwoordt de helft dat daar geen sprake van kan zijn.

Het Comeos-onderzoek is voor het zevende jaar op rij uitgevoerd door Insites Consulting bij 1.800 surfers in België tussen 15 en 70 jaar. De volledige e-commerce studie is beschikbaar op de website van www.comeos.be