Wint uw podcast straks een oorkonde?

Awards / News

Na de MIA’s (muziek), de Ensors (film en televisie) en de Boon (literatuur) krijgt Vlaanderen nu ook zijn eigen podcastprijzen: de Oorkondes. Op zaterdag 4 december worden die voor het eerst uitgereikt in het Kursaal Oostende. Wouter Deprez zit de 25-koppige jury voor.

“Kan iemand mij een goede podcast aanraden?” Het antwoord op die vraag was vroeger relatief simpel – zo veel waren er niet. Maar vandaag bestaat er ook in Vlaanderen over nagenoeg elk onderwerp een podcast. Of twee. En de lat ligt intussen ook hier bijzonder hoog. Om dat podcasttalent te erkennen vindt op zaterdag 4 december in Kursaal Oostende de eerste editie van de Oorkondes plaats. De uitreiking vormt de afsluiter van het eerste DS Podcastfestival dat op 3 en 4 december plaatsvindt en wil op die manier de spraakmakendste Vlaamse podcasts nóg meer in de kijker te zetten.

Alle Vlaamse podcasts worden ingedeeld in vijf categorieën: Nieuws, Cultuur, Inzicht, Story en Talk. Een professionele jury van 25 vertegenwoordigers uit de kunst-, cultuur-, media- en podcastwereld onder leiding van Wouter Deprez buigt zich vervolgens per categorie over zes nominaties en bepaalt ook de uiteindelijke winnaars. Daarnaast maken de geselecteerde podcasts ook kans op een publieksprijs en gaat een speciale Oorkonde naar iemand die podcasts in Vlaanderen de voorbije vijftien jaar mee op de kaart heeft gezet.

Welke podcasts komen in aanmerking voor een Oorkonde? Elke Vlaams podcast waarvan tussen 1 september 2020 en 1 oktober 2021 minstens één nieuwe aflevering in première is gegaan. Van diepgravende interviewpodcasts tot intrigerende (non-)fictie, zowel professionele als onafhankelijke producties.

Op woensdag 10 november worden de nominaties bekendgemaakt, diezelfde dag begint ook de stemming voor de publieksprijs. Op zaterdag 4 december worden de winnaars bekendgemaakt als afsluiter van de eerste editie van DS Podcastfestival, een coproductie van De Standaard en de Stad Oostende.

Maak kans op een Oorkonde en dien zelf je podcast in. Alle info over hoe je kan inschrijven vind je hier.