Wunderman Thompson en 11.11.11 introduceren Zambiaanse weervrouw op Eén

Crea / News

Opvallend beeld maandagavond op Eén. Terwijl kijkers zaten te wachten op hun vertrouwde weergezicht, stond plots Peggy Thole Zulu in de weerstudio. Dé weervrouw van Zambia had een opvallende oproep: ze vertelde de Vlaamse kijkers over klimaatonrecht en riep op om er samen iets aan te doen. Het bleek te gaan om een stunt van 11.11.11 en Wunderman Thompson, die kadert in hun grote najaarscampagne.

Peggy Thole Zulu is het uithangbord van het Zambiaanse nationale weerbericht. De lokale Sabine Hagedoren, zeg maar. Ze licht de lokale bevolking in over de weersverwachting, met extra veel aandacht voor mogelijke neerslag. Want de regenval in Zambia wordt steeds onvoorspelbaarder, wat de landbouw bemoeilijkt en tot hongersnood leidt. Een jammerlijk gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Dat kaartte de Zambiaanse dus aan vanuit de weerstudio van één, terwijl honderdduizenden Vlamingen klaar zaten voor hun Belgische weerbericht.

En Thole Zulu besprak niet alleen de situatie in Zambia: ze gaf ook andere voorbeelden van dramatische klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel in Bangladesh en de aanhoudende bosbranden in Brazilië. Stuk voor stuk gevolgen van de klimaatverandering, en dat net in de landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis. De Zambiaanse weervrouw riep de kijker vervolgens op om samen iets te doen aan het wereldwijde klimaatonrecht.

De stunt in Het Weer, die op social media verder werd verspreid door influencers, vormt het begin van de grote najaarscampagne van 11.11.11. Zo lopen er de komende weken onder andere speciale weerbumpers op één en wordt de campagne versterkt met een digitaal luik dat leidt naar de campagnewebsite. Opvallend daarbij zijn de “weather-based social ads”, waarbij potentiële donateurs getarget worden met advertenties aangepast aan het weer van de dag.

Credits

Agency: Wunderman Thompson Antwerp
Client: 11.11.11
Client contacts: Tama D’Haen, Katrien Heughebaert
Executive Creative Director: Kristof Snels
Creative Directors: Arjen Tarras, Kasper Janssens
Creative team: Mathijs Bettens, Martijn Beckers
Copywriters: Martijn Beckers, Gavin Watt
Client Director: Tine Van Hasselt
Client Managers: Valérie Rosiers, Sarah Savoir
Strategic planners: Eke Jelluma, Gaelle Maes
Production Partner: VRT
Agency Producers: Thomas Anthoni, Ingeborg Van Hoof
Sound Engineer: Menno van Riet
Sound Designer: Senjan Jansen
Motion Designer: Karel Van Gucht
Design Director: Fred Lateur, Bob Goor
Print Designers: Sofie Luyckx, Mona-Lisa Venlet, Lotte Neirynck
Print Production Director: Sofie Verschaeren
DTP: Anja Van den Broeck, Jan-Bart Debruyne, Stephan Muysers
Web Designers: Jorg Meyer, Reginald Van de Velde
CX Designer: Goedele Pyck
Banner Developer: Lieven Eulaers
Website Development: 3sign