Wunderman Thompson & IranDC schrijven geschiedenis met A.IRAN

Crea / News

Sinds de dood van Mahsa Amini en de daaropvolgende stroom van protesten in Iran worden vrouwenrechten er nog elke dag geschonden. Iraanse vrouwen worden zwaar onderdrukt: de regering legt discriminerende wetten op, zoals het verplicht dragen van een hijab. Tegelijk verbiedt ze fundamentele mensenrechten, zoals fietsen of het betreden van een stadion. En de situatie lijkt alleen maar erger te worden… Hieruit ontstond een nobel idee bij Wunderman Thompson Benelux. Samen met de Iran Democracy Council en de joint forces van Wunderman Thompson Seattle & Londen ontwikkelden ze A.IRAN: een toekomstig geschiedenisboek over vrouwen in Iran dat volledig geschreven is door AI.

Creative technologists bij Wunderman Thompson gebruikten GPT-3 en -4, en generatieve kunst en video om een AI-model te trainen op basis van alles wat er tot nu toe gebeurd is en op dit moment gebeurt in Iran. Dat model voorspelt de – voorlopig zeer sombere – toekomst van het land in 2026.

A.IRAN is ondertussen een digitaal boek van meer dan 20.000 woorden waarin verschillende hoofdstukken elk een ander aspect belichten: het recht op onderwijs, de deelname aan kunst en cultuur, en de vertegenwoordiging in de politiek – ervan uitgaande dat er niets verandert en de rest van de wereld blijft zwijgen.

Jouw actie verandert de toekomst meteen

Het punt: dat we niet hoeven te zwijgen. Op RewriteIran.com kunnen lezers in het A.IRAN-boek duiken en direct ervaren hoe hun acties de toekomst kunnen herschrijven. Sharen, doneren of een actie op poten zetten, hebben een directe impact op het algoritme. En dus op het toekomstverhaal dat voor de ogen van de lezer verandert. Zo toont het innovatieve platform hoe elke stap in de juiste richting de toekomst van een land letterlijk kan herschrijven.

Wanneer een lezer op het actie-icoontje klikt, krijgt die alle mogelijkheden om te helpen. Wie ook daadwerkelijk actie onderneemt, zorgt dat het boek zichzelf live herschrijft. De beelden en inhoud in het ‘geschiedenisboek van de toekomst’ worden dan al iets hoopvoller. ‘Deze pagina’s nemen je mee in de wereld van vrouwen in Iran. Vrouwen die alles overhebben voor hun rechten, vrijheid en waardigheid’, vertelt Sara Seyed. De actrice, directeur en mensenrechtenadvocaat is verbonden met het Iran Democracy Council. ‘Dit doet ons nadenken over de macht en verantwoordelijkheid die we samen hebben om ook écht iets te veranderen.’

De beelden voor het boek en de teaservideo zijn gemaakt met de hulp van AI. De toekomstige gebeurtenissen zijn dus fictief, maar wel gebaseerd op wat er vandaag in Iran gebeurt. Jason Carmel, Global Lead van Wunderman Thompson’s Creative Group: ‘Dit boek laat zien hoe krachtig AI is in de handen van activisten en creators. A.IRAN kon alleen door AI worden geschreven, maar het boek had nooit bestaan zonder schrijvers, technologen en voorvechters die deze technologie inzetten voor een erg humanitair doel.’

A.IRAN werd gelanceerd op 11 april. De Iran Democracy Council moedigt via influencers mensen aan om RewriteIran.com te bezoeken, actie te ondernemen en de geschiedenis te helpen herschrijven. Zoek naar de hashtags #rewriteiran, #iranrevolution en #AI en sluit je ook aan bij de beweging.

CREDITS

Client Name: The Iran Democracy Council

Agency: ​ Wunderman Thompson

  • Lead office WT BeNeLux
  • Supporting offices: WT Seattle, WT London

Core Team: Wunderman Thompson

Global Chief Creative Officer: Bas Korsten

Chief Creative Officer: ​ Sandra Bold

Global Lead, Creative Data: Jason Carmel

Experience Technology Director: Shawn Herron

Creative Directors: Arjen Tarras, Matt Gilmore, Kasper Janssens, Kristof Snels

Director, Technology: Cole Peterson

Sr Analyst, Data Science: Caroline Buck

Director, Data Science: Ilinca Barsan

Creatives: Sarah Huysmans, Jasper Verleije

Copywriter: Lynn Pinsart

Designers: Tom Besters, Sofie Luyckx, Bert Beckers

Strategy Director: Jo Weston

Chief Executive Officer: Sasan Saeidi

Client Manager: Pieter Van Schil

Group Account Director: Atash Hall

Program Manager: Sofie Laeremans

Client Credits: Iran Democracy Council

Sara Seyed: Founding Member

Shay Soroush: Founding Member

Azadeh Meshkaty: Founding Member

Elika Eftekhari: Founding Member

Pearl Servat: Founding Member