Zalando voert lijst Cross-Border Commerce Europe aan

Awards / News / Retail

linkman zalandoCross-Border Commerce Europe, een platform dat cross-border eCommerce in Europa stimuleert, deed onderzoek naar de 500 beste Europese spelers met een zoom op hun cross-border prestaties. Deze totale online EU cross-border markt vertegenwoordigt een omzet van € 95 miljard in 2018 (exclusief de reissector). Een onderzoeksteam werkte zes maanden aan deze analyse. In de eerste editie van de Top 500 Cross-Border Retail Europe, met een omzet van € 36 miljard, is Zalando de nummer één. Dat werd aangekondigd tijdens de C-Suite Spring 2019 van Cross-Border Commerce Europe, op 12 en 13 maart in Brussel én Brugge. De eerste dag was Brussel de locatie, waarna alle aanwezigen naar Brugge trokken voor de Awards Top 500 EU Retailers Ceremony en de tweede dag van de bijeenkomst. Onder de aanwezigen: uiteraard ook een aantal vertegenwoordigers van Belgische e-commercebedrijven.
Deze uitvoerige analyse is ontstaan uit een eenvoudige vaststelling: er zijn momenteel geen Europese cross-border cijfers die de prestaties meten van cross-border retailers ‘made in Europe’. Het doel is om online cross-border verkopen binnen de Europese Unie te stimuleren. En wat moeten we daaropnder verstaan? "Cross-border e-commerce wordt gedefinieerd als een aankoop in een online winkel die gevestigd is in een ander land en jurisdictie," definieerde Spierings & Van der Velde al in 2008. "Ik wil de partners (Worldline, MyBank, Oney, OneyTrust, .. om de online betalingsspecialisten te noemen) en de leden van Cross-Border Commerce Europe bedanken voor hun stimulans achter dit nieuw onderzoek. Het zal de sector zowel op het niveau van startups als van grote spelers stimuleren, zodat online cross-border shoppen positief bevorderd wordt,” zegt Carine Moitier, de oprichtster van CBCommerce.eu.
De Top 500 Cross-Border Retail Europe is een volledige compilatie van cross-border gegevens van de websites van Europese retailers. De ranking wordt verkregen door de afweging van vier parameters: de online cross-border verkopen in Europa (16 landen binnen West-Europa en Scandinavië), SEO-indicatoren voor cross-border prestaties, een cross-border score bepaald op basis van het aantal actieve landen en het aantal en het percentage van cross-border bezoekers .
In deze ranking zijn de Top 10 retailers, de ‘Elite’:
1 : Zalando
2 : Ikea
3: H&M
4: Zara
5: Nespresso
6: Pandora
7: Thomann
8: Jack & Jones
9: Vivino
10: Swarovski
Cross-Border Commerce Europe march 2019
De award ceremony zette de schijnwerpers op enkele andere bedrijven. Zo bestaat de top 5 van marketplaces uit (alweer) Zalando, Fruugo, Bestseller, Farfetch en Carrefour. En de prijs voor de Pan European Branding ging naar Veepee, dat de nieuwe, overkoepelende naam wordt voor Vente-exclusive, Vente-privée, Privalia, Designer & Friends, eboutic.ch en Złotewyprzedaże.pl. In juli 2019 verschijnt overigens een volledig rapport met informatie over de top 500.
Nog enkele vaststellingen: cross-border e-commerce inkomsten (inclusief reissector) waren goed voor € 137 miljard in 2018. Dit betekent een stijging van 13,2% ten opzichte van 2017. Het cross-border aandeel omvat 22,8% van de totale online verkoop in Europa (EU16). De cross-border handel (exclusief reissector) bedraagt € 95 miljard in 2018 met de volgende verdeling: 55% wordt gegenereerd door spelers uit de Europese Unie ‘made in Europe’ en 45% door retailers van buiten de EU. Binnen de EU16 wordt € 36 miljard gegenereerd door de Top 500 Cross-Border Retail Europe ‘made in Europe’, waarvan 24,7% afkomstig is van marketplaces. Het aandeel van ‘pure players’ is 40% en de helft valt binnen de categorie Mode, Juwelen en Baby. Wat retailers buiten de Europese Unie betreft, wordt 80% van de cross-border verkoop gegenereerd via 'marketplaces', met Amazon als leider met 32 miljard euro omzet.
Europese spelers in de cross-border online verkoop bouwen pan-Europese merken. Ze zijn ambitieus, denken globaal in termen van cultuur en passen zich lokaal aan. 23,6 % van de Europeanen waardeert trouwens het gemak van cross-border eCommerce en vraagt de besluitvormers in de Commissie en het Europees Parlement om de belastingen en cross-border regels verder te vereenvoudigen. Ondanks de Brexit geloven ze sterk in een veelbelovende toekomst voor cross-border e-commerce in Europa. Cross-Border Commerce Europe zelf is een Europees netwerk- en kennisplatform voor alle eCommerce en omnichannel spelers aanwezig in minstens drie landen in Europa. CBCommerce.eu brengt de verschillende spelers in contact met elkaar zodat zij hun visibiliteit kunnen verhogen, de kennis van cijfers vergaren, trends en bijzonderheden van de verschillende Europese landen kunnen achterhalen. De leden bestaan uit merken en retailers van alle groottes, en de partners zijn de toeleveranciers van diensten in alle domeinen van innovatieve handel.