ZEB en Grava krikken online verkoop op in coronatijden

Marketing / News / Retail

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn sinds midden maart alle niet-essentiële winkels gesloten. Merken als ZEB, sinds 2018 klant van Grava, konden gelukkig terugvallen op hun webshop en online marketing strategie.

In de eerste dagen na de afkondiging van de strenge maatregelen moest de bevolking duidelijk bekomen van de shock. Er werd massaal gehamsterd in de supermarkten, maar van fashion lag niemand wakker. Logisch. Dat liet zich zien in de online resultaten van ZEB. Nog tot 18 maart zag Grava eerder teleurstellende online omzetcijfers. Tussen 9 en 18 maart daalde de online omzet zelfs met een kleine 10% tegenover een vergelijkbare periode vorig jaar. Een trend die ZEB en Grava wilden keren. ZEB plande extra kortingsacties in om de conversieratio een boost te geven zoals een lente-opruimactie, een Spring-collectie actie en een toepasselijke “ZEB in uw kot”-actie.

“Bij Grava leverden we extra inspanningen om de situatie op te volgen en om te buigen. Enerzijds stemden we zeer frequent af over de stand van zaken op commercieel en logistiek vlak en spraken we af over hoe we hier best op zouden inspelen. Kort op de bal spelen is immers cruciaal in crisistijd,” klinkt het bij het digital performance marketingbureau.

“Tegelijkertijd werkten we extra hard om de SEA-campagnes te optimaliseren om daar de juiste balans te zoeken tussen zichtbaarheid, positie en ROI. Met name in de brandcampagnes kon hierin een verschil gemaakt worden. De juiste zichtbaarheid opzoeken, daar de juiste boodschap tegenover zetten en zo de merktrouwe klanten overtuigen om online te shoppen nu de winkels gesloten zijn, daar draaide het om. Slim omgaan met de Google-biedstrategieën bleek hiervoor een juiste aanpak, ook in de generieke SEA-campagnes. In de social campagnes hebben we de meest conversiegerichte, vaak feedgestuurde campagnelagen onder de loep gehouden op zoek naar goede optimalisaties. Dat klinkt niet als een spectaculaire quick-win, maar maakt wel deel uit van een aanpak waarin we geloven en die ook al veel langer zijn vruchten afwerpt en beetje bij beetje duurzaam de resultaten omhoog stuwt.”

Vanaf 19 maart, de dag waarop geen enkele fysieke kledingwinkel nog open mocht, trokken de webshopverkopen terug aan. Een beetje mooi weer hielp natuurlijk ook. En dan was er nog de factor “verveling” en “wat meer tijd dan anders”. “Logisch dat het dan aantrekt, zou je zeggen. Welnee. De markt beweegt mee. Bovendien moeten we rekening houden met het feit dat de financiële impact voor heel wat gezinnen aanzienlijk zal zijn, waardoor ze niet-essentiële aankopen zullen beperken of uitstellen. Gooi al deze externe factoren op een hoop, en je weet dat de resultaten onvoorspelbaar zullen zijn. In onzekere tijden zonder precedenten is het een voordeel als je kan terugvallen op een solide, weldoordachte e-commerce strategie.”

De vruchten daarvan zag Grava weerspiegeld in de resultaten. Tussen 19 maart en 29 maart steeg de online omzet van ZEB met 183% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Kijken we naar de meest recente periode, 30 maart tot en met 6 april, dan zag Grava de omzet zelfs ruim verviervoudigen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een indrukwekkende ROI en toch volume halen in een onzekere tijd? “Het is op momenten als deze dat een zorgvuldige opvolging van je digitale marketingcampagnes het verschil kan maken,” besluiten ze bij het marketingbureau.