Zo vaders zo zonen?

Communication / News

Groewewoud Kerckhof 2 kopie

De nieuwe PUB is er eentje om weg te geven. Maar dat wil niet zeggen dat dit nieuwe nummer niet interessant is. Integendeel, al zeggen we het zelf. Dat zijn grote hit Meisjes 40 jaar oud is, verleidde Raymond van het Groenewoud tot een jubileumtournee met een band waarin ook zoon Leander op het podium staat, als multi-instrumentalist. Die tournee bracht vader en zoon op 9 juni tot in de Vooruit in Gent, voor een optreden georganiseerd door Nasty Mondays, waar we Mathias Kerckhof terugvinden. En laat die Mathias Kerckhof, die we ook kennen als managing partner van Fast Forward, nu net de zoon zijn van Johan Kerckhof, al lang manager van… Raymond van het Groenewoud. “That’s a bingo,” zou de geniepige Duitse kolonel Hans Landa in Inglorious Basterds in foutief Engels zeggen. Tussen soundcheck en optreden kregen we zonen Leander van het Groenewoud en Mathias Kerckhof even te pakken. Om te praten over hun eigen werk en leven, natuurlijk, maar ook over de band tussen de families Van het Groenewoud en Kerckhof en over de wetten van de genetica.Groenewoud Kerckhof kopie

Heren, een clichévraag om het ijs te breken: hoe logisch was het voor jullie beiden om in de voetsporen van een bekende vader te treden?

Leander: “Dat lag bij mij gewoon voor voor de hand, ik groeide op met muziek. Ik leerde klassieke piano bij een goede lerares, al heb ik die studie stopgezet. Nadien waren de Rockacademie en jazzlessen ook niet helemaal succesvol. Ik speel piano, gitaar, drums, accordeon,… Van alles een beetje, maar genoeg om me uit de slag te slaan. Ik pik snel dingen op en zag ook mijn vader, die me vervolgens vroeg om met hem op te treden. Een eerste keer in 2005 of 2006, om basgitaar te spelen. Dan vier jaar niets en sindsdien speel ik meerdere instrumenten tijdens zijn optredens.”

Mathias: “Bij mij zat het organiseren in het bloed, ik ben er gewoon ingerold. Als achtjarige bracht ik al een gitaar op het podium voor Raymond. Ik studeerde industriële chemie, maar besloot op een bepaald moment om licht- en geluid te gaan studeren aan het RITCS in Brussel. Ik begon toen ook meteen al feestjes te organiseren. Ik verdiende geld en soms verloor ik geld. Later werd ik onder meer roadie en vervolgens deed ik het licht voor Raymond. Intussen heb ik 22 jaar ervaring met het organiseren van evenementen. En mijn manier van werken en delegeren, dat is volgens velen toch echt wel honderd procent zoals mijn vader…”

Het volledige interview leest u in PUB Magazine.